Τοπικά

Ιστορικό ρεκόρ: Πρώτη πανελλαδικά η ΝΔ Τρικάλων

Ένας στοιχειώδης κανόνας για την ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων των εθνικών εκλογών, είναι ότι αυτά μπορούν να συγκριθούν ποσοτικά απευθείας μόνο με άλλα ομοειδή εκλογικά αποτελέσματα που προέκυψαν στο παρελθόν.

Έτσι αν συγκρίνουμε τη μεταστροφή στο ελληνικό πολιτικό σύστημα στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου σε σχέση με εκείνες του Σεπτεμβρίου 2015, θα παρατηρήσουμε ότι:

 

·         Η ΝΔ σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ από τη διαφορά -7.4% του Σεπτεμβρίου 2015, πέρασε στη διαφορά +8.4% στις 7 Ιουλίου του 2019, καταγράφοντας μια ισχυροποίηση 15.8% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που κάνει ακόμη πιο ευδιάκριτα το εύρος και τη σημασία της νίκης της ΝΔ.

·         Η ισχυροποίηση που πέτυχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εντυπωσιακή και ιστορική, αφού πρόκειται για τη μεγαλύτερη μετατόπιση εκλογικής ισχύος ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα στην τελευταία 35ετία.

·         Κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήθηκε μια πολιτική και ιδεολογική μεταστροφή στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, με σαφή ισχυροποίηση της δεξιάς σε βάρος της αριστεράς.

 

Αν εστιάσουμε στην ισχυροποίηση της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ανά εκλογική περιφέρεια, υπολογίζοντας τις διαφορές ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ του Σεπτεμβρίου 2015 και του Ιουλίου 2019 σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες πλην Μακεδονίας και Θράκης (Πίνακας 1), όπου σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος έπαιξε και η συμφωνία των Πρεσπών, θα παρατηρήσουμε ότι:

·         Στην εκλογική περιφέρεια Τρικάλων καταγράφηκε η μεγαλύτερη μετατόπιση εκλογικής ισχύος ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθούν οι εκλογικές περιφέρειες Καρδίτσας, Κέρκυρας, Ζακύνθου, Χανίων, Χίου, Ευρυτανίας, Βοιωτίας,  Α΄ Πειραιώς και Δωδεκανήσου..

 

·         Στο Νομό Τρικάλων η ΝΔ σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ από τη διαφορά -5% του Σεπτεμβρίου 2015, πέρασε στη διαφορά +14.8% του Ιουλίου 2019, καταγράφοντας μια ισχυροποίηση 19.8% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Αν τώρα εστιάσουμε στην ισχυροποίηση της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την επικράτεια (Πίνακας 2), θα παρατηρήσουμε ότι η εκλογική περιφέρεια Τρικάλων κατέχει την 6η θέση, πίσω από την πρώτη εκλογική περιφέρεια Ροδόπης, όπου η ΝΔ ισχυροποιήθηκε κατά 27.3% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ακολουθούν οι εκλογικές περιφέρειες Πιερίας, Ξάνθης, Ημαθίας και Β΄ Θεσσαλονίκης.

Συμπεραίνοντας, η ΝΔ Τρικάλων κατέγραψε ένα ιστορικό και εντυπωσιακό ρεκόρ και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές αυτής της μεγάλης επιτυχίας, ξεκινώντας από τους υποψήφιους βουλευτές της ΝΔ στο νομό, τις κομματικές οργανώσεις, τους εθελοντές επόπτες, εκλογικούς αντιπροσώπους και δικηγόρους νομικούς συμβούλους στην εκλογική διαδικασία και καταλήγοντας στους απλούς πολίτες των Τρικάλων, που εμπιστεύθηκαν το όραμα και το σχέδιο της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΔΟΥΛΑΣ

Τομεάρχης ΝΔ Τρικάλων

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης