Ροή Τοπικά

Επιδότηση βενζίνης: Πόση είναι η έκπτωση και ποιοι τη δικαιούνται

Τις έκτακτες παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και ιδιαίτερα στις τιμές των καυσίμων, ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί. Όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, η επιδότηση στα καύσιμα θα είναι για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, για 60 λίτρα ανά μήνα.

 

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας:

1) Απευθείας επιδότηση καυσίμων για 3 μήνες στα φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων επαγγελματιών. Επιλέξιμα είναι τα φυσικά πρόσωπα με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Υπολογίζεται ότι 3 εκατ. φυσικά πρόσωπα διαθέτουν τουλάχιστον ένα αυτοκίνητο και δηλώνουν έως 30.000 ευρώ.
Η επιδότηση αφορά 60 λίτρα μηνιαίως και ισούται με 22 λεπτά το λίτρο.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, η μέση κατανάλωση ανά φορολογούμενο στη χώρα μας εκτιμάται στα 54 λίτρα καυσίμου το μήνα.

Για πολίτες με κύρια κατοικία σε νησί η επιδότηση ανέρχεται σε 27 λεπτά το λίτρο.

H μηνιαία επιδότηση ανέρχεται σε 13,2 ευρώ για τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας και στα 16,2 ευρώ για τους κατοίκους των νησιών.

Το συνολικό κόστος αυτής της παρέμβασης ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ.

2) Επιδοτείται στην πηγή από τον κρατικό προϋπολογισμό η τιμή πώλησης του πετρελαίου κίνησης για τον Απρίλιο, ώστε το όφελος στην τελική τιμή να ανέλθει στα 15 λεπτά το λίτρο. Κόστος παρέμβασης στα 23 εκατ. ευρώ.

3) Ενίσχυση ύψους 200 ευρώ στα ταξί για τον Απρίλιο.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τη διαδικασία επιδότησης των καυσίμων. Συγκεκριμένα:

Εκδίδεται για τον Απρίλιο ηλεκτρονική κάρτα καυσίμων, όπως το freedom pass. Για όσους δεν έχουν smartphone, η επιδότηση θα κατατεθεί στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Στη σχετική πλατφόρμα στο gov.gr το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει τα στοιχεία του οχήματος για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και για το οποίο θα πρέπει να έχει τουλάχιστον ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης.

Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε άτομο μπορεί να δηλώσει μόνο ένα όχημα.

Προϋπόθεση είναι το όχημα να βρίσκεται σε κυκλοφορία, να μην έχουν δηλαδή κατατεθεί οι πινακίδες του και να είναι ασφαλισμένο.

Για ιδιοκτήτες μοτοσικλετών η επιδότηση ανέρχεται στα 30 ευρώ το τρίμηνο στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα 35 ευρώ στη νησιωτική.

Επιδοτείται η τιμή πώλησης του πετρελαίου κίνησης στην πηγή με 12 λεπτά το λίτρο, ώστε με το ΦΠΑ το όφελος φθάνει τα 15 λεπτά το λίτρο.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης