Τοπικά

Γιώργος Ζιώγας: “Σημαντικές αλλαγές στη διαχείριση απορριμμάτων”

Άρθρο του αντιδημάρχου Καθαριότητας του Δήμου Τρικκαίων Γιώργου Ζιώγα για το νέο Νομοσχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων.

 

Αναλυτικά:

Σημαντικές αλλαγές έρχονται στην διαχείριση των απορριμμάτων στους Δήμους της Χώρας με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Πλέον τίθεται σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα απόβλητα και την ανακύκλωση.

Κύριοι στόχοι του νομοσχεδίου είναι :

1. Αύξηση των ποσοστών της ανακύκλωσης

2. Μείωση των ποσοτήτων που οδηγούνται σε υγειονομική ταφή.

Επίσης προάγει την επαναχρησιμοποίηση των αντικειμένων με την δημιουργία των ΚΔΕΥ σε Δήμους άνω των 20000 κατοίκων.

Ο πιο σημαντικός πυλώνας αυτού του νομοσχεδίου είναι η εφαρμογή για πρώτη φορά στην Ελλάδα της ευρωπαϊκής πολιτικής διαχείρισης απορριμμάτων ΄΄Πληρώνω όσο πετάω ΄΄ καθώς από 1/1/2028 γίνεται υποχρεωτική εφαρμογή σε όλους τους Δήμους με πληθυσμό πάνω από 20.000 κατοίκους αποσύροντας το σημερινό σύστημα υπολογισμού των τελών καθαριότητας που γίνεται σύμφωνα με τα τετραγωνικά.

Στο άμεσο μέλλον θα δούμε την λειτουργία των πράσινων σημείων κάτι επίσης νέο για την Ελλάδα. Τα Πράσινα Σημεία θα είναι χώροι από 1000 τ.μ. , στους οποιους οι πολίτες θα μπορούν να αφήνουν: χαρτί, πλαστικά, μέταλλα, γυάλινες συσκευασίες, tetrapack, ξύλινες συσκευασίες, βρώσιμα έλαια – λίπη, ΑΗΗΕ, μπαταρίες και σε μικρές ποσότητες μικροσυσκευές, απόβλητα ανακαινίσεων, βιοαποδομήσιμα, καθώς και ογκώδη.Θα υπάρχουν μεγάλοι καταστροφείς που θα θρυμματίζουν τα ογκώδη.

Ειδικότερα τώρα ο Δημος Τρικκαιων δημοπρατεί το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στη δυτική Θεσσαλία.Πρόκειται για έργο αξίας σχεδόν 33.000.000€ για την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων (ΜΕΑ) στον υπάρχοντα ΧΥΤΑ.

 

Τα οφέλη είναι πολύ σημαντικά, καθώς επιτυγχάνονται:

– Η μείωση του προς υγειονομική ταφή ρεύματος απορριμμάτων και κατ’ επέκταση η αύξηση της διάρκειας ζωής του ΧΥΤΑ

– Η ανάκτηση υλικών ή/και ενέργειας που μπορούν επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν,

– Παραγωγή κομπόστ υψηλής ποιότητας

– Παραγωγή ενέργειας μέσω της αξιοποίησης του βιοαερίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Τρικκαίων τους τελευταίους μήνες έχει προχωρήσει σε απόσυρση τεμαχίων αμιάντου μετά από σύμβαση με ειδικά αδειοδοτημένη εταιρία.

Οι αλλαγές που έρχονται είναι πραγματικά σημαντικές και για αυτό τον λόγο οφείλουν οι  αιρετοί σε συνεργασία με του Υπηρεσιακούς παράγοντες  να προετοιμάζονται σχεδιάζοντας τις νεες αναγκες σε προσωπικό και εξοπλισμό καθως και την λειτουργία των υπηρεσιών με βάση τις αλλαγές που επιβάλλονται απο την κεντρική εξουσία.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης