Τοπικά

Η Τ.Ε. Τρικάλων του ΚΚΕ για τη νέα σχολική χρονιά

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε η ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αναδεικνύοντας τις μεγάλες ελλείψεις σε μέτρα και όρους που να εξασφαλίζουν την υγεία εκπαιδευτικών, μαθητών και των οικογενειών τους.

Μεταξύ άλλων τα στοιχεία που «βγαίνουν» από την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς στα Τρίκαλα είναι  αμείλικτα και διαψεύδουν κυβέρνηση και δήμους στο «ότι όλα βαίνουν καλώς».

Χαρακτηριστικά στη συνέντευξη τύπου ο Γιώργος Καΐκης , μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ , εκπαιδευτικός & δημοτικός σύμβουλος Τρικκαίων τόνισε:

 

« Η υπουργός Παιδείας είπε ότι ο μέσος όρος των μαθητών ανά τάξη είναι πανελλαδικά στους 17 και, επομένως, δε δικαιολογείται ανησυχία για συγχρωτισμό! Η πραγματικότητα όμως, είναι πεισματάρα και οι αριθμοί λένε την κυνική αλήθεια: στο νομό Τρικάλων και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση λειτουργούν τουλάχιστον 100 τμήματα με 18-20 μαθητές και 45 με 21-27, ενώ στη Δευτεροβάθμια λειτουργούν τουλάχιστον 70 τμήματα με 17-24 και 50 με 25-27. Σε αυτά τα στοιχεία να προσθέσουμε και τα 25άρια τμήματα που λειτουργούν στους Παιδικούς Σταθμούς.

Με θράσος η κυβέρνηση και η Τοπική Διοίκηση προσπαθούν  να διαστρεβλώσουν τις τραγικές ελλείψεις στην καθαριότητα των σχολείων. Για παράδειγμα, στο Δήμο Τρικκαίων υπάρχουν 108 καθαρίστριες για 130 σχολικές μονάδες,  αριθμός δηλαδή ίδιος με τον περσινό, πριν την πανδημία. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε καθαρίστρια αναλογούν 14-15 αίθουσες χωρίς τους κοινόχρηστους χώρους. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν εξασφαλίζεται ότι τα σχολεία θα καθαρίζονται δύο φορές τη μέρα, θα απολυμαίνονται όλα τα κοινόχρηστα υλικά που χρησιμοποιούνται κ.ο.κ., όπως λένε οι σχετικές οδηγίες. Σε πολλές περιπτώσεις τα ωράρια των καθαριστριών είναι τέτοια που δεν καλύπτουν το ολοήμερο πρόγραμμα ή αφήνουν τα σχολεία ακάλυπτα για κάποιες ώρες το πρωί.

Το παζλ συμπληρώνει η κακή κτιριακή εικόνα σε πολλά σχολεία με αίθουσες «κλουβιά», που δεν αερίζονται, με νηπιαγωγεία που στεγάζονται σε πυλωτές, χωρίς αυλές, με νηπιαγωγεία στα οποία 45 παιδιά χρησιμοποιούν μία τουαλέτα. 

Τα  τέσσερα πρώτα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν σε σχολικές δομές της πόλης μας, πριν ακόμα ξεκινήσουν τα μαθήματα, αποδεικνύουν ότι είναι λογικό και ρεαλιστικό να διεκδικηθούν όλα αυτά που είναι αναγκαία για να γίνει σωστά και με ασφάλεια το μάθημα.»

 

Στη συνέχεια η Άννα Κουτελίδα , μέλος της ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ , εκπαιδυτικός και μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕΤ ανέφερε χαρακτηριστικά :

 

 

« Το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς, που χτύπησε σήμερα στα σχολεία ήταν πολύ διαφορετικό από τις προηγούμενες χρονιές. Κι αυτό γιατί το άνοιγμά τους γίνεται, σε συνθήκες πανδημίας,  χωρίς μέτρα και όρους που να εξασφαλίζουν την υγεία εκπαιδευτικών, μαθητών και των οικογενειών τους.

Οι εξαγγελίες της υπουργού Παιδείας όχι μόνο δεν τους καθησύχασαν, αλλά επέτειναν τα ερωτήματα και  τις αγωνίες τους. Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση, προτάσσοντας την «ατομική ευθύνη», φορτώνει στις πλάτες τους την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και ξεμπερδεύει με δυο μάσκες κι ένα παγουρίνο από χορηγό.

Δεν αξιοποίησε το χρόνο που κερδήθηκε από την άνοιξη ως τώρα με την υπεύθυνη στάση του λαού, παρά τις προειδοποιήσεις της επιστημονικής κοινότητας για δεύτερο κύμα πανδημίας.

Όλες τις προηγούμενες μέρες, η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας επιχειρούν να κρύψουν τα μεγάλα προβλήματα καλλιεργώντας τον εφησυχασμό πως όλα έχουν προβλεφθεί και όλα είναι λυμένα. Η κυβέρνηση επιχειρεί να εξαπατήσει με τον ισχυρισμό ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί είναι στη θέση τους από την αρχή της χρονιάς, όταν έγιναν 25.000 προσλήψεις από τις περίπου 42.000 της περσινής χρονιάς χωρίς πανδημία, χωρίς 3.500 συνταξιοδοτήσεις και χωρίς τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και δε θα μπορέσουν να διδάξουν στην τάξη.   Ούτε λίγο ούτε πολύ η κυβέρνηση μας ζητάει να πούμε και ευχαριστώ για τα τουλάχιστον 20.000 κενά στα σχολεία!

Γι αυτό το λόγο η άμεση μονιμοποίηση όλων των χιλιάδων αναπληρωτών που δούλεψαν πέρσι και μπορεί και πρέπει να γίνει. Για να  συμβάλλουν ουσιαστικά στη συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, στη συνέχεια που ειδικά σε αυτήν την περίοδο αναδεικνύεται ακόμα πιο επιτακτική, λόγω και των συνεχών διαταραχών που υπάρχουν μέσα στην ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι απολύτως ρεαλιστικό και αναγκαίο να υλοποιηθεί και το αίτημα για 15 μαθητές ανά τάξη και για να υπάρξει αποφυγή συνωστισμού, όπως και οι ειδικοί λένε, αλλά και για να καλυφτούν μορφωτικά κενά που δημιουργήθηκαν, αλλά και συνολικότερα, για την αναβάθμιση, τη βελτίωση του εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού έργου σε κάθε σχολείο.»

Κλείνοντας τη συνέντευξη τύπου τα μέλη της ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ τόνισαν ότι : Το ΚΚΕ  θα βρίσκεται δίπλα στους αγώνες, στις δίκαιες διεκδικήσεις για ασφαλές σχολείο που να μορφώνει ουσιαστικά, απαιτώντας :

« ● Να βρεθούν εδώ και τώρα κενές αίθουσες που υπάρχουν σε πολλά σχολεία αλλά και αίθουσες σε δημόσιους χώρους, που είναι κατάλληλες για μάθημα.

  • Είναι κοροϊδία να λέει η κυβέρνηση ότι έχει πάρει μέτρα για την Υγεία όταν καθένας μας εύχεται να μη νοσήσει γιατί ξέρει σε τι κατάσταση είναι τα δημόσια νοσοκομεία.
  • Δεν είναι πολυτέλεια, είναι μόνο απόλυτη προτεραιότητα να υπάρχουν μόνιμα νοσηλευτές στις σχολικές μονάδες, γιατροί σε ομάδες σχολείων.
  • Τα σχολεία των μαθητών μας πρέπει να είναι και καθαρά και ασφαλή. Κι αυτό σημαίνει επαρκής αριθμός καθαριστριών σε κάθε σχολείο. Χωρίς καμία έκπτωση.
  • Να γίνουν εδώ και τώρα έλεγχοι σε όλα τα σχολεία, να λυθούν τα προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής.
  • Να λειτουργήσουν ουσιαστικά όλα τα ολοήμερα, όλες οι δομές Προσχολικής και Ειδικής Αγωγής που είναι αναγκαίες. Να λειτουργήσουν τα τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης.

 

Ο λαός μας πρέπει να ξεπεράσει τη λογική που η κυβέρνηση με προκλητική ωμότητα λέει ότι “κοστίζουν”! Ότι η οικονομία «δεν αντέχει»! Λες και ο λαός μας δεν πληρώνει για τη μόρφωση των παιδιών του μέσω των δεκάδων φόρων-χαρατσιών. Προφανώς εννοεί ότι τον πακτωλό χρημάτων που συγκεντρώνει με τους παραπάνω φόρους, επιλέγει να τον χαρίσει «αριστερά και δεξιά», κάνοντας τα χατίρια σε μεγάλες εταιρείες του Τουρισμού και των Μεταφορών, χωρίς να δώσει ούτε το ελάχιστο υπέρ του λαού.                                                                           

Γι’ αυτό και σήμερα κάνει λάστιχο τα υγειονομικά πρωτόκολλα ακόμα και για τη λειτουργία των σχολείων που η ίδια θεωρούσε αναγκαία και μάλιστα σε συνθήκες που το επιδημιολογικό φορτίο ήταν μικρότερο.

Το σίγουρο είναι ότι δε θα παραιτηθούμε από τον αγώνα, γιατί δε θα παραιτηθούμε από τη ζωή.

Υπάρχει άλλος δρόμος που φωτίζεται ήδη από αυτά που ζούμε.

Πρέπει να ξεμπερδεύουμε με την κοινωνία της εκμετάλλευσης και της κερδοφορίας.

Σε αυτόν το δρόμο με τους κομμουνιστές σε κάθε σχολείο, σε κάθε γειτονιά οργανωνόμαστε και διεκδικούμε»

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης