Τοπικά

Εγκαίνια Πολυζωείου Ενοριακής Βιβλιοθήκης Διάβας

 Παρουσία αρκετού κόσμου τελέστηκαν το απόγευμα του Σαββάτου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητο τα εγκαίνια της Πολυζωείου Ενοριακής Βιβλιοθήκης Αγίου Δημητρίου Διάβας.

 

Ο χώρος στον οποίο θα στεγάζεται από εδώ και στο εξής η Πολυζώειος Βιβλιοθήκη βρίσκεται στην πλατεία του χωριού, δίπλα από τον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου, όπου για πολλά χρόνια έως το 1994 λειτουργούσε ως το Κοινοτικό Γραφείο του χωριού, και τα επόμενα χρόνια ως το σπίτι του ιερέα.

Όπως σημείωσε στον λόγο της η υπεύθυνη της οργάνωσης και της ταξινόμησης των βιβλίων της Βιβλιοθήκης, Βιβλιοθηκονόμος-Αρχειονόμος Έφη Δούλη, πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Εφημέριου Διάβας, Πρεσβυτέρου πατρός Ηρακλή Φίλιου, που έλαβε την ευλογία του Σεβασμιωτάτου κ. Θεοκλήτου και αγκαλιάστηκε από την πρώτη στιγμή με αγάπη και ενδιαφέρον από όλους, κι αυτό φάνηκε από την προθυμία  αυτών που δώρισαν βιβλία και την αδημονία του βιβλιόφιλου κοινού να ανοίξει.

Βιβλία δώρισαν μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μήτροπολίτης μας κ. Θεόκλητος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Διάβας, ο Καθηγητής Φιλολογίας Νίκος Κατοίκος, η Εφημερίδα «Τα Μετέωρα», ο Δημήτριος Νούλας και η σύζυγός του Κατερίνα, οι εκδόσεις Κέδρος, οι εκδόσεις Ψυχογιός, ο π. Κωνσταντίνος Νούλας, ο Καθηγητή Φυσικής Νίκος Δημάσης και η σύζυγός του Κούλα Φωτιάδου-Δημάση, η Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός Ζωή Στεργίου-Ζαχαράκη κ.ά.

Η Συλλογή της Πολυζωείου Ενοριακής Βιβλιοθήκης Διάβας αποτελείται από 1.100 τίτλους βιβλίων. Το δανειστικό της τμήμα αποτελείται από 800 τίτλους, ενώ το πληροφοριακό τμήμα από 300 τίτλους. Στο δανειστικό τμήμα οι αναγνώστες μπορούν να αναζητήσουν το βιβλίο των προσωπικών τους ενδιαφερόντων στις εξής κατηγορίες: Παιδική Λογοτεχνία, Νεανική Λογοτεχνία, εικονογραφημένες ιστορίες, παραμύθια, παιδικές εγκυκλοπαίδειες, Ελληνική Λογοτεχνία (μυθιστορήματα, διηγήματα), Ξένη Λογοτεχνία, Ποίηση, ιστορικά, εκκλησιαστικά, επιστήμες, ψυχολογία, φιλοσοφία.

Αξίζει να τονιστεί ότι το υλικό της βιβλιοθήκης είναι αξιόλογο, διαλεγμένο και ξεχωριστό, κάτι που συναντάται σπάνια σε μια συλλογή βιβλιοθήκης από το ξεκίνημά της, και ότι στο πληροφοριακό της τμήμα υπάρχουν σπουδαίες εγκυκλοπαίδειες, λεξικά και άλλα πληροφοριακά λήμματα, στα οποία οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ανατρέξουν και να αναζητήσουν πολύτιμες πληροφορίες.

«Σ’ αυτόν τον ωραίο δρόμο, σ’ αυτό το όμορφο ταξίδι στον μαγικό κόσμο του βιβλίου, που σήμερα ξεκινάμε θέλουμε να είμαστε όλοι μαζί συνοδοιπόροι, γι’ αυτό για αρχή σάς καλούμε να πλαισιώσετε τη δανειστική βιβλιοθήκη, να γίνετε μέλη της, μέτοχοι και κοινωνοί της νέας προσπάθειάς μας για πνευματική ανάταση και πρόοδο», κατέληξε στον λόγο της η κ. Δούλη.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεσσαλίας Ντίνος Μπάρδας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Διάβας Φώτης Αλέκος, η Δημοτική Σύμβουλος Μαρία Φροσυνάκη, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ευθυμία Παπαγεωργίου-Τσιαντή, ο πρώην εφημέριος Διάβας πρωτοπρεσβύτερος π. Φώτιος Βούρλας, και ο εφημέριος Διάβας Πρεσβύτερος π. Ηρακλής Φίλιος.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας συνεχάρη τον Εφημέριο π. Ηρακλή, τονίζοντας ότι δεν είναι μόνος στο πνευματικό έργο του και αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς και την κ. Δούλη για την οργάνωση της Πολυζωείου Βιβλιοθήκης. Υπογράμμισε επίσης ότι η Βιβλιοθήκη θα έχει το όνομα του Νεομάρτυρος αγίου Πολυζώη και συνεχάρη για ακόμη μια φορά τον π. Ηρακλή για αυτό.

Ο κ. Μπάρδας συνεχάρη τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Θεόκλητο για την πρώτη ενοριακή βιβλιοθήκη που εγκαινιάστηκε σήμερα, και τόνισε ότι η Περιφέρεια θα είναι αρωγός στο εξής στη λειτουργία της “Πολυζωείου”.

Αρωγοί υποσχέθηκαν να είναι από την πλευρά τους και οι κ.κ. Αλέκος, Φροσυνάκη, Παπαγεωργίου-Τσιαντή.

Ο π. Ηρακλής ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Θεόκλητο, καθώς όλα σε μία Μητρόπολη αρχίζουν από τον Επίσκοπο, όπως και όλους όσοι βοήθησαν να στηθεί η Βιβλιοθήκη, και ιδιαίτερα την κ. Δούλη για την οργάνωση και την πολύτιμη συμβολή της ώστε να είναι πλέον γεγονός η Πολυζώειος Βιβλιοθήκη Διάβας.

Επίσης, συγχαρητήρια μηνύματα απέστειλαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και η Βουλευτής Τρικάλων της Νέας Δημοκρατίας Κατερίνα Παπακώστα. Παραβρέθηκε μεταξύ άλλων και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Μετεώρων Βασίλης Τσίκαρης.

Μετά την τέλεση του αγιασμού ανά τρία άτομα οι παραβρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στον χώρο της Βιβλιοθήκης.

Η Βιβλιοθήκη θα είναι ανοικτή κάθε Κυριακή μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και όταν ανοίξουν τα σχολεία, θ’ αρχίσει το Κατηχητικό Σχολείο και οι δραστηριότητες των παιδιών θα ανοίγει και το Σάββατο.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης