Τοπικά

Εκπαιδευτήρια Αθηνά: Τεχνητή νοημοσύνη, μια ανεπανάληπτη εμπειρία

Στο άκουσμα του όρου «τεχνητή νοημοσύνη», στο μυαλό μας έρχονται σκούπες που απομνημονεύουν το χώρο και κάνουν μόνες τις δουλειές τους, λεωφορεία χωρίς οδηγό που κυκλοφορούν με άνεση στην πόλη, αεροπλάνα χωρίς πιλότο που διασχίζουν τους ουρανούς και τόσα άλλα.

 

 

Την Πέμπτη 9-2-2023, εμείς οι μαθητές των «Εκπαιδευτηρίων Αθηνά» μαζί με τους καθηγητές μας είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε στο αμφιθέατρο του σχολείου μας μία διάλεξη με ομιλητή τον Καθηγητή και Πρόεδρο του τμήματος ψηφιακών συστημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δρ. Βασίλειο Γερογιάννη με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη και τις εφαρμογές αυτής στο σήμερα.

Ο συντονιστής της διοργάνωσης κ. Γιαννούλης Ιωάννης, Καθηγητής Φυσικής του σχολείου μας, έχοντας εισπράξει την επιτυχία της πρόσφατης παρόμοιας εκδήλωσης με θέμα την εξοικονόμηση ενέργειας με ομιλητή τον κ. Βασίλη Νικολόπουλο, μας έδωσε την ευκαιρία να ακούσουμε από το πλέον εξειδικευμένο άτομο ένα θέμα σύγχρονο με τεράστιο ενδιαφέρον που πριν κάποιες δεκαετίες ίσως να θεωρούνταν σενάριο σε ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Η περιήγηση μας στο μέλλον μέσα από τις πληροφορίες που δεχθήκαμε από τον ομιλητή ήταν τουλάχιστον συναρπαστική. Και πώς να μην είναι άλλωστε όταν ακούσαμε για ρομπότ που εκπαιδεύονται με διάφορες μεθόδους, που κερδίζουν τον παγκόσμιο πρωταθλητή σκακιού, που απαντούν σε δύσκολες ερωτήσεις μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Πήραμε ακόμη μια γεύση από μία εφαρμογή παραγωγής κειμένου το Chat GPT, που είναι ένα πρόγραμμα για το οποίο σε λίγο θα μιλάει όλος ο πλανήτης. Το πρόγραμμα αυτό ¨παράγει σκέψη¨, μεταδίδει πληροφορίες με έναν τρόπο που μας κάνει να αισθανόμαστε οικεία, ακούει και συμπεριφέρεται σαν έμβιος συνομιλητής, γράφει ποιήματα αλλά και απαντά σε υπαρξιακά ερωτήματα που του θέτουμε.

Τέλος ο κ. Καθηγητής δέχθηκε ενδιαφέρουσες ερωτήσεις από το ακροατήριο και απάντησε σε όλες με ιδιαίτερο ζήλο και προθυμία. Το συμπέρασμα; Ο άνθρωπος θα εξακολουθεί να παίζει πρωταρχικό ρόλο πάνω και πέρα από κάθε μηχανή, ενώ στο χέρι του είναι να μην τις αφήσει να τον εξουσιάσουν.

Θα ήθελα εκ μέρους όλων μας να ευχαριστήσω τον καθηγητή μας κ. Γιαννούλη Ιωάννη για την ανεκτίμητη εμπειρία που μας προσέφερε και να κλείσω με την ευχή να έχουμε και πάλι σύντομα κοντά μας τον καταξιωμένο Δρ. Βασίλειο Γερογιάννη για μία ακόμα ενδιαφέρουσα «βουτιά στο μέλλον».

Σας ευχαριστώ θερμά

Ασπασία Μαρία Σαμορέλη

Τμήμα Γ2

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης