Τοπικά

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα Αιολικά Πάρκα στο Νομό μας

Ερώτηση Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με Θέμα: «Αδειοδότηση για εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων στον πανέμορφο ορεινό όγκο των Δήμων Πύλης και Μετεώρων» κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Αναλυτικά:

Έχοντας επίγνωση των σύνθετων προβλημάτων που αφορούν την ανάπτυξη των ΑΠΕ σε μια περίοδο όπου η κλιματική κρίση συνυπάρχει με την οικονομική, την ενεργειακή, με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και την επισιτιστική κρίση, ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας οφείλει να λαμβάνει υπόψη και άλλες σημαντικές παραμέτρους, όπως :

  • Προστασία του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας, της χλωρίδας και της πανίδας, των βοσκότοπων και των μονοπατιών,
  • Προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000, Μνημεία της Φύσης και Αρχαιολογικούς χώρους,
  • Προστασία και διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων,
  • Πρωτογενής τομέας, και ιδιαίτερα τη στήριξη της βιολογικής εκτατικής κτηνοτροφίας και των τοπικών προϊόντων ποιότητας,
  • Ανάπτυξη του τουρισμού (περιηγητικού, ορειβατικού, φυσιολατρικού, αγροτουρισμού)
  • Χρήσεις γης και άλλες ανθρωπογενείς δραστηριότητες και προστασία των περιοχών χωρίς δρόμους.

 

Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ολοκληρώσει το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Θεσσαλίας, είχε δρομολογήσει τα Τοπικά Χωρικά (σήμερα Πολεοδομικά) Σχέδια σε όλους τους ΟΤΑ και είχε αναθέσει τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για όλες τις περιοχές του δικτύου Natura 2000, με στόχο να οδηγηθούμε το συντομότερο σε Προεδρικά Διατάγματα καθορισμού επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων στις περιοχές αυτές και να επιτευχθούν οι στόχοι διατήρησης που επιβάλει η Οδηγία 92/43. Επιπλέον, το Φεβρουάριο του 2019 είχε προκηρυχθεί το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, ώστε η πράσινη μετάβαση να βασίζεται σε ισχυρά κριτήρια για την αρχική χωροθέτηση έργων, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, την προστασία της βιοποικιλότητας και την ένταξη στο τοπίο, και να αποφεύγεται η αθρόα και άναρχη έκδοση βεβαιώσεων παραγωγής, η οποία ακόμη και σήμερα πραγματοποιείται με το εντελώς παρωχημένο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο του 2008.

Στο Νομό Τρικάλων, ο πανέμορφος ορεινός όγκος των Δήμων Πύλης και Μετεώρων διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που επιβάλλουν την προστασία του τοπίου και της βιοποικιλότητας  στην οροσειρά της Πίνδου, στην περιοχή Ασπροποτάμου και στα Χάσια.

Σε αντίθεση όμως με τις ανάγκες σχεδιασμού και προστασίας εξελίσσεται, με ευθύνη της κυβέρνησης, πληθώρα υποβολής αιτήσεων για βεβαιώσεις παραγωγού για αδειοδότηση ΑΣΠΗΕ σε δασώδεις ορεινές περιοχές υψηλού φυσικού κάλλους, ακόμα και σε αλπικά τοπία. Υποβάλλονται επιπλέον πανομοιότητες μελέτες για την εγκατάσταση μεγάλων Αιολικών Πάρκων στους Δήμους Πύλης και Μετεώρων.

Η μεθόδευση αυτή συνάντησε την οξύτατη αντίδραση των κατοίκων, των Κοινοτικών Συμβουλίων, των Πολιτιστικών Συλλόγων, των κοινωνικών και οικολογικών κινημάτων καθώς και των Δικτύων Φορέων.

Συγκεκριμένα, τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Πύλης και Μετεώρων πήραν ομόφωνες αποφάσεις αρνητικής γνωμοδότησης για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων εγκατάστασης 7 μεγάλων Αιολικών Πάρκων στον ορεινό όγκο του Δήμου Πύλης (θέσεις Κορυφή Καρατζούνη, Κορυφή Καυκιά, Κερασούλες Νταλαμήτρου, Ψηλά Δέντρα, Αυγό, Μαυροβούνιον Δήμου Αργιθέας)  και 2 στον Δήμο Μετεώρων (περιοχή Ασπροποτάμου, Ξηρόκαμπος Χασίων).

Απορριπτική είναι και η Γνωμοδότηση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλίας, η οποία είχε απορρίψει και προηγούμενη αίτηση αδειοδότησης για 33 Αιολικά Πάρκα στις περιοχές Ασπροποτάμου και Μεσοχώρας.

 

Η χωρίς προϋποθέσεις και όρους χορήγηση βεβαιώσεων παραγωγής, που η κυβέρνηση συντήρησε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς και η τεράστια καθυστέρηση προσαρμογής του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ, έχει οδηγήσει σε δέσμευση αλλά και σε απαίτηση ενεργειακού χώρου πάνω από τις ανάγκες της χώρας αλλά και της δυνατότητες των έργων ενίσχυσης δικτύου. Επιπλέον αυτή η διαδικασία εξελίσσεται χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η προστασία της βιοποικιλότητας και των περιοχών χωρίς δρόμους αλλά και οι ανάγκες επιβίωσης των κτηνοτρόφων και ανάπτυξης του οικοτουρισμού  στον ορεινό όγκο. Πρακτικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραβιάζει με κάθε τρόπο την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

 

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Σκοπεύετε να αγνοήσετε την αντίθεση των τοπικών κοινωνιών και τις ομόφωνες απορριπτικές αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Πύλης και Μετεώρων, καθώς και την αρνητική γνωμοδότηση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλίας και να εγκρίνετε την περιβαλλοντική αδειοδότηση των Αιολικών Πάρκων στον ορεινό όγκο των Δήμων Πύλης και Μετεώρων ;
  2. Ποιοι λόγοι καθυστερούν την ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ και την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων για τις προστατευόμενες περιοχές ώστε να έχουμε παράλληλα ανάπτυξη των ΑΠΕ και προστασία της βιοποικιλότητας κι του φυσικού πλούτου;
  3. Έχει προβεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ανάλυση των σωρευτικών επιπτώσεων στη βιοποικιλότητα, στο τοπίο και σε όλες τις δραστηριότητες από την εγκατάσταση των 7 αιολικών πάρκων;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

 

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αθανασίου Αθανάσιος

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Ιωάννης

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Παπανάτσιου Κατερίνα

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

 

Ραγκούσης Ιωάννης

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Συρμαλένιος Νίκος

Χρηστίδου Ραλλία

Γιώργος Ψυχογιός

 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης