Τοπικά

Ηλιάδης: “Σταματήστε να εντείνετε την αγωνία των πολιτών για το νερό”

Μετά από πίεση εκατοντάδων συμπολιτών η ΔΕΥA Τρικάλων αναγκάστηκε να δημοσιεύσει επιτέλους Δελτίο Παρακολούθησης Ποιότητας Νερού με αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων που εκδοθήκαν ΣΗΜΕΡΑ 12/9/23 για δείγματα που λήφθηκαν από το Κεντρικό Αντλιοστάσιο ΜΟΝΟ το Σάββατο 9/9/23 και την Κυριακή 10/9/23 και όχι όταν το νερό επανήλθε προς χρήση την Πέμπτη το βράδυ 7/9/23. Σύμφωνα με τα σημερινά αποτελέσματα,  ευτυχώς και για καλή μας τύχη το νερό το Σάββατο και την Κυριακή στην πόλη ήταν πόσιμο.

 

 

Θα μπορούσε όμως να είναι μην έτσι. Από αυτό μόνο το έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα η ΔΕΥΑΤ δεν προκύπτει με κανένα τρόπο ότι την Πέμπτη το βράδυ 7/9/2023, όταν επισήμως μέσω της σελίδας  του Δήμου Τρικκαίων στο facebook, η ΔΕΥΑΤ ενημέρωσε τους δημότες ότι το νερό  στην πόλη επανέρχεται  και   τους καλούσε χωρίς καμιά επιφύλαξη ή περιορισμό να καταναλώσουν το νερό (αφήνοντας απλά να τρέξει το νερό  από τη βρύση κάποια λεπτά), είχε πραγματοποιηθεί κάποιος έλεγχος ή έστω είχαν ληφθεί δείγματα για να πιστοποιηθεί η καταλληλότητα του νερού για κατανάλωση. Ελπίζουμε να πρόκειται για εκ παραδρομής παράλειψη, λόγω της πίεσης των ημερών και άμεσα να δημοσιευτούν και τα εργαστηριακά αποτελέσματα των δειγμάτων που λήφθηκαν όταν το νερό επανήλθε προς κατανάλωση, ήτοι το βράδυ της Πέμπτης 7/9 ή το πρωί της Παρασκευής 8/9. Γιατί αν δεν έχει συμβεί τότε απλά η καταλληλότητα του νερού και κατ’ επέκταση η δημόσια υγεία έγιναν από τους αρμόδιους φορείς του Δήμου αντικείμενο ρωσικής ρουλέτας και απλά ήμασταν τυχεροί που τα χειρότερα δεν ήρθαν. Οπότε εύλογα προκύπτουν τα εξής ερωτήματα, στα οποία αναμένουμε άμεση απάντηση, προκειμένου να ενημερωθούν με τον προσήκοντα τρόπο ότι πολίτες ότι τηρούνται όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την προστασία της δημοσίας υγείας  και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη τους στους αρμόδιους τοπικούς φορείς:

  1. Όταν η ΔΕΥΑΤ την Πέμπτη το βράδυ 7/9/2023, επισήμως με σχετική της ανακοίνωση,  καλούσε τους πολίτες, χωρίς καμιά επιφύλαξη ή περιορισμό,  να καταναλώσουν άφοβα το νερό (αφήνοντας απλά να τρέξει το νερό  από τη βρύση κάποια λεπτά), είχε πραγματοποιηθεί  σχετικός εργαστηριακός έλεγχος που να πιστοποιεί την καταλληλότητα του για κατανάλωση; Είχαν έστω είχαν ληφθεί δείγματα κατά τις κρίσιμες ημέρες 7/9 και 8/9 κατά τις οποίες; Αν ναι γιατί δεν δημοσιεύθηκαν τα σχετικά αποτελέσματα; Αναμένουμε άμεσα τη δημοσίευση τους, εφόσον υπάρχουν.
  2. Υπήρξε επαρκής δειγματοληψία από το δίκτυο στην πόλη; Γιατί το δείγμα λήφθηκε μόνο από το Αντλιοστάσιο και δεν πραγματοποιήθηκε δειγματοληπτικός έλεγχος σημείων ως είθισται; Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο 46748/08-09-2023 του Υπουργείου Υγείας.
  3. Τηρείται το πρωτόκολλο που περιγράφεται λεπτομερώς στην από 8/9/2023 σχετική εγκύκλιο του Υπουργείο Υγείας, το οποίο, ακόμα και σε περίπτωση που το Δίκτυο δεν έχει υποστεί βλάβες προβλέπει μεταξύ άλλων «…επαγρύπνηση και δειγματοληπτικούς και εργαστηριακούς έλεγχους του νερού σε κρίσιμα σημεία του δικτύου ύδρευσης να είναι συστηματικοί, εί δυνατόν καθημερινά, οι τιμές του υπολειμματικού χλωρίου να ελέγχονται συστηματικά και να αυξηθεί η συχνότητα παρακολούθησης των άλλων ποιοτικών παραμέτρων του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης… Επισημαίνεται ιδιαίτερα η σπουδαιότητα διενέργειας υγειονομικής αναγνώρισης, δεδομένου ότι κάθε εργαστηριακή εξέταση αντικατοπτρίζει μόνον την κατάσταση της στιγμής της δειγματοληψίας, ενώ η υγειονομική αναγνώριση επιτρέπει την επισήμανση των υπαρκτών και ακόμη δυνητικών κινδύνων. Υπενθυμίζεται ότι τα κυριότερα στοιχεία που εξετάζονται κατά την υγειονομική αναγνώριση είναι: λεκάνη απορροής υδροληψίας, πηγή υδροληψίας, εξωτερικοί αγωγοί, αντλιοστάσιο, δεξαμενές, σύστημα επεξεργασίας, απολύμανση, δίκτυο διανομής, εσωτερικές υδραυλικές εγκαταστάσεις

 

Αναμένουμε άμεσα τις σχετικές απαντήσεις  γιατί σε ζητήματα δημόσιας υγείας δεν χωρούν ημίμετρα, απαντήσεις τύπου «ναι μεν αλλά..» και παραλείψεις ή αμέλειες πάσης φύσεως. Στα ζητήματα δημόσιας υγείας υπάρχουν μόνο συγκεκριμένα πρωτόκολλα και αυστηρά προκαθορισμένες διαδικασίες που πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα. Και αυτό αποτελεί για εμάς αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία που εκατοντάδες συνδημότες μας παλεύουν να τινάξουν τις λάσπες από πάνω τους και να σηκωθούν ξανά όρθιοι.

Ετικέτες

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης