Τοπικά

Ιστορική υπογραφή Σκρέκα κατά τη Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου

Η συνεργασία των τριών Κρατών της Μεσογείου και στον τομέα της Ενέργειας επισφραγίστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της 9ης Τριμερούς Συνόδου, συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των προέδρων της Κύπρου και της Αιγύπτου, Νίκου Αναστασιάδη και Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

 

Στην Κοινή Διακήρυξη της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής, οι τρεις ηγέτες επαναβεβαιώνουν την αποφασιστικότητά τους για τη συνέχιση της συνεργασίας σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος ενισχύοντας την ειρήνη, την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στην υπογραφή της τριμερούς ηλεκτρικής διασύνδεσης των τριών χωρών, έργο που, όπως υπογραμμίζεται, «ενισχύει την οικονομική συνεργασία μας και την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού όχι μόνο των εμπλεκομένων χωρών, αλλά και της Ευρώπης», καθώς η ηλεκτρική διασύνδεση θα δημιουργήσει έναν δίαυλο μεταφοράς σημαντικών ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας από και προς την Ανατολική Μεσόγειο. Το έργο, είναι σημαντικό συστατικό της στρατηγικής ανάπτυξης του Ενεργειακού Διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου (Eastern Mediterranean Energy Corridor), παρέχοντας μια εναλλακτική πηγή ενεργειακού εφοδιασμού από την περιοχή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και αντίστροφα.

Ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας ήταν αυτός που υπέγραψε από Ελληνικής πλευράς, μαζί με τον πρωθυπουργό, τη διακήρυξη.

Σε δήλωσή του ο Τρικαλινός πολιτικός σημείωσε: «Το Μνημόνιο Συνεργασίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου ενισχύει την οικονομική συνεργασία και την ενεργειακή ασφάλεια, όχι μόνο μεταξύ των τριών χωρών μας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Τοποθετεί τις βάσεις για τη δημιουργία ενός ενεργειακού διαδρόμου που θα μεταφέρει σημαντικές ποσότητες πράσινης ενέργειας από την Ανατολική Μεσόγειο στη Γηραιά Ήπειρο. Επίσης, εμβαθύνει, ακόμη περισσότερο, τη στρατηγική σχέση των τριών χωρών που στόχο έχει τη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου».

Με το πέρας της Συνόδου ο Κώστας Σκρέκας ήταν αυτός που συνόδευσε στο αεροδρόμιο για την αναχώρησή του τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης