Τοπικά

Η δίκη της Χρυσής Αυγής, η υποκρισία του πολιτικού συστήματος και ο κομβικός ρόλος του ΠΑΣΟΚ

*Του Νίκου Μουστάκα, Απόφοιτος του τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου – Μεταπτυχιακός φοιτητής στον τομέα των Διεθνών Διαπραγματεύσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Η 7η Οκτωβρίου του 2020 θα καταγραφεί στην Ιστορία ως μια από τις σημαντικότερες μέρες  της Μεταπολίτευσης όπου μια νεοναζιστική οργάνωση καταδικάστηκε- όχι για τις ιδέες της – αλλά για την εγκληματική και παραστρατιωτική της δράση και ως πολιτικώς υπεύθυνη για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, των Αιγύπτιων ψαράδων και τις αμέτρητες επιθέσεις σε μειονότητες και άτομα διαφορετικής ιδεολογίας, καταγωγής και γνώμης. Σε αυτό όλοι οι Δημοκράτες Έλληνες είμαστε μαζί απέναντι στον μαύρο φασισμό και αποτελεί πραγματικά ευχής έργον που υπήρχε τέτοια ομοψυχία στο συγκεκριμένο ζήτημα. Όλα καλά μέχρι εδώ και εύχομαι να συνεχιστεί παρόμοια ομοψυχία και σε επόμενες περιπτώσεις ανάλογης βαρύτητας. Πάμε όμως να δούμε, αφού πλέον έχει περάσει καιρός, την υποκρισία που διακατέχει πλήθος δημοσιολογούντων και πολιτικών στελεχών σχεδόν από όλες τις πτέρυγες του πολιτικού φάσματος πλην του ΠΑΣΟΚ που είχε από την αρχή μία πολύ υπεύθυνη στάση.

Αρχικά, είναι αναγκαίο να συμφωνήσουμε ότι η αρχή της ανόδου της ΧΑ ήταν οι πλατείες των αγανακτισμένων στην αρχή της κρίσης, όπου ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Αριστερές και Ακροαριστερές ομάδες, ΧΑ και λοιπές αντιμνημονιακές δυνάμεις κραύγαζαν τα αισχρά συνθήματα που θυμόμαστε όλοι για την Βουλή, για κρεμάλες, προδοσίες και δοσίλογους, για τον  “αμερικανόδουλο” Πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου και το κακό ΠΑΣΟΚ. Μέχρι τότε η ΧΑ ήταν στο περιθώριο και δεν έβρισκε έδαφος για να αναπτυχθεί, ούτε στις εθνικές κρίσεις στην εξωτερική πολιτική ούτε στα σκάνδαλα που ταλάνιζαν τις Κυβερνήσεις. Η ΧΑ ανδρώθηκε πολιτικά όταν ο λόγος της βρήκε ευήκοα ώτα και άρχισε να επηρεάζει σαν τρόπος σκέψης οριζόντια μέρος του πολιτικού και κοινωνικού συστήματος. Σε αυτό βοήθησε και η τότε ΝΔ, όταν περνούσε την αντιμνημονιακή της φάση και συνέχισε και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθώντας να καπελώσει το κίνημα και να ισχυροποιηθεί πολιτικά καβαλώντας το κύμα του “αμερικανόδουλου”  και προδότη Πρωθυπουργού.

Η ΝΔ από την μία, με οξύ πολιτικό λόγο και διχαστική ρητορική υιοθέτησε σιωπηρά το αφήγημα περί αμερικανικής διαπαιδαγώγησης της οικογένειας Παπανδρέου φέρνοντας στο προσκήνιο τα πιο σάπια ακροδεξιά κόμπλεξ που υπήρχαν ανέκαθεν σε μερίδα της συντηρητικής παράταξης. Επίσης, δεν θα πρέπει να λησμονούνται διάφορες δηλώσεις συμπάθειας προς την ΧΑ ή σοβαρής ΧΑ ή ακόμα και υπόγειων συνεργασιών  από κάποια στελέχη της ΝΔ που αργότερα ανακάλεσαν χωρίς βέβαια να πείθουν κανέναν.

Από την άλλη,  υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ που στο όνομα ενός θολού ριζοσπαστισμού απέναντι στην αστική Δημοκρατία και των ελίτ προσπάθησε να καρπωθεί τις όποιες αντιδραστικές ψήφους καλλιεργώντας παράλληλα και ταυτόχρονα με την ΧΑ ένα κλίμα εκτσογλανισμού της πολιτικής ζωής του τόπου. Αποκορύφωμα αυτών των παράλληων βίων είναι οι ανίερες τρόπον τινά και καλλυμένες συμμαχίες σε κρίσιμες ψηφοφορίες, όπως εκλογή  ΠτΔ, Ποινικός Κώδικας, Εκλογή Θάνου, Απλή Αναλογική αλλά και διάφορες δηλώσεις υποστήριξης  στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προς την ΧΑ . Βέβαια, είναι λογικό να συμβαίνει αυτό καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ πλεόν δεν αποτελεί συνέχεια των Κύρκου,Κωσταντόπουλο,Αλαβάνο και άλλων ηγετών της Αριστεράς καθώς έχει απεμπολήσει τις όποιες σχέσεις με το παρελθόν ως λάθη, και δεν έχει χαλυβδωθεί μέσα από τους βαθιά δημοκρατικούς και ιδεολογικούς αγώνες αυτών αλλά έχει αναλωθεί μόνο σε επαναστατική γυμναστική και στείρο αντιδραστικό λόγο και πολιτικές κυβιστήσεις.

Προφανώς δεν εννοώ ότι η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν συμμάχους της ΧΑ ούτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το άλλο άκρο της ΧΑ αλλά διαπιστώνω ξεκάθαρα γεγονότα και την εκμετάλλευση του αντισυστημισμού της ΧΑ και από τους δύο με σκοπό τα ψηφαλάκια και την ενσωμάτωση του κινήματος των αγανακτισμένων. Για αυτό άλλωστε και ξέσπασε ένας ψευτοτσακωμός τις ημέρες της δίκης, απλά και μόνο για να καλύψουν τις πράξεις και τις ενοχές τους .

 

Κάπου εδώ όμως πρέπει να κάνουμε μία ειδική μνεία στην στάση που είχε από την αρχή το ΠΑΣΟΚ τα πέτρινα εκείνα χρόνια που τα πάντα κάλυπτε ένα πέπλο αντιπασοκισμού και αντισυστημισμού. Δεν συνδιαλέχτηκε ούτε λεπτό με τους χρυσαυγίτες, ούτε για στήριξη, ούτε για υπόγειες συνεργασίες και ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος  ήταν ο πρώτος που μίλησε για εγκληματική οργάνωση και πως θα έπρεπε να τεθεί εκτός νόμου. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ δεν καταδίκαζαν απερίφραστα τις πρακτικές της ΧΑ, θέλοντας να ψαρέψουν αντισυστημικούς από την μία και αντιαριστερούς ψήφους από την άλλη. Όταν προπηλάκιζαν οι χρυσαυγίτες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και χλεύαζαν ως «χοντρό» τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τότε κανένας δεν στάθηκε απέναντι. Εδώ, έγκειται και η υποκρισία των δύο κομμάτων. Από την μία, ο ακραίος και διχαστικός λόγος όπου μας βολεύει και από την άλλη ψευτοευαισθησίες και ψευτοκορώνες για Δημοκρατία και δικαιώματα. Μόνο το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ δεν έκαναν παιχνίδια με την ΧΑ και για αυτό έμειναν εκτός αυτού του φαύλου και υποκριτικού  κύκλου επίρριψης ευθυνών.

 

Ένα πράγμα οφείλουμε νομίζω να συγκρατήσουμε από τα γεγονότα. Η πολιτική βία και η Δημοκρατία είναι ζήτημα καθημερινού αγώνα απομόνωσης της πρώτης και προστασίας της δεύτερης. Επιβάλλεται να καταδικάσουμε συλλογικά σαν κοινωνία την ΧΑ και να μην μείνουμε μόνο στα δικαστήρια.

Οι ναζί στην φυλακή λοιπόν και η σάπια πρακτική και ιδεολογία τους  στο πιο σκοτεινό συρτάρι  της Ιστορίας …..

 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης