Τοπικά

Εικόνες από το “πληγωμένο” Ζάρκο-Πάνω από 80 σπίτια χτύπησε ο σεισμός

trikalavoice.gr

Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι το Ζάρκο Τρικάλων.

Δεκάδες άνθρωποι κοιμήθηκαν χθες βράδυ και στεγάζονται πια στις σκηνές που έστησε ο Στρατός καθώς τα σπίτια τους-περισσότερα από 80 τον αριθμό-παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα στατικότητας, ενώ πολλά εξ αυτών έχουν ισοπεδωθεί.

Στο σημείο βρίσκονται από το πρωί της Πέμπτης κλιμάκια του Υπουργείου Υποδομών και της Περιφέρειας και καταγράφουν τις ζημιές.

trikalavoice.gr

 

Εντωμεταξύ η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη – κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου – αναφέρθηκε στα άμεσα μέτρα στήριξης που θα εφαρμοστούν στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές τα οποία είναι τα εξής:

Πρώτον: Στεγαστική Συνδρομή για τα κτίρια που έχουν πληγεί από το Υπουργείο Υποδομών μόλις οριοθετηθούν οι σεισμόπληκτες περιοχές. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πάρουν το 80% του κόστους επισκευής ως κρατική αρωγή και το 20% ως άτοκο δάνειο.

Δεύτερον: Επιδότηση ενοικίου / συγκατοίκησης σε όσα κτίρια κριθούν μη κατοικήσιμα. Το ύψος είναι από 300 έως 500 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό μελών της οικογένειας.

Τρίτον: Οι Δήμοι μπορούν να δώσουν 600 ευρώ σε κάθε σεισμόπληκτη οικογένεια ως έξοδα κάλυψης άμεσων βιοτικών αναγκών και αποζημίωση έως 6.000 σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη αποκατάστασης οικοσκευής.

Τέταρτον: Επιχορήγηση των Δήμων και της Περιφέρειας για την αποκατάσταση δημόσιων υποδομών που έχουν πληγεί από σεισμό.

Πέμπτον: Κατεδάφιση με άμεσες ενέργειες των επικίνδυνων ετοιμόρροπων κτιρίων.

Έκτον: Η εταιρεία Κτιριακές Υποδομές όπου υπάρχει ανάγκη προβαίνει σε προμήθεια πρόχειρων αιθουσών για τη στέγαση των σχολείων.

Έβδομον: Σύσταση γραφείου της Διεύθυνσης αποκατάστασης επιπτώσεων φυσικών καταστροφών στο Δήμο για βοήθεια στην υποβολή αιτήσεων από τους πληγέντες.

 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης