Τοπικά

Εκδόθηκαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας τα πρακτικά του Α’ Συνεδρίου Ιστορίας και Πολιτισμού Φαρκαδόνας

Ήταν άνοιξη του 2015, όταν η συντακτική ομάδα και οι διαχειριστές του ενημερωτικού, ηλεκτρονικού site της «ΚΡΗΝΗ LIVE» σε συνάντηση με τον Ιστοριοδίφη και εκδότη του Θεσσαλικού Ημερολογίου κ Κώστα Σπανό, έθεταν στο τραπέζι του διαλόγου την διοργάνωση ενός ιστορικού συνεδρίου με στόχο να φέρει στο φως, μέσα από εισηγήσεις και παρουσιάσεις ερευνητών, τον ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο των κοινοτήτων του Δήμου Φαρκαδόνας. Λίγους μήνες αργότερα, αυτός ο διάλογος που είχε ξεκινήσει μήνες πριν καρποφόρησε με την διοργάνωση του A’ Συνεδρίου Ιστορίας και Πολιτισμού, που διεξήχθη στη Φαρκαδόνα και στο Γενικό Λύκειο Φαρκαδόνας, το διήμερο 5 και 6 Δεκεμβρίου 2015.

Πρωτεργάτες και διοργανωτές του Συνεδρίου υπήρξαν το ιστορικό περιοδικό «Θεσσαλικό Ημερολόγιο» και η ηλεκτρονική εφημερίδα «KPHNH LIVE». Το Συνέδριο διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του τότε νομικού προσώπου «ΠΕΛΙΝΝΑ» του Δήμου Φαρκαδόνας και συνάντησε μεγάλη απήχηση και επιτυχία.

Ένας μεγάλος αριθμός επιστημόνων και ερευνητών, από τις κοινότητες του Δήμου Φαρκαδόνας, από γειτονικούς νομούς και άλλες περιοχές της χώρας αποφάσισαν να συμμετάσχουν ως εισηγητές στο Α΄ Συνεδρίου Ιστορίας και Πολιτισμού της Φαρκαδόνας, αναλύοντας μέσα από εμπεριστατωμένες έρευνες θέματα που σχετίζονται με τον ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο του Δήμου Φαρκαδόνας. Παρουσίασαν άγνωστες πτυχές της ιστορίας και του πολιτισμού των χωριών μας, κεντρίζοντας την προσοχή των παρευρισκόμενων.

Μετά από κοπιώδεις προσπάθειες, πολύωρη εργασία αλλά πάντα προσηλωμένοι στο στόχο της ολοκλήρωσης του εγχειρήματος, εκδόθηκαν τα πρακτικά του Συνεδρίου. Στην όλη προσπάθεια προσέφεραν στα μέγιστα η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων δια μέσω των κ.κ. Κώστα Αγοραστού και Χρήστου Μιχαλάκη, που κατανόησαν την σημαντική αξία του συνεδρίου και στήριξαν την έκδοση των πρακτικών μέσα σε ένα πολυσέλιδο εγχειρίδιο. Στην όλη προσπάθεια για την έκδοση των πρακτικών συνέδραμαν ο διευθυντής της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων κ. Γιώργος Καρανάσιος καθώς επίσης και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Φαρκαδόνας κ. Μιχάλης Μπαγιώτης.

Το 1ο Συνέδριο Ιστορίας και Πολιτισμού της Φαρκαδόνας συμβάλλει στην ανάδειξη και διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) της Διαδρομής Πολιτισμού – Τουρισμού του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020 έχει εντάξει και χρηματοδοτεί την ανάδειξη σημαντικών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Θεσσαλίας.», ανέφερε σε σχετικό χαιρετισμό ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.

Σε ανάλογο τόνο κινήθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης επισημαίνοντας ότι «μέσα από το Συνέδριο αναδείχτηκαν άγνωστες πτυχές της Ιστορίας, του Πολιτισμού και της Παράδοσης, από ειδικούς επιστήμονες και ιστορικούς, οι οποίοι μέσα από την εμπεριστατωμένη μελέτη τους παρουσίασαν ανα κοινώσεις, οι οποίες εκτείνονται σε μια ευρεία κλίμακα επιστημονικών πεδίων για την περιοχή του Δήμου Φαρκαδόνας.».

Η έκδοση θα διανεμηθεί σε Σχολεία, Συλλόγους, Βιβλιοθήκες, Μουσεία και Πανεπιστήμια της Ελλάδος.

 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης