Τοπικά

Δήλωση υποψηφίου ευρωβουλευτή του ΚΟΣΜΟΣ Φώτη Καψάλη: “Δημιουργικό μπάχαλο στην προστασία της χώρας από πυρκαγιές”

Δήλωση υποψ. Ευρωβουλευτή του ΚΟΣΜΟΣ, Φώτη Καψάλη, για το δημιουργικό μπάχαλο στην προστασία της χώρας από τις πυρκαγιές:

 

“Τον ερασιτεχνισμό του «επιτελικού κράτους» και την έλλειψη οργάνωσης αποκαλύπτει το μπάχαλο γύρω από την πρόληψη των πυρκαγιών στην Ελλάδα.

Με τις πυρκαγιές να ξεκινούν πριν από την επίσημη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, η κυβέρνηση που αμέλησε να ανταποκριθεί στο χρονοδιάγραμμα που η ίδια έθεσε για τους νέους κανόνες αντιπυρικής προστασίας, ανέβαλε την εφαρμογή τους για μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου ίσως και για το 2025 εάν προκύψουν νέες καθυστερήσεις.

Συγκεκριμένα, αντί για τις 31 Μαρτίου που προβλεπόταν παρατάθηκε ως τις 10 Μαΐου η υποχρέωση κατάθεσης δήλωση προστασίας ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων και παρατάθηκε έως τις 10 Ιουνίου αντί για τις 30 Απριλίου  η προθεσμία για την δήλωση από τους ιδιοκτήτες ότι εφαρμόζουν όσα προβλέπει η έκθεση πυροπροστασίας. Η κυβέρνηση που θέσπισε τους νέους κανονισμούς τον Μάιο του 2023, δεν ετοίμασε έγκαιρα την πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων ούτε ενημέρωσε κατάλληλα τους πολίτες για να προετοιμαστούν και να συλλέξουν τα αναγκαία έγγραφα. Στα τέλη Μαρτίου 2024 η κυβέρνηση ανακοίνωσε την εφαρμογή του νέου κανονισμού μεταφέροντας όμως αιφνιδίως την ευθύνη υλοποίησης στους Δήμους ενώ σύμφωνα με το Νόμο υπεύθυνοι είναι οι ιδιοκτήτες. Οι Δήμοι όμως της χώρας  υποστήριξαν ότι δεν προλαβαίνουν να ανταποκριθούν στις νέες αυτές υποχρεώσεις σε τόσο ασφυκτικά χρονικά περιθώρια.

Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες που σπεύδουν να αποδείξουν την καταλληλόλητά τους σε κάθε ευκαιρία, δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν ούτε στα χρονοδιαγράμματα που οι ίδιοι θέτουν. Η προχειρότητα και ο ερασιτεχνισμός τους, σε ένα ζήτημα που αφορά τελικά τη ζωή και την περιουσία των πολιτών αλλά και την επιβίωση του οικοσυστήματος, είναι καινοφανής.

Στις 9 Ιουνίου, αναζητούμε άλλη κατεύθυνση, αναζητούμε σοβαρότητα, αναδεικνύουμε την ανάγκη για να Πάμε από την Αρχή, για να Πάμε Αλλιώς”.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης