Τοπικά

Γιατί έφτασε να είναι ακριβότερο το πετρέλαιο κίνησης από την βενζίνη;

Η… ολική ανατροπή στο συσχετισμό τιμής μεταξύ πετρελαίου κίνησης και αμόλυβδης βενζίνης, προβληματίζει τους καταναλωτές και στα Τρίκαλα.

 

Σύμφωνα  με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Καυσίμων, στα τέλη του περασμένου μήνα η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ήταν 1,96 ευρώ/λίτρο και του diesel στα 1,82 ευρώ/λίτρο. Από τις αρχές Οκτωβρίου όμως παρατηρείται αντιστροφή με την βενζίνη να είναι  πιο οικονομική , αφού η μέση τιμή διαμορφωνόταν στα 2,03 ευρώ/λίτρο, έναντι 2,13 ευρώ/λίτρο το diesel.

Όπως αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς ο κυριότερος λόγος για την μεγάλη αύξηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου κίνησης είναι το γεγονός ότι αντικαθίσταται, του φυσικό αέριο από πετρέλαιο για την ηλεκτροπαραγωγή και άλλες βιομηχανικές διαδικασίες.  Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης για το πετρέλαιο και ακολούθως των τιμών του που το τελευταίο διάστημα κυμαίνονται στο ισοδύναμο των 180 δολαρίων/βαρέλι.  Η αύξηση της ζήτησης για ντίζελ συνοδεύεται και από στενότητα προσφοράς για τρεις λόγους: Πρώτον, εξαιτίας της απεργίας στα διυλιστήρια της Γαλλίας. Δεύτερον, εξαιτίας της εποχικής συντήρησης ορισμένων διυλιστηρίων και τρίτον, επειδή  κάποιες χώρες της Ευρώπης «ξαναχτίζουν» τα στρατηγικά τους αποθέματα, μέρος των οποίων απελευθέρωσαν την άνοιξη για να αντιμετωπίσουν το ράλι των τιμών που είχε καταγραφεί τότε.

Οι παράγοντες που πιέζουν ανοδικά την τιμή του ντίζελ έρχονται σε αντίστιξη με αυτούς που επηρεάζουν την τιμή της βενζίνης, όπου θέμα προσφοράς δεν υφίσταται και η ζήτηση εμφανίζεται υποτονική  -εντός και εκτός συνόρων- λόγω της τάσης περιορισμού των μετακινήσεων στο φόντο των υψηλών τιμών και των γενικευμένων πληθωριστικών πιέσεων.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης