Ροή Τοπικά

Η σύσκεψη για τον Αχελώο. Κίνηση-ματ από τον Αγοραστό (video-φώτο)

Ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα η ευρεία σύσκεψη στην Αθήνα για το θέμα της εκτροπής του Αχελώου.

Όπως κατέγραψε το trikalavoice.gr της σύσκεψης προήδρευσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και συμμετείχαν ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας (από την Καρδίτσα), ο Τρικαλινός υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, όλοι οι βουλευτές της Θεσσαλίας, οι αντιπεριφερειάρχες και οι δήμαρχοι.

Ουσιαστικά έγινε μια ανοιχτή συζήτηση για το πως μπορεί να ξεκολλήσει το έργο του Αχελώου και να ολοκληρωθεί.

Η καταλυτική πρόταση ήταν του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού ο οποίος τόνισε με επιχειρήματα ότι «η ΔΕΗ αναλαμβάνει το υδροηλεκτρικό μέρος στο φράγμα Μεσοχώρας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναλαμβάνει τη μεταφορά νερού καθώς έχει και την τεχνογνωσία και μπορεί να τρέξει τα σχέδια διαχείρισης όπως έκανε με τη λίμνη Κάρλα. Μπορούμε να εκτελέσουμε το έργο, έχουμε τη διαχειριστική ικανότητα και τη διοικητική ικανότητα. Το Υπουργείο θα έχει την εποπτεία και οι Αιτωλοακαρνάνες τα κλειδιά και θα αποφασίζουν που πάει το νερό».

Ο περιφερειάρχης, μαζί με τον αναπληρωτή αυτού, αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη κατέθεσαν κραυγή αγωνίας καθώς «στη Θεσσαλία ο κόσμος διψάει, έχουμε σοβαρό πρόβλημα άδρευσης και θα το βρούμε ακόμη πιο έντονα μπροστά μας τα επόμενα χρόνια. Οι επιλογές μας είναι συγκεκριμένες. Ή προχωράμε μόνο με τη Μεσοχώρα ή Μεσοχώρα και Συκιά που μαζί παράγουν τόση πράσινη ενέργεια όση το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο του κόσμου ή το εγκαταλείπουμε και δίνει το κράτος εκατομμύρια για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος. Ιδού η Ρόδος…».

Ο υφυπουργός Κώστας Σκρέκας

Την πάγια θέση του ότι η μερική μεταφορά νερού από τον Αχελώο ποταμό
είναι ένα έργο ζωτικής σημασίας για τους Θεσσαλούς αγρότες, εξέφρασε ο
Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας.

Η μερική μεταφορά νερού από τον Αχελώο ποταμό είναι ένα έργο μεγάλης
περιβαλλοντικής και οικονομικής σημασίας, καθώς αποτρέπει τον κίνδυνο
της ερημοποίησης για τον Θεσσαλικό κάμπο και ταυτόχρονα προστατεύει το
εισόδημα των Θεσσαλών αγροτών, διασφαλίζοντας το μέλλον της αγροτικής
παραγωγής.

Όπως έχει επισημάνει ο κ. Σκρέκας, το έργο αφορά στη μεταφορά 200 εκατ.
κυβικών μέτρων ετησίως ή μόλις το 1/3 των πλημμυρικών νερών του ποταμού.
Συνεπώς, από καμία πλευρά δεν προκύπτει οικολογική επιβάρυνση για τα
οικοσυστήματα της ευρύτερης περιοχής.

Πρόκειται για ένα έργο πνοής με πολύ ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημο για τα
Τρίκαλα και συνολικά τη Θεσσαλία, καθώς αντιμετωπίζει στη ρίζα του το
πρόβλημα της κλιματικής κρίσης, που (και) στην περιοχή του Θεσσαλικού
κάμπου έχει ήδη κάνει αισθητή την παρουσία του εδώ και πολλά χρόνια.

Μακριά από κάθε είδους ιδεοληψία, ο κ. Σκρέκας τονίζει ότι η μερική
μεταφορά νερού από τον Αχελώο ποταμό θα συμβάλλει στην αναγέννηση της
Θεσσαλίας και θα αποτελέσει πρότυπο για όλη την Ελλάδα. Ένα πρότυπο
ορθολογικής διαχείρισης των υδάτων που τόσο πολύ μεγάλη ανάγκη έχει
σήμερα η πατρίδα μας, προς όφελος τόσο του αγροτικού τομέα όσο και του
περιβάλλοντος.

Η τοποθέτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Θανάση Λιούτα

Ο βουλευτής Τρικάλων της Ν.Δ. Θανάσης Λιούτας τοποθετήθηκε στη συγκεκριμένη συζήτηση και ιδιαιτέρως τόνισε την υψηλή σημασία που θα έχει για τον τόπο μας και τους πολίτες το έργο αυτό. Ειδικότερα ο Τρικαλινός βουλευτής ανέφερε ότι στο παρελθόν το συγκεκριμένο έργο είχε ουσιαστικά κακοποιηθεί από συγκεκριμένες ομάδες ατόμων, καθώς και από κόμματα, των οποίων η ιδεολογία έκρινε το έργο αυτό ως μη ορθό πολιτικά. Ο Θανάσης Λιούτας επίσης υπογράμμισε ότι η ολοκλήρωση του έργου της εκτροπής και η δημιουργία των φραγμάτων, εκτός από οικολογικά ωφέλιμες πολιτικές είναι και άκρως αναπτυξιακές για την οικονομία της χώρας μας και πρωτίστως για την ανάπτυξη της οικονομίας των αγροτών και των κτηνοτρόφων.

Ο Τρικαλινός βουλευτής ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του σημειώνοντας ότι, «Τόσο για οικονομικούς όσο και για περιβαλλοντικούς λόγους, το συγκεκριμένο έργο πρέπει να προχωρήσει αποφασιστικά, όπως άλλωστε αποφασιστική ήταν και η πρόθεση του ίδιου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που με δηλώσεις του στη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων εορτών από τον τόπο μας, υποστήριξε θερμά την περάτωση του συγκεκριμένου έργου».

Δήλωση Κώστα Μαράβα

Ο δήμαρχος Πύλης Κώστας Μαράβας σε δήλωσή του επεσήμανε:

Επισήμανα πως το Φράγμα Μεσοχώρας έχει κοστίσει στον ελληνικό λαό πάνω από 500 εκατ. ευρώ και είναι εγκληματικό να μην λειτουργεί.

Πρόκειται για ένα έργο που θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, ενώ θα προσφέρει στη ΔΕΗ έσοδα άνω των 25 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Εκανα αναφορά και για το φράγμα Πύλης, καθώς η ωριμότητα του έργου βρίσκεται στο καλύτερο δυνατό σημείο. Με το συγκεκριμένο έργο, ενισχύονται η επαρκής και ποιοτική ύδρευση και άρδευση, η αντιπλημμυρική προστασία, η ποσότητα και η ποιότητα των παραγόμενων γεωργικών προϊόντων. Με άκουσαν οι υπουργοί και έδειξαν τουλάχιστον να υπάρχει διάθεση.

Ολοι φυσικά τοποθετήθηκαν θετικά ως προς την ολοκλήρωση των έργων την αναγκαιότητα αποπεράτωσης του φράγματος, ενστάσεις υπήρξαν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τον πρώην υπουργό κ Φάμελλο.

Οι αρμόδιοι υπουργοί κατέγραψαν όλες τις απόψεις και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσει τις προθέσεις του υπουργείου για την οποία εξέλιξη του έργου.

Στη θητεία μου ως δήμαρχος Πύλης συμμετείχα σε πολλές συσκέψεις… Απλά περιμένουμε..

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης