Ροή Τοπικά

Εστίαση: Αλλάζουν όλα από σήμερα – Όλα τα νέα μέτρα

trikalavoice.gr

Ριζικές αλλαγές από σήμερα Παρασκευή, στην εστίαση και την ψυχαγωγία. Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης λόγω πανδημίας φέρνουν ένα «καλοκαίρι καθήμενων», ενώ επαναλειτουργούν μετά από πολύ καιρό και οι κλειστοί χώροι, με τον διαχωρισμό εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων να δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα.

 

Εστίαση και χώροι ψυχαγωγίας

Με τα νέα δεδομένα, έως και την 31η Αυγούστου οι χώροι ψυχαγωγίας και τα κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους.

Επιπλέον, για το ίδιο διάστημα οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα θα λειτουργούν ως χώροι αμιγώς για εμβολιασμένους και θα μπορούν να συμπληρώνουν το 85% της χωρητικότητάς τους. Όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, λειτουργούν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν για την εστίαση.

Συνεπώς, οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων υπαίθριας ψυχαγωγίας μπορούν να επιλέγουν να καθίστανται οικειοθελώς αμιγείς χώροι. Οι κλειστοί χώροι θα είναι υποχρεωτικά αμιγείς.

Για τα πανηγύρια καταργείται ο όρος της συμπλήρωσης κατά τόπων εμβολιαστικής κάλυψης. Στο εξής επιτρέπονται με τους γενικούς όρους που αφορούν τα προστατευτικά μέτρα κατά του ιού.

Τα τρία σήματα των καταστημάτων

Επιπλέον, μέχρι τις 31 Αυγούστου, θα υπάρξουν τρεις διαφορετικές σημάνσεις στα καταστήματα: «Χώρος Covid Free», «Μεικτός Χώρος» και «Πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό».

Στους «Χώρους Covid Free», τα καταστήματα θα μπορούν να λειτουργούν με το 85% της χωρητικότητάς τους, ενώ οι πελάτες θα πρέπει να είναι μόνο καθήμενοι. Θα τηρούνται οι κανόνες αποστάσεων και θα υπάρχουν και αυστηρές κυρώσεις στην περίπτωση παραβίασης των μέτρων.

 

Στους «Μεικτούς Χώρους» θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες, ενώ θα προβλέπονται ξεχωριστά τμήματα της επιχείρησης που θα μπορούν να κάθονται οι πελάτες, που θα έχουν εμβολιαστεί, θα έχουν νοσήσει ή θα έχουν κάνει τεστ.

Τέλος, με το συγκεκριμένο σήμα θα πιστοποιούνται οι επιχειρήσεις στις οποίες όλο το προσωπικό έχει εμβολιαστεί.

 

Τα πρόστιμα
Στην πρώτη παράβαση για τα καταστήματα εμβαδού κάτω των 200 τ.μ. το πρόστιμο ορίζεται στα 2.000 ευρώ και επτά ημέρες αναστολή λειτουργίας από την επομένη.

Για τα καταστήματα με εμβαδόν άνω των 200 τ.μ. θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας επίσης για επτά ημέρες.

Στην περίπτωση που υπάρξει υποτροπή, για όλα τα καταστήματα, ανεξαρτήτως τ.μ., επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημερολογιακές ημέρες.

Αθλητικοί αγώνες

Οι αθλητικοί αγώνες θα διεξάγονται με θεατές μόνο σε αμιγείς χώρους, κλειστούς ή ανοιχτούς. Η χωρητικότητά τους θα ανέρχεται στο 80% επί του συνόλου.

Το 5% της χωρητικότητας θα μπορούν να είναι ανήλικοι που έχουν υποβληθει σε τεστ με ανώτατο όριο προσέλευσης. 25.000 θεατές για τα υπαίθρια γήπεδα και 8.000 θεατές για τα κλειστά γήπεδα.

Αμιγείς χώροι
Στους αμιγείς χώρους θα μπορούν να μπαίνουν οι ανήλικοι κάτω από το όριο ηλικίας που έχουν ανοίξει οι πλατφόρμες για τον εμβολιασμό με self-test και δήλωση γονέα ότι έχουν κάνει το self-test.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης