Τοπικά

Η μεγάλη εκδήλωση του Ασκληπιού

Στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου,πραγματοποιήθηκε  η κορυφαία  πολιτιστική εκδήλωση με τίτλο : «…..Άς τραγουδήσω κι΄άς χαρώ….», του Λαογραφικού Χορευτικού Όμίλου «Ασκληπιός» Τρικάλων, την  Κυριακή11 Ιουνίου 2017 και ώρα 8 μμ , ,σε μία πανδαισία παραδοσιακών και λα’ι’κών χωρών,υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο πρόεδρος του Ομίλου Γιάννης Σούλιος και χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημ. Παπαστεργίου.

Την εκδήλωση άνοιξε το τμήμα των εκδηλώσεων,με τοπικούς  χορούς,με τις πανέμορφες καραγκούνικες φορεσιές οι κοπέλλες και τις φουστανέλλες τα αγόρια.Λεβεντιά –χάρη και άριστη απόδοση των παραδοσιακών χορών.Καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο.

Ακολούθησαν τα παιδικά τμήματα,οι συνεχιστές της πολιτιστικής μας κληρονομιάς,τα οποία με μοναδική ,ζωντάνια,και αρτιότητα ξεδείπλωσαν τις χορευτικές τους ικανότητες και κέρδισαν τα παρατεταμένα χειροκροτήματα.                                  –Στη συνέχεια ένα μοναδικό θέαμα ,γνήσια παραδοσιακό ,με χορούς από τη   ν Ηπειρο, Μακεδονία ,Θράκη,Ανατολική Ρωμυλία, όπου χορευτές και χορεύτριες ήταν χάρμα οφθαλμών,με συγχρωνισμό στις κινήσεις, έκφραση και ομορφιά, με πρωτοχορευταράδες τον Λουκά Κοντονάσιο, Κώστα Τζιμούρτο και Χρήστο Σούλιο,ξεδείπλωσαν το ταλέντο τους ,την δύναμή τους και το ακαταμάχητο χορευτικό τους ύφος. Επίσης, οι πρωτοχορεύτριες Ράνια Ζαχαράκη στη Μακεδονία και Σταυρούλα Σούλιου στην Καραγκούνα Αρχόντισσες. Αμέσως μετά χοροί και τραγούδια από την Κύπρο , με σπουδαστές  στα       ΣΕΦΑΑ από την Κύπρο , συγκίνησαν με τους πανέμορφους χορούς και καταχειροκροτήθηκαν.                                                                   –Το πρόγραμμα έκλεισε με λα’ι’κούς χορούς και τραγούδια,σ΄ένα ανεπανάληπτο , πρόγραμμα.Εντυπωσιακό το άνοιγμα του λα’ι’κού προγράμματος,με την  Δραπετσώνα ,που τραγούδησε ο Μπάμπης Αντωνίου και το εκπληκτικό ζεμπέίκικο,από τον δάσκαλο Χρήστο Σούλιο,όπου αποτυπώνονταν στο ύφος του, ο πόνος,η αξιοπρέπεια και η λεβεντιά,ό,τι χρειάζεται να αποδόσει , ο χορευτής  σ΄αυτό το ιστορικό τραγούδι.Ακολούθησαν συρτάκι- χασάπικα-απτάλικο και άλλα.

Κίνηση,ζωντάνια,έκφραση,λεβεντιά και ομορφιά ,ακολούθησαν τους ρυθμούς της παραδοσιακής  και λα’ι’κής μουσικής,κατά τρόπο απαράμμιλο.

-Η  εμφάνιση των χορευτικών τμημάτων ,απιβεβαίωσε ,για μία ακόμη φορά ,ότι δεν είναι τυχαία η ανάδειξη του ‘’ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ’’,ως έναν από τους κορυφαίους στη χώρα μας Ομίλους που κρατούν ζωντανή την Ελληνική παράδοση.

-Η   ποιότητα της εκδήλωσης ,η αυθεντική παρουσίαση των χορών,της μουσικής και των πανέμορφων φορεσιών ,ήταν κάτι το φανταστικό.Δικαίως χορευτές  και χορεύτριες ,όλων των τμημάτων και των Συλλόγων κέρδισαν τα παρατεταμένα χειροκροτήματα του κόσμου.

Αρχιτέκτονες της εκδήλωσης  οι έμπειροι και καταξιωμένοι χοροδιδάσκαλοι: Ηλίας Ζαχαράκης που έχει την  καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος και την διεύθυνση των χορευτικών,  Σταύρος Σούλιος,Χρήστος Σούλιος, Κώστας Τζιμούρτος και Μαρία Δριβάλα, μαζί με τους χορευτές και χορεύτριες, όλων των χορευτικών τμημάτων.

Επιστημονικοί  Συνεργάτες της εκδήλωσης –Ράπτης Δημήτριος- Καθηγητής Λαογραφίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και .Κοντονάσιος Λουκάς- Καθηγητής Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα παραδοσιακούς χορούς.     Το πρόγραμμα  της εκδήλωσης, παρουσίασε ο Στέφανος Μπαντόλας εκπαιδευτικός-λαογράφος και υπεύθυνος της εκπομπής ‘’Μυλόπετρες’’στο TY10. Λιτός και περιεκτικότατος.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν τα χορευτικά των πολιτιστικών Συλλόγων.ΑΓΙΑΣ ΜΟΝΗΣ- ΠΕΤΡΩΤΟΥ- ΡΙΖΩΜΑΤΙΑΝΩΝ ΚΑΙ ΛΟΓΓΑΚΙΟΥ,τα οποία, άφησαν άριστες εντυπώσεις.

Την εκδήλωση  κάλυψε πολυμελής ορχήστρα, η αφρόκρεμα της παραδοσιακής μας μουσικής,με επικεφαλείς τον Χρυσόστομο Μητροπάνο στο τραγούδι , τον Χρήστο Κιτσόπουλο στο Κλαρίνο.Καλλιάρα Δήμητρα κανονάκι-τραγούδι-Σαρακατσιάνο Μάριο λαούτο-τραγούδι- Γεωργίου Στέφανο βιολί- Γαλάνη Βασίλη κρουστά-  Μούτσελος Νίκος γκά’ι’ντα. Και Άννα Μακρή τρομπέτα.

Στο λα’ι΄κό πρόγραμμα συμμετείχε επίσης η αφρόκρεμα-οι καλύτεροι  λα’ι’κοί μουσικοί.  Αντωνίου Μπάμπης τραγούδι-Μητσιάκης Βασίλης μπουζούκι-Τάνκος Θωμάς μπουζούκι-Τσικρικάς Λευτέρης μπουζούκι-Μακρής Χρήστος μπαγλαμά- Παλαβράκης Κώστας κιθάρα και Κοντονικόλαες Σάκης πιάνο –ενορχηστρώσεις.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους. Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημ.Παπαστεργίου-οι πρώην Βουλευτές   Ηλίας Βλαχογιάννης και Μιχ. Ταμήλος. Ο θεματικός Αντιπερειφερειάρχης Ντίνος Μπάρδας- Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου  Μιχ. Λάππας-οι Αντιδήμαρχοι  Έφη Λεβέντη και Ντίνα Δήμα-ο τ. Δήμαρχος Κων/νος Δ. Παπαστεργίου- ο πρών πρόεδρος του ‘’ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ’’ Νίκος Κούτσιας και εκπρόσωποι φορέων.

Ο ‘’ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ’’θερμά ευχαριστεί τους χορηγούς.

Επίσης συγκεντρώθηκε μεγάλος   αριθμός τροφίμων ,τα οποία παραδόθηκαν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης