Τοπικά

Η Αγγελική Κλεισιάρη-Καραλή εξηγεί: “Ποιες τροφές να επιλέξουμε κατά τη Σαρακοστή”

Από σήμερα αρχίζει η Μεγάλη Σαρακοστή, η πιο σημαντική νηστεία που προετοιμάζει τους Χριστιανούς για τη μεγάλη γιορτή του Πάσχα.

Η νηστεία αποτελεί ένα βασικό μέσο πνευματικής ανύψωσης και ενισχύει περαιτέρω την πίστη μας.

Οι περισσότεροι, λίγο-πολύ, θα νηστέψουμε αυτή τη περίοδο.  Γνωρίζουμε όμως ποιες τροφές θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε, μέσα στη νηστεία, ισορροπία στην υγεία μας;…

Απευθυνθήκαμε, ασφαλώς, στη διατροφολόγο-διαιτολόγο Αγγελική Κλεισιάρη-Καραλή και λάβαμε απαντήσεις που… μας κάλυψαν.

«Η συγκεκριμένη  νηστεία» λέει η έμπειρη διατροφολόγος-διαιτολόγος «έχει μειωμένη ποσότητα ζωικής πρωτεΐνης εφ’ όσον απαγορεύει και την κατανάλωση ψαριού. Έτσι η τροφή μας έχει έλλειψη πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, σιδήρου και ασβεστίου.

  Τις δομικές πρωτεΐνες, τα ένζυμα και τις ορμόνες τις φτιάχνει ο οργανισμός μας από 20 αμινοξέα. Τα 9 από αυτά δεν μπορεί να τα συνθέσει και πρέπει να τα πάρουμε από την τροφή μας.

  Για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα αμινοξέα θα πρέπει να κάνουμε σωστούς συνδυασμούς τροφών. Έτσι τα όσπρια σε συνδυασμό με δημητριακά μπορούν να μας δώσουν πρωτεΐνη παρόμοια με αυτή του κρέατος».

Από που μπορούμε να εξασφαλίσουμε πρωτεΐνη όμως;

Η Αγγελική Κλεισιάρη-Καραλή εξηγεί:

«Φυτική πρωτεϊνη παίρνουμε από τις παρακάτω κατηγορίες :

Όσπρια :  ρεβύθια, φακές, φασόλια, σόγια

Δημητριακά  :  ρύζι, βρώμη, γλυκοπατάτα, κινόα, πληγούρι, καλαμπόκι

Λαχανικά  :  μπρόκολο, κουνουπίδι, σπανάκι, αγγινάρες, μανιτάρια

Ξηροί καρποί  :  φυστίκια, καρύδια, αμύγδαλα, κολοκυθόσπορος

Για να προσλάβουμε τα απαραίτητα αμινοξέα θα πρέπει να συνδυάζουμε τις παραπάνω κατηγορίες στη διατροφή μας, όχι απαραίτητα στο ίδιο γεύμα, αρκεί όμως να υπάρχουν στο ίδιο εικοσιτετράωρο.

Βάλτε φαντασία λοιπόν και κάνετε συνδυασμούς που θα σας προσφέρουν γεύση και υγεία. Για παράδειγμα : φακές σε ρύζι,  ρύζι + αρακά + καλαμπόκι,  γλυκοπατάτα + μπρόκολο,  σαλάτα κινόας + φακές + καλαμπόκι + κολοκυθόσπορος.

Άλλη μια έλλειψη που παρουσιάζεται στη νηστεία είναι αυτή του σιδήρου. Προσλαμβάνουμε μόνο μη αιμικό σίδηρο από τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς. Αν όμως όλα αυτά τα συνδυάσουμε με : ντομάτα, πορτοκάλι, πιπεριά και λεμόνι, που περιέχουν βιταμίνη C, η απορρόφηση αυξάνει σημαντικά.

Η έλλειψη ασβεστίου της νηστείας μπορεί εύκολα να ανατραπεί με την κατανάλωση γάλακτος αμυγδάλου, σόγιας, ταχίνι, μπρόκολο και αμύγδαλα.

Προσοχή στην υπερκατανάλωση τροφής. Γιατί τα φαγητά που επιτρέπονται είναι κυρίως αμυλούχα. Έτσι θα σας πρότεινα να μην γεμίσετε το σπίτι σας με νηστίσιμα αρτοσκευάσματα και γλυκίσματα γιατί έτσι η αύξηση βάρους θα είναι σίγουρη. Άλλωστε ο Χριστιανισμός προτρέπει τους πιστούς σε εγκράτεια και όχι σε υπερκατανάλωση φαγητού και διαγωνισμό νηστίσιμης μαγειρικής !!!

Επομένως στη διάρκεια της νηστείας το πιάτο μας πρέπει να έχει ποικιλία τροφών, ισορροπία συστατικών και πολλή φαντασία.

Καλή Σαρακοστή» !!!

 

Info:

Αγγελική Κλεισιάρη – Καραλή, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος  MSc

Απόλλωνος 6-Τρίκαλα

Τηλέφωνο 2431072444.

Facebook Αγγελική Κλεισιάρη-Καραλή Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Instagram aggeliki_kleisiari_karali

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο trikalavoice.gr

Ακολουθήστε το trikalavoice.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης