Ροή Τοπικά

Διακήρυξη Συλλόγου ΑμεΑ ΕΛΠΙΔΑ

Για την 3η Δεκέμβρη 2019,

Παγκόσμια  Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

 

 

  • H Αναπηρία είναι μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας,
  • H Αναπηρία είναι πρωτίστως θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Τα άτομα με αναπηρία διεκδικούν το δικαίωμά τους στη ζωή με ισότητα και  αξιοπρέπεια.

Τίποτα για Εμάς, χωρίς Εμάς!

 

Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και έχουν συμφωνήσει να κάνουν πράξη τα δικαιώματα που αναφέρει από το 2012. Οι Συστάσεις του ΟΗΕ για την εφαρμογή της Σύμβασης των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρίες, ισχυρή εντολή για τη χώρα μας, πολύτιμο εργαλείο για το αναπηρικό κίνημα!

Τα στοιχεία όμως οδηγούν στο συμπέρασμα ότι παρόλο που η Ελληνική κοινωνία έχει κάνει ουσιαστικά βήματα προς την αποδοχή της αναπηρίας ως μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας, οι διακρίσεις λόγω αναπηρίας στην Ελλάδα παραμένουν εκτεταμένες και εξακολουθούν να υφίστανται αρνητικά στερεότυπα και προκαταλήψεις για τα άτομα με αναπηρία. Εν τω μεταξύ οι προσπάθειες που γίνονται εκ μέρους του ελληνικού κράτους για την προστασία των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους από τις διακρίσεις αλλά και στο κομμάτι της ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, είναι τουλάχιστον ισχνές.

Τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους γνωρίζουν πολύ καλά τι θα πει άνιση μεταχείριση, αποκλεισμός, φτώχεια, κοινωνική καταφρόνια και ζητούν το αυτονόητο: προστασία από την ελληνική  Πολιτεία, μέσα στην κρίση.

Το περιβάλλον της σύγχρονης  ζωής για τα ΑμεΑ   εξακολουθεί να μένει μη λειτουργικό μέσα στο οποίο ο ανάπηρος γίνεται πιο ανάπηρος.

Η κοινωνία που σέβεται τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες είναι μια κοινωνία που σέβεται τα δικαιώματα κάθε ατόμου – κάθε πολίτη και δεν αφήνει πίσω κανένα.

Διεκδικούμε αυτονομία και ανεξάρτητη Διαβίωση για όλα τα άτομα με αναπηρία: Να πάψουν πλέον άτομα με αναπηρία να διαβιούν σε ιδρύματα (αν υπάρχουν) και να δημιουργηθεί ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας .

Η διασφάλιση της βιωσιμότητας των Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ ΑμεΑ), καθώς και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία ( ΚΔΑΠ – μεΑ ) και των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ( Σ.Υ.Δ.) είναι απαραίτητη για  την αποιδρυματοποίηση και την ανεξάρτητη διαβίωση.

Αγωνιζόμαστε να δημιουργηθεί τουλάχιστον ένα ΚΔΑΠ- ΜΕΑ ή ΚΔΗΦ σε κάθε Δήμο. Διεκδικούμε την αξιοποίηση από την πολιτεία της δωρεάς της οικογένειας  Δεληλίγκα  στον Δήμο Τρικκαίων για την δημιουργία Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ ΑμεΑ). Ενός Κέντρου για ΑμεΑ με δυναμική 40 ατόμων όπου θα γίνεται  παροχή συνοδευτικών υπηρεσιών προς τα άτομα με αναπηρίες όπως εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, φυσιοθεραπεία, παιδαγωγική και ψυχολογική υποστήριξη, σωματική αγωγή, ψυχαγωγία, κινησιοθεραπεία, μουσικοθεραπεία, ειδική διαπαιδαγώγηση, ειδική συμπεριφορά, προστατευόμενη αυτόνομη διαβίωση, κοινωνικοποίηση, προγράμματα έκφρασης και ψυχαγωγίας, άσκησης λόγου, ανάπτυξης ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων άθλησης και σωματικής αγωγής.

 

 

Τα στο3η Δεκέμβρη 2019

Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Τα άτομα με αναπηρία διεκδικούν το δικαίωμά τους στη ζωή με ισότητα και αξιοπρέπεια.

Τίποτα για Εμάς, χωρίς Εμάς!

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης