Ροή Τοπικά

Η ποίηση ένωσε τη Μαριούπολη (Ουκρανία) με τα Τρίκαλα (Ελλάδα)

Ένα ξεχωριστό μάθημα πραγματοποιήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2019, στην  Έδρα Ελληνικής Φιλολογίας και Μετάφρασης του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μαριούπολης στην Ουκρανία, στο πλαίσιο του μαθήματος «Νεότερη  Ελληνική Λογοτεχνία – Ποίηση».

Οι φοιτητές και φοιτήτριες συνδέθηκαν μέσω SKYPE  με τους μαθητές του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) Τρικάλων με τους οποίους  συμπαρουσίασαν τα ποιήματα των Ελλήνων ποιητών: 1) Του Μίλτου  Σαχτούρη : «Ο Στρατιώτης Ποιητής»  και 2) του  Κωνσταντίνου  Καβάφη «Ιθάκη».  Παρουσιάστηκαν οι  εκδόσεις των ποιημάτων σε κόμικ σε τρεις γλώσσες: Στα ελληνικά και αγγλικά που επιμελήθηκαν οι μαθητές  με τη βοήθεια της Φιλολόγου κ. Θεοδώρας  Φαλαγκάρα (Ελλάδα) στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης  και στη συνέχεια  η ουκρανική μετάφραση του « Στρατιώτη Ποιητή» που επιμελήθηκαν οι φοιτήτριες /τες  με τη βοήθεια του διδακτικού προσωπικού της Έδρας και των  αποσπασμένων φιλολόγων από τα Τρίκαλα – Ελλάδα  κ. Αργύρη Νίκα και  Έφης Μακρή, ενώ για τον Καβάφη χρησιμοποιήθηκε η μετάφραση του  Γκριγκόρι Κότσουρ.

Μάλιστα, η χαρά και η συγκίνηση περίσσεψαν τη στιγμή που οι φοιτητές  Ντμίτρο Βορόνα και η Λιάνα Νταντιάνι  παίζοντας με την κιθάρα , τραγούδησαν τον μελοποιημένο « Στρατιώτη Ποιητή» από τον συνθέτη Γιάννη Σπανό!

Την όλη δραστηριότητα παρακολούθησαν  ο αναπληρωτής Συντονιστής Εκπαίδευσης Μαριούπολης κ. Ιωάννης Μαυρομμάτης,  ο αντιπρύτανης του Κ.Π.Μ κ. Νικολάι Τροφίμενκο,  η Αντικοσμήτορας κα Αλιόνα Πιτσαχτσή, οι καθηγήτριες της Έδρας κ. Ιρίνα Ροζκόβα, Ιουλία Κιόρ, Ναταλία Κομπιλένκο,Ιουλία Λαμπέτσκα, Οξάνα Νοβίτσκαγια, Κατερίνα Ζαπκό, Όλγα Γκαργκάγιεβα και ο εκπρόσωπος του Δήμου Ζωγράφου κ. Γιάννης Μπερσίμης.

Από τα Τρίκαλα παρακολούθησαν την παρουσίαση ο Διευθυντής  κ. Νικόλαος Ντόγκας, η Σχολική Σύμβουλος  Φιλολόγων κα Αγγελική Φούντα,  η επιβλέπουσα καθηγήτρια κα Θεοδώρα  Φαλαγκάρα καθώς επίσης και οι καθηγητές /τριες και οι μαθητές /τριες της Γ΄τάξης  του  1ου Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) Τρικάλων.

Η ωραία αυτή πρωτοβουλία ξεκίνησε πέρυσι τον Μάιο από τον κ. Νικόλαο  Ντόγκα ο οποίος σε συνεννόηση με τους  τρικαλινούς αποσπασμένους καθηγητές στην  Ουκρανία και την Προϊσταμένη της Έδρας κ. Ιουλία Ζαρίκοβα απέστειλε δωρεάν  αρκετά αντίτυπα από τα οπτικοποιημένα σε μορφή κόμικ ποιήματα που επιμελήθηκαν οι μαθητές του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) Τρικάλων, Απόστολος και Γεώργιος Αναγνώστου.

Η όλη εκδήλωση συνέβαλε καθοριστικά τόσο, ώστε να είναι διάχυτη η ελπίδα όλων ότι η κίνηση θα αποτελέσει το έναυσμα και για περαιτέρω αντίστοιχες δραστηριότητες και συνεργασίες στο πλαίσιο της διεθνοποίησης των εκπαιδευτικών πρακτικών και συστημάτων.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης