Τοπικά

Δημοκρατικός πολίτης και ανθρώπινα δικαιώματα σε σεμιναριακή διημερίδα για εκπαιδευτικούς στα Τρίκαλα

Τη σημασία της εκπαίδευσης εκπαιδευτικών σε τρόπους εμβάθυνσης στα ανθρώπινα δικαιώματα στην τάξη, ανέδειξε μια πολύ σημαντική σεμιναριακή διημερίδα που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα. Στις 13 και 14 Νοεμβρίου 2021 το έργο «Human Rights for Beginners 2» υλοποιήθηκε στο 8ο ΓΕΛ Τρικάλων με τη συμμετοχή 38 εκπαιδευτικών από 6 πόλεις της χώρας.

 

Η Υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, στη λήξη του διημέρου, επεσήμανε στον χαιρετισμό της, ότι «δράσεις σαν κι αυτή, αποτελούν βέλτιστη εκπαιδευτική πρακτική, που έχει ενσωματωθεί στην κουλτούρα του ανοιχτού σχολείου και καλλιεργείται συστηματικά και στοχευμένα, μέσα σε ένα κλίμα ολιστικής σχολικής προσέγγισης».
Συνεχάρη τους διοργανωτές και υπενθύμισε τον καθοριστικό ρόλο του σχολείου στην προετοιμασία των μαθητών «για τη μελλοντική συμβολή τους στην κοινωνία ως υπεύθυνοι, ενεργοί και δημοκρατικοί πολίτες». Τόνισε τη σημασία της προετοιμασίας μαθητών/τριών «να γίνουν πολίτες του κόσμου» και σημείωσε τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας στους εκπαιδευτικούς για την ενίσχυση των γνώσεών τους σε παρόμοια ζητήματα, καθώς και σε «κάθε πρωτοβουλία που προάγει τη δημοκρατική παιδεία και την κοινωνική ευημερία».
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, αναφέρθηκε στις ακραίες εποχές στις οποίες ζούμε, τονίζοντας την ανάγκη «να μιλήσουμε από το σχολείο για τη διαφορετικότητα, για αξίες, δικαιώματα, υποχρεώσεις», προκειμένου να διαμορφωθούν «πολίτες που θα συμμετέχουν». Και έφερε ως παράδειγμα την καθαριότητα σε έναν Δήμο: Μια πόλη, τόνισε, δε θα είναι όμορφη και καθαρή, αν οι ίδιοι οι πολίτες δεν προσέξουμε την καθαριότητα. Κατ’ αναλογία, μπορούμε να ξεκινήσουμε τη διαμόρφωση των μαθητών/τριών από το σχολείο, επεσήμανε, για την ενασχόληση με αυτές ακριβώς τις αξίες.
Ο κ. Ηρακλής Μοσκώφ, Phd. Εθνικός Εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων από το Υπουργείο Εξωτερικών, τόνισε ότι έχει σημασία η προώθηση των αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, με παρόμοια σεμινάρια. «Χρειαζόμαστε», είπε, «αλληλεγγύη, κοινωνική ενσυναίσθηση και δημοκρατικό πολιτισμό», όχι μόνο με την τήρηση των νόμων και του Συντάγματος, αλλά και με πράξεις, όπως η συγκεκριμένη πιλοτική προσπάθεια.

Χαιρετισμό απηύθυνε και η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων κ. Μαρίνα – Ελένη Ξυνοπούλου, επισημαίνοντας την αξία και τη σημασία του συγκεκριμένου διημέρου.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η συνόψιση των όσων διδάχθηκαν οι εκπαιδευτικοί στα σεμινάρια καθ’ όλο το διήμερο. Με ψηφοφορία των παρισταμένων αναδείχθηκε η καλύτερη εκπαιδευτική πρόταση που θα μπορεί να προωθηθεί και να υλοποιηθεί στην τάξη.
Παραβρέθηκαν επίσης ο βουλευτής Θανάσης Λιούτας, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Ντίνος Μπάρδας, η αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Τρικκαίων Εφη Λεβέντη, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων κ. Χρήστος Τρικάλης.
Το έργο Human Rights for Beginners 2 υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό New Wrinkle.
Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης