Τοπικά

Κακοποίηση γυναικών στα Τρίκαλα. Σοκάρουν τα νούμερα-Ενισχύει το Κέντρο Συμβουλευτικής η Περιφέρεια

Αυξάνεται  από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η χρηματοδότηση για τη συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας στα Τρίκαλα. Ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός υπέγραψε την αύξηση του προϋπολογισμού  στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, από  567.431 ευρώ  σε 631.200 ευρώ, με την οποία διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία του  Συμβουλευτικού Κέντρου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2023. Δικαιούχος και φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Δήμος Τρικκαίων.

 

 

«Είμαστε ένα με την κοινωνία και τις ανάγκες της. Στηρίζουμε στην πράξη τις γυναίκες θύματα έμφυλης βίας σε όλη τη Θεσσαλία, χρηματοδοτώντας τη λειτουργία 2 Ξενώνων Φιλοξενίας σε Λάρισα και Βόλο και  3 Κέντρων Συμβουλευτικής Υποστήριξης σε Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, αυξάνουμε τη χρηματοδότηση ώστε το Συμβουλευτικό Κέντρο κακοποιημένων γυναικών στα Τρίκαλα να συνεχίσει να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του μέχρι τα τέλη του 2023. Ωφελούμενες είναι πάνω από 500 γυναίκες. Παράλληλα στηρίζουμε θέσεις εργασίας καθώς στο Κέντρο απασχολούνται 4 εργαζόμενοι» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

 

Συγκεκριμένα το έργο  αφορά στη  συνέχιση της λειτουργίας έως 31-10-2023   του Συμβουλευτικού Κέντρου που λειτουργεί στα Τρίκαλα, για την  παροχή δράσεων ψυχοκοινωνικής και νομικής στήριξης σε γυναίκες-θύματα βίας ή/και πολλαπλών διακρίσεων (π.χ. μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονείς, ΑμΕΑ, άνεργες κ.λ.π.), την ανάπτυξη δράσεων προώθησης στην απασχόληση, δράσεων δικτύωσης με την τοπική κοινωνία, όπως επίσης και παρεμβάσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

To Συμβουλευτικό Κέντρο έχει ως στόχο την παροχή υπηρεσιών άμεσης αρωγής προς τις γυναίκες – θύματα έμφυλης βίας, την υλοποίηση δράσεων πρόληψης και ευαισθητοποίησης κρίσιμης σημασίας για την ανάδειξη του ζητήματος της έμφυλης βίας όλων των μορφών, καθώς και την υποστήριξη των γυναικών για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, όταν απαιτείται. Προβλέπεται η ανάπτυξη δράσεων υποστήριξης και αρωγής, με την οπτική του φύλου, ως εξής:

-Δράσεις ψυχοκοινωνικής και νομικής στήριξης.

– Δράσεις προώθησης στην απασχόληση.

-Δράσεις δικτύωσης με τοπικούς φορείς  και οργανισμούς, τα  Κέντρα Κοινότητας των Δήμων και μεταξύ των δομών του δικτύου.

-Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο της πράξης «Οριζόντιες Παρεμβάσεις Εθνικής Εμβέλειας», το Συμβουλευτικό Κέντρο  έχει τη δυνατότητα να παραπέμπει γυναίκες – θύματα βίας σε Πρόγραμμα Νομικής Βοήθειας (legal aid) για την εκπροσώπησή τους σε δικαστήρια.

Ωφελούμενες αυτών των δράσεων υποστήριξης και αρωγής είναι οι γυναίκες που έχουν υποστεί/υφίστανται βία σε όλες τις μορφές ή/και πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονείς, ΑμΕΑ, άνεργες κ.λπ.). Σημειώνεται ότι δεν τίθεται κατ’ αρχήν περιορισμός ως προς τη γεωγραφική προέλευση των ωφελουμένων γυναικών. Στο πλαίσιο παροχής ποιοτικών υπηρεσιών και βελτίωσης της διαδικασίας παρακολούθησης των ωφελούμενων, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου  Τρικκαίων θα διασφαλίσει τη συνεχή εποπτεία και παρακολούθηση της πορείας της ωφελούμενης γυναίκας (follow up), καθ’ όλη τη διάρκεια παροχής υποστηρικτικής υπηρεσίας αλλά και μετά από αυτήν.

 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης