Τοπικά

Θανάσης Λιούτας: “Μέτρα Στήριξης για τους Αγρότες και τους Κτηνοτρόφους μας”

«Ο Πρωθυπουργός, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και όλοι όσοι γνωρίζουμε τον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής και όλες τις δυσκολίες, τις οποίες υφίστανται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας, δίνουμε έναν μεγάλο αγώνα, με πολιτικές και πράξεις, για τη μείωση του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα», δήλωσε ο Θανάσης Λιούτας, μετά την ανακοίνωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιου Λιβανού, σχετικά με τα νέα μέτρα στήριξης υπέρ των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας. Πρόκειται για στήριξη που αγγίζει το ποσό των 170 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Τα μέτρα στήριξης, τα οποία έρχονται και τα οποία θα στηρίξουν το εισόδημα και το επάγγελμα των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας είναι αναλυτικά:

1.      Η υπογραφή σχετικά με την κάλυψη του 80%της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο του 2021.

2.      Για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο καλύπτουμε το 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους αγρότες και τις αγροτικές επιχειρήσεις.

3.      Πλέον της μείωσης του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%, ενισχύουμε περαιτέρω τους κτηνοτρόφους μας με επιδότηση ύψους 7% επί του κύκλου εργασιών, δηλαδή επί του τζίρου που θα έχουν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022. Το ύψος της ενίσχυσης αυτής εκτιμάται στα 30 εκατομμύρια ευρώ.

4.      Μειώνουμε μόνιμα τον ΦΠΑ στα λιπάσματα από το 13% στο 6%. Πρόκειται για μια παρέμβαση ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ.

5.      Άμεσα θα εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ από το Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την ήδη εξαγγελθείσα επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, για τους νέους αγρότες, για όσους ανήκουν σε συλλογικά σχήματα, καθώς και σε όσους εντάσσονται σε συμβολαιακή γεωργία.

Στη συνεχή συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στον κ. Λιούτα και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Θανάσης Λιούτας τονίζει διαρκώς ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί έναν πυλώνα ανάπτυξης, ο οποίος έχει ανάγκη να στηριχθεί. Συνολικά για το 2021, η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός στήριξαν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας, με ένα ποσό ύψους 1 δις ευρώ.

«Συνεχίζουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό του πρωτογενούς τομέα και συνολικά της οικονομίας μας. Να ενσκήπτουμε πάνω σε όλα τα προβλήματα και να εργαζόμαστε για δίκαιες και βιώσιμες λύσεις», υπογραμμίσει ο κ. Λιούτας.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης