Ροή Τοπικά

Διπλή βράβευση σε διεθνή διαγωνισμό για Τρικαλινό σκηνοθέτη

Ο Γιώτης Βράντζας διέπρεψε για ακόμη μια φορά παρουσιάζοντας με μοναδικό τρόπο εκθέματα του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του trikalavoice.gr η παραγωγή του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας “Man creates man” («Ο άνθρωπος πλάθει τον άνθρωπο»), το οποίο παρουσιάζει πήλινο ομοίωμα σπιτιού, που εκτίθεται στο Μουσείο, έλαβε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό που διοργανώνεται από σύμπραξη φορέων, των Museo dell Industria e del Lavoro (Brescia), European Museum Academy και Forum of Slavic Cultures.. Η ταινία γυρίστηκε από τον Τρικαλινό σκηνοθέτη Γιώτη Βράντζα, όπως και το βίντεο «Σέλευκος Α΄, Νικάτωρ, Από την Ευρωπό στην Ελληνιστική Οικουμένη» (Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς) που έλαβε το δεύτερο βραβείο σε ειδική κατηγορία.

Το χώμα και το νερό, ως υλικά ζωής και δημιουργίας στα χέρια του νεολιθικού ανθρώπου, αποτελούν τον πυρήνα της αφήγησης του ντοκιμαντέρ, γύρω από το πήλινο ομοίωμα σπιτιού με τα εννέα ειδώλια ανθρώπων, που προέρχεται από την Πλατιά Μαγούλα Ζάρκου και αποτελεί σπάνια αναπαράσταση ενός νεολιθικού νοικοκυριού για όλη τη Νεολιθική Ευρώπη. Αποτελεί κεντρικό έκθεμα στη μόνιμη έκθεση του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας. Το εξαιρετικό αυτό εύρημα αποκαλύφθηκε το 1983 στις ανασκαφές του οικισμού που βρίσκεται μεταξύ Λάρισας και Τρικάλων και χρονολογείται στη μετάβαση από τη Μέση στη Νεότερη Νεολιθική περίοδο, πριν τα μέσα της 6ης χιλιετίας π.Χ. Ειδικά αναφορά έκανε στην επιτυχία η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Ο Γιώτης Βράντζας, γέννημα θρέμμα Τρικαλινός, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους σκηνοθέτες του είδους και μάλιστα καθίσταται περιζήτητος μεταξύ των Μουσείων όχι μόνο της χώρας, αλλά και του εξωτερικού.

Δείτε το βίντεο στο κανάλι YouTube του ΥΠΠΟΑ:

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης