Τοπικά

Η ΕΛΜΕΤ για τα κρούσματα κορωνοϊού σε σχολεία της πόλης

Δεν πρόλαβε καν να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για τα σχολεία, και τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού εμφανίστηκαν σε σχολεία και δομές εκπαίδευσης της πόλης των Τρικάλων.

Πρόκειται για τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα(μέχρι αυτή τη στιγμή), από τα οποία τα δύο αφορούν σε συναδέλφους εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε Γυμνάσιο και Λύκειο της πόλης, ενώ το τρίτο σε εργαζόμενο παιδικού σταθμού.

Τα περιστατικά αυτά αναδεικνύουν τα σοβαρά προβλήματα και την ελλιπή προετοιμασία από την πλευρά της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και της Δημοτικής Αρχής, που έχει πλέον αρκετές αρμοδιότητες για την λειτουργία των σχολείων και για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και τώρα, που μετράμε τα πρώτα κρούσματα μέσα σε σχολεία και μάλιστα πριν ακόμη λειτουργήσουν με πλήρη σύνθεση,  δεν υπάρχουν επικαιροποιημένα πρωτόκολλα για τη διαχείριση κρούσματος στο εκπαιδευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να μη δίνονται σαφείς οδηγίες, από τους αρμόδιους φορείς, για τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν.  Επιπλέον μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουν φτάσει στα σχολεία τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά κ.α.) παρά το γεγονός ότι τα σχολεία έχουν ανοίξει. Το πρωτόκολλο που στάλθηκε από τον ΕΟΔΥ 7/9/2020(αρ.πρωτ. 116168/ΓΔ4/07-09-2020) αν και τα σχολεία λειτουργούν από 1/9/2020 διαπιστώνουμε ότι τελικά δεν εφαρμόζεται:

  • Οι εκπαιδευτικοί, στην περίπτωση τουλάχιστο του ενός σχολείου, ενημερώθηκαν με καθυστέρηση το περιστατικό κρούσματος και παρόλα αυτά κλήθηκαν να συνεχίσουν την παρουσία τους στο σχολείο κανονικά. Το πρωτόκολλο στην σελίδα 10, αναφέρει:

Εάν κάποιος εκπαιδευτικός ή άλλο μέλος του προσωπικού εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 και στην  περίπτωση που το μοριακό τεστ για τον νέο κορωνοϊό είναι θετικό:

    • Ενημερώνεται άμεσα ο διευθυντής/τρια της σχολικής μονάδας και ο ΕΟΔΥ
    • Ο ΕΟΔΥ ή άλλη αρμόδια υπηρεσία σε περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο επικοινωνεί με τον υπεύθυνο της σχολικής μονάδας για να γίνει η επιδημιολογική διερεύνηση και ιχνηλάτηση όλων των πιθανών επαφών του κρούσματος (προσωπικού και παιδιών κλπ.),
    • Ενδελεχής καθαρισμός και τοπική εφαρμογή απολυμαντικού στις επιφάνειες των χώρων που κινήθηκε το κρούσμα (για οδηγίες, βλ. Παράρτημα)
    • Το παιδί ή ο ενήλικας μπορεί να επιστρέψει μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10ημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την πάροδο 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και την ύφεση των συμπτωμάτων του
    • Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί της ίδιας ομάδας/τμήματος θα απομακρυνθούν από το σχολείο, με οδηγίες για στενή παρακολούθηση της υγείας τους και εφόσον δεν εκδηλώσουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα, θα επιστρέψουν μετά από 14 ημέρες. Για τα απαραίτητα μέτρα στην περίπτωση εκπαιδευτικού με θετικό τεστ ο οποίος/η οποία έχει έρθει σε επαφή με περισσότερα άτομα ή τμήματα, θα πρέπει να γίνεται ειδική κάθε φορά εκτίμηση κινδύνου.
    • Επιπρόσθετα, η απομάκρυνση παιδιών/ προσωπικού άλλων τμημάτων ή και ολόκληρου του σχολείου θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την εκτίμηση κινδύνου που θα προκύπτει κατά την ιχνηλάτηση των επαφών.
  • Δυστυχώς διαπιστώσαμε ότι τελικά δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες για το αν οι συνάδελφοι θα μπουν σε καθεστώς καραντίνας όπως ορίζει το πρωτόκολλο και αν θα πρέπει να γίνουν τεστ και στους υπόλοιπους συναδέλφους των συλλόγων των συγκεκριμένων σχολείων.
  • Στα γενικά προληπτικά μέτρα του ΕΟΔΥ προς τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αποθεώνεται η ατομική ευθύνη και επιμελώς αμελείται  η κρατική-κυβερνητική ευθύνη, ενώ η οδηγία για «τήρηση κοινωνικών αποστάσεων και η αποφυγή συνωστισμού» φαντάζει προκλητική μπροστά στο στοίβαγμα των 25 και 27 μαθητών σε αίθουσες «κλουβιά» με ελλιπή αερισμό, επικίνδυνες για την υγεία τους.

Είναι φανερό ότι όλα τα παραπάνω εντείνουν την ανησυχία και την ανασφάλεια των εκπαιδευτικών, των γονιών και των μαθητών.

Εδώ και τώρα η κυβέρνηση και η δημοτική αρχή να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα!

Είναι απαραίτητο να ανοίξουν τα σχολεία και αυτό πρέπει να γίνει με όρους και προϋποθέσεις ώστε να διασφαλιστεί η υγεία όλων.

Απαιτούμε αρχικά:

  • Να γίνει ΑΜΕΣΑ ιχνηλάτηση επαφών και διαγνωστικά τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, αρχικά στους συλλόγους διδασκόντων των σχολείων που εμφανίστηκαν τα κρούσματα και στη συνέχεια σε όλα τα σχολεία του νομού. Έχουμε πληροφορηθεί ότι Δήμος Τυρνάβου πήρε ήδη την πρωτοβουλία  διαγνωστικών τεστ στα σχολεία της περιοχής του.
  • Να μην προσέλθουν οι εκπαιδευτικοί στο χώρο του σχολείου, για όσες μέρες απαιτείται.
  • Να γίνει απολύμανση και καθαρισμός του σχολείου από το Δήμο.

Διεκδικούμε :

  • Σχολεία καθαρά, με 15 μαθητές το πολύ ανά τάξη, νέες αίθουσες διδασκαλίας και πρόσληψη όλου του απαραίτητου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού.
  • Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους συναδέλφους αλλά και τους μαθητές.
  • Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια µε το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατοµικής Προστασίας, είδη καθαρισµού, αντισηπτικά κ.λ.π.)
  • Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού µόνιµων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων.

Τώρα είναι η ώρα οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους γονείς και τους μαθητές να διεκδικήσουμε αποφασιστικά τους όρους και τις προϋποθέσεις ανοίγματος των σχολείων. Να αναλάβει η κυβέρνηση την κρατική ευθύνη!

Για  το Δ.Σ της Ε.Λ.Μ.Ε.Τ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
   
ΝΙΚΟΛΑΟΣ  ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ   ΜΟΥΤΟΣ

 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης