Τοπικά

Η συριανή ματιά του Μιχάλη Μακρουλάκη σε έκθεση ζωγραφικής («που δεν υφίσταται») στα Τρίκαλα

Από τη Σύρο και τη θάλασσα, στα Τρίκαλα του λαϊκού τραγουδιού, του πολιτισμού, με την έναρξη του 11ου Μύλου των Ξωτικών. Η έκθεση του Μιχάλη Μακρουλάκη «Απόπειρες για μια ζωγραφική που δεν υφίσταται» εγκαινιάστηκε στον χώρο πολιτισμού του Κουρσούμ Τζαμί, το απόγευμα του Σαββάτου 26 Νοεμβρίου 2022. Με διάρκεια όση και ο Μύλος των Ξωτικών, (8 Ιανουαρίου 2023) η σημαντικότητα της έκθεσης τονίστηκε ιδιαιτέρως από τον Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου. Ο οποίος, επίσης, έδωσε έμφαση στη ρεαλιστική ματιά του ζωγράφου και στα θέματά του από τη θάλασσα. Τόνισε, επίσης, τη γενικότερη πολιτιστική δράση του Δήμου στη διάρκεια και της μεγάλης γιορτής των Χριστουγέννων, με συνεχείς εκδηλώσεις, εκθέσεις και δραστηριότητες, τόσο στον Μύλο, όσο και σε όλη την πόλη.

 

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης, ο πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης π. Αλ. Κανίνας, και ο εντεταλμένος σύμβουλος Περιβάλλοντος, Ντ. Μπάρδας.
Τη βασική παρουσίαση της έκθεσης έκανε η δημοσιογράφος – κριτικός τέχνης κ. Δέσποινα Σαββοπούλου. Από τα γενικά στοιχεία για τη ζωή, το έργο και την έκθεση του – παρόντα στα Τρίκαλα – Μιχάλη Μακρουλάκη, σταχυολογούνται:
– ο τίτλος της έκθεσης «Απόπειρες για μια ζωγραφική που δεν υφίσταται», καθώς με αφόρμηση τον δάσκαλό του Γιάννη Τσαρούχη, αφ’ ενός ο Μιχάλης Μακρουλάκης του καταθέτει έναν φόρο τιμής, αφ’ ετέρου αποδίδει ένα όραμα «για την τέλεια ζωγραφική, που ποτέ δεν είναι σίγουρος ότι το έχει φθάσει»
– ο «έφηβος 82 ετών» αναφέρει ότι «δεν αισθάνομαι δάσκαλος (…) μαθητής είμαι ακόμα, τυχερός που μπορώ να μαθαίνω», αφού «η ζωγραφική είναι η ζωή μου, μια ερωτική σχέση σχεδόν», αν και «ζωγραφική είναι ίσως παλιομοδίτικο όνομα, εικαστικός λέγεται πια ο καλλιτέχνης»
– τα έργα στα Τρίκαλα προέρχονται από διαφορετικές περιόδους της διαδρομής του, από τη δεκαετία του 1960 μέχρι και σήμερα
– στους πίνακες απεικονίζονται τοπία και η θάλασσα της Σύρου, η φύση που «οργιάζει με πολύχρωμα φυτά, σαν αληθινά, κορυφαίοι ποδοσφαιριστές
– τα έργα του είναι τόσο πειστικά στη απόδοση της κάθε λεπτομέρειας, τόσο υπερ-ρεαλιστικά, που σχεδόν δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι είναι ζωγραφική.


Στην έκθεση παρέστησαν επίσης, οι αντιδήμαρχοι Μιχάλης Λάππας και Σοφία Αλεστά, οι τ. αντιδήμαρχοι Εφη Λεβέντη και Βασιλένα Μητσιάδη, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Χρ. Ζαραμπούκας, επισκέπτες/τριες στα Τρίκαλα και τρικαλινοί/ες εικαστικοί.
Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά, κουαρτέτο εγχόρδων, με τους Πρόδρομο Κούκο (βιολί), Δημήτρη Μπέλο (βιολί), Στέφανο Σεκέρογλου (βιόλα), Μυρτώ Γουζίου (βιολοντσέλο)

Info: Μιχάλης Μακρουλάκης «Απόπειρες για μια ζωγραφική που δεν υφίσταται».

Έκθεση στο Κουρσούμ Τζαμί στα Τρίκαλα.

Διάρκεια ως τις 8 Ιανουαρίου 2023.

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 10:00 -22:00 καθημερινά

Διεύθυνση: Οδός Καρδίτσας, Τρίκαλα, Τ.Κ. 42131, Τρίκαλα

Τηλέφωνο: 24310-38890

Γενική είσοδος: 5 ευρώ. Παιδικό/φοιτητικό: 3 ευρώ

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης