Τοπικά

Δήλωση υποψ. Ευρωβουλευτή του ΚΟΣΜΟΣ, Φώτη Καψάλη, για την έρευνα για τα προβλήματα των νέων

Απογοητευτικά είναι τα συμπεράσματα της έρευνας της ΔιαΝΕΟσις για τους νέους στην Ελλάδα. Χαμηλές αποδοχές, ανεργία, αβέβαιο επαγγελματικό και ασφαλιστικό μέλλον, ανεπαρκές εκπαιδευτικό σύστημα, κακή ψυχική υγεία, αδυναμία δημιουργίας οικογένειας, έλλειψη αξιοκρατίας δικαιοσύνης, αδυναμία ανεξαρτησίας-αυτονόμησης, έλλειψη ευκαιριών, στέγαση, μοναξιά, περιορισμός ελευθεριών-δικαιωμάτων, κακή σωματική υγεία, φυλετικές και άλλες διακρίσεις, είναι τα κύρια προβλήματα που αναδεικνύονται. Το 80,2% των νέων δηλώνει ότι δεν προχωρά σε τεκνοποίηση επειδή δεν μπορεί να το κάνει λόγω φτώχειας. Το 52,7% δηλώνει ότι για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα φταίει η κυβέρνηση. Το 49,1% δηλώνει ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας μας θα εξακολουθεί να είναι κακή και στο μέλλον.

 

 

Τα παραπάνω προβλήματα που απασχολούν τους νέους αποκαλύπτουν και την απόσταση που χωρίζει την πραγματική κοινωνία από την κυβέρνηση και τις πρωτοβουλίες της. Το πλέον ανησυχητικό όμως είναι ότι από την Ελλάδα σε αυτές τις συνθήκες λείπει το μέλλον. Εάν το πιο δυναμικό τμήμα της κοινωνίας μένει στο περιθώριο της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, η χώρα συνολικά δεν έχει μέλλον.

Χρειαζόμαστε άμεσα ως χώρα μια άλλη πολιτική, μια άλλη κατεύθυνση, μια πορεία δημιουργική που θα δίνει προοπτικές σε όλους. Η πραγματική δύναμη κάθε χώρας εξαρτάται από το δυναμισμό της νεολαίας της. Μια γενιά Ελλήνων μορφωμένη, με τα κατάλληλα εφόδια και όρεξη για καλύτερη ζωή, δεν μπορεί να παραμένει στο περιθώριο, ούτε να εξαρτάται από pass ακόμα και για να κάνει διακοπές.

Διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις έχουν υποσχεθεί ότι με τις πολιτικές τους η Ελλάδα θα έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη για να μην αναγκάζονται οι νέοι να φεύγουν και να μπορούν να δημιουργήσουν στην Ελλάδα. Η αποτυχία τους είναι εντυπωσιακή αφού κάθε χρόνο η Ελλάδα απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τα ευρωπαϊκά κεκτημένα.

Προσωπικά, συμφωνώ να έχουμε πρότυπο τις καλές πρακτικές της Ευρώπης, πιστεύω όμως ότι μπορούνε και καλύτερα από την Ευρώπη. Η συμμετοχή μας στην Ευρώπη από αυτές τις ευρωεκλογές πρέπει να γίνει πιο ουσιαστική, να παραδειγματιζόμαστε από πετυχημένα μοντέλα ανάπτυξης και κοινωνικής οργάνωσης αλλά να τα υιοθετούμε βελτιωμένα, αναγνωρίζοντας και τα όποια προβλήματα εφαρμογής έχουν. Με αυτή την εμπειρία και με αυτή την πρόκληση μπροστά μας, είναι η ευκαιρία να κάνουμε την Ελλάδα πρότυπο, να δώσουμε στην ελληνική νεολαία την ευκαιρία οι ίδιοι να ασχοληθούν και να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη.

Στις 9 Ιουνίου, διεκδικούμε το μέλλον της Ελλάδας, χτίζουμε το δικό μας μέλλον το Πάμε από την Αρχή, το Πάμε Αλλιώς.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης