Τοπικά

Εν σκηναίς δικαίων ο μακαριστός π. Νικόλαος Χαντζιάρας

Παρουσία και συμμετοχή δεκάδων πνευματικών του τέκνων κηδεύτηκε το πρωί της Κυριακής εκ του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Πυργετού, στο Ιερό Θυσιαστήριο του οποίου διακόνησε επί πολλά έτη, ο πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Χαντζιάρας.

 

Ο μακαριστός π. Νικόλαος καταγόταν από το Μεγάλο Κεφαλόβρυσο Τρικάλων όπου και ετάφη, πίσω από το Ιερό βήμα του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, όπως επιθυμούσε. Χειροτονήθηκε Διάκονος την 15η Μαρτίου 1981 στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως Θεσσαλονίκης από τον τότε Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κυρό Διονύσιο έχοντας τη Συμμαρτυρία του Πνευματικού του, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αγίου Όρους Γέροντος Αλεξίου Μαντζίρη.

Διακόνησε το Ιερό Θυσιαστήριο ως Διάκονος του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Ροδοχωρίου-Αρμενοχωρίου Συκεών Θεσσαλονίκης έως 31 Αυγούστου 1981 οπότε και έλαβε Κανονικό Απολυτήριο Γράμμα για την Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών.

Από 1η Σεπτεμβρίου 1981 διορίσθηκε μεν ως Διάκονος του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Μπάρας Τρικάλων, αλλά υπηρέτησε με ζήλο και αυταπάρνηση τον Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών Αλέξιο άμα την ενθρόνισή του τον Οκτώβριο. Μαζί «όργωσαν» στην κυριολεξία ολόκληρη την Ιερά Μητρόπολή μας από άκρου έως άκρου, αποκομίζοντας από τον Γέροντα Αλέξιο πνευματικές εμπειρίες καίριες για την μετέπειτα εκκλησιαστική του πορεία ως ιερεύς του Υψίστου στον Αμπελώνα του Κυρίου.

Χειροτονήθηκε Ιερεύς την 18η Δεκεμβρίου 1983 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Τρικάλων από τον τότε Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κυρό Αλέξιο.

Έκτοτε διακόνησε το Ιερό Θυσιαστήριο από 22 Δεκεμβρίου 1983 στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Πετρωτού Τρικάλων έως 9 Ιανουαρίου 2005.

Όλα αυτά τα είκοσι δύο χρόνια με την καλοσύνη, την πραότητα και το ιερατικό του ήθος ενέπνεε τους ενορίτες του σε σημείο μάλιστα την ημέρα του αποχωρισμού από την ενορία του Πετρωτού σχεδόν σύσσωμο το χωριό εν πομπή τον ξεπροβόδισε μέχρι τη νέα ενορία του. Οι λατρευτικές ευκαιρίες και η όλη διακονία του μέσα από κατηχητικά σχολεία, φιλανθρωπία, πνευματικές δραστηριότητες του π. Νικολάου στο Πετρωτό μένουν ανεξίτηλες ακόμη και σήμερα και ας έχουν περάσει τόσα χρόνια.

Οι ισχυροί δεσμοί του με το Άγιον Όρος, η συναναστροφή του με σπουδαίες εκκλησιαστικές προσωπικότητες και σύγχρονούς μας Αγίους. τον ανέδειξαν σε μια σπουδαία μορφή της τοπικής μας Εκκλησίας

Από 10 Ιανουαρίου 2005 που ανέλαβε την ενορία Αγίου Αθανασίου Πυργετού Τρικάλων με περισσότερο ιερατικό ζήλο αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στο ιερατικό του καθήκον.

Ίδρυσε και διατηρούσε με μεγάλη επιτυχία Τράπεζα Αγάπης (συσσίτιο) στην συνοικία και προσέφερε καθημερινά φαγητό σε πολλούς συμπολίτες μας βοηθώντας τόσο οικονομικά όσο και υλικά. Η απόλυτη συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πυργετού απέφερε καρπούς οργανώνοντας φιλανθρωπικές και πολιτιστικές δραστηριότητες για τη συγκέντρωση χρημάτων. Τα κατηχητικά σχολεία όλων των βαθμίδων, τα χορευτικά τμήματα, η θεατρική ομάδα, οι χορωδίες, τα μαθήματα από καθηγητές σε απόρους μαθητές ανέδειξαν το Πνευματικό Κέντρο του Πυργετού σε κοιτίδα πολιτισμού και φιλόξενη αγκαλιά των νέων ολόκληρης της περιοχής.

Με εφόδια τις σπουδές του στη Μέση επτατάξιο Ιερατική Σχολή της Τήνου, στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών και εν συνεχεία στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατέστη δεινός κήρυκας του Ευαγγελίου.

Για πολλά χρόνια επιμελούνταν αντιαιρετική εκπομπή στον ραδιοφωνικό σταθμό της Μητροπόλεως μας, αφού ήταν ο συνδετικός κρίκος της Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών σε θέμα αιρέσεων και παραθρησκιών με την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος συμμετέχοντας ανελλιπώς σε συνέδρια ανά την Ελλάδα και συνεργαζόμενος με τον μακαριστό π. Αντώνιο Αλεβιζόπουλο.

Με κόπο και προσωπική εργασία, μαζί με τη Γερόντισσα Αλεξία, είδε να προχωρά η εκ βάθρων σχεδόν αναστήλωση της παλαιάς Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής Παναγίτσας, μαζί με τη Γερόντισσα Αλεξία. Μια Ιερά Μονή, που αποτελεί πλέον τόπο προσευχής όχι μόνο για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και ολοκλήρου της Ελλάδος. Δίκαια θεωρούνται πλέον οι νέοι κτήτορες.

Διετέλεσε μέλος της Διοικητικής και Διαχειριστικής Επιτροπής του Ιερού Προσκυνηματικού Ναού Αγίων Αναργύρων Τρικάλων.

Ήταν ο άοκνος εργάτης και συνέβαλε τα μέγιστα, μη φειδόμενος κόπων και μόχθου, παραλλήλως με τα εφημεριακά του καθήκοντα, να εξυπηρετεί διοικητικά πολλά χωριά της Μητροπόλεώς μας υπακούοντας στις προτροπές του Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου.

Φιλακόλουθος, άριστος λειτουργός σε πλείστες όσες πανηγύρεις και Λειτουργίες στην πόλη και χωριά των Τρικάλων, ακούραστος, ακόμα και το τελευταίο διάστημα με τη δοκιμασία της ασθενείας που με ιώβεια υπομονή αντιμετώπιζε.

Η τοπική Εκκλησία διά του Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Αλεξίου, αμείβουσα τους κόπους και την εύορκο Διακονία αυτού, τον Χειροθέτησε σε Οικονόμο και δια του Σεπτού μας Ποιμενάρχου κ. Χρυσοστόμου σε Πρωτοπρεσβύτερο.

Από τη στιγμή που του ανατέθηκε το διακόνημα της Πνευματικής Πατρότητας υπό του τότε Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Αλεξίου καθημερινά εξομολογούσε πολλές ώρες στην ενορία του, περιοδεύοντας σε χωριά ορεινά και του κάμπου, στο Γηροκομείο και τις κατασκηνώσεις της Ιεράς μας Μητροπόλεως αναπαύοντας κάτω από το πετραχήλι του εκατοντάδες ψυχές ανθρώπων.

Τις δοκιμασίες της ασθενείας του τις επισκίαζε ο ένθεος ζήλος του, η υποδειγματική αυταπάρνησή του, η πηγαία αγάπη, η ολοκάρδια αφοσίωσή του στο πρόσωπο του Σωτήρος Χριστού και το γνήσιο ιερατικό του ήθος ενέπνεε τους πιστούς, αλλά και όλους όσους είχαμε την ευλογία να τον γνωρίσουμε.

Με την πρεσβυτέρα του ευτύχισε να δει παιδιά και εγγόνια.

Η εξόδιος ακολουθία του θα τελεσθεί την Κυριακή 13 Μαρτίου 2022 και ώρα 12 μεσημβρινή στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Πυργετού Τρικάλων.

Η σορός θα μεταφερθεί για Προσκύνημα στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Πυργετού Τρικάλων το πρωί της Κυριακής στις 8. Εν συνεχεία θα τελεσθεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία.

Η ταφή θα πραγματοποιηθεί όπισθεν του Ιερού Βήματος του Κοιμητηριακού Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Μεγάλου Κεφαλοβρύσου Τρικάλων.

Αιωνία του η μνήμη!

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης