Ροή Τοπικά

Καταπέλτης ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Τρικάλων για τη σειρά εμβολιασμού

Το μέγιστης σημασίας θέμα του εμβολιασμού έναντι της covid-19 τείνει να εξελιχθεί, δυστυχώς, σε κακόγουστο αστείο από τις πρώτες κιόλας ημέρες. Ενώ είχε ανακοινωθεί πως αρχικά θα εμβολιάζονταν συμβολικά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί, ώστε να σταλεί ένα μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού, καταλήξαμε να εμβολιάζονται ανερυθρίαστα on camera υπουργοί, αξιωματούχοι και κάθε λογής κρατικοί μανδαρίνοι και…Γκρούεζες. Αν μάλιστα αληθεύουν οι φήμες πως πέραν αυτών σειρά προτεραιότητας έλαβαν σύζυγοι, συγγενείς και φίλοι κυβερνητικών στελεχών τότε το θέμα ξεπερνά τα όρια του πολιτικού κυνισμού και της βουλιμικής αντίληψης της εξουσίας και αγγίζει αυτά της παγερής αδιαφορίας για τη δημόσια υγεία.

Οι οδοντίατροι, σύμφωνα με επίσημη διαπίστωση του ΠΟΥ, βρίσκονται, μεταξύ των υγειονομικών, στις πρώτες θέσεις επικινδυνότητας λόγω της δημιουργίας αερολύματος κατά την εργασία και, φυσικά, λόγω της εγγύτητας με το πρόσωπο του ασθενούς. Σε φυσιολογικές συνθήκες, δηλαδή σε αυτές που υπολογίζαμε βάση των πρώτων εξαγγελιών για 2 εκ. εμβολιασμούς μηνιαίως, θα ήταν αυτονόητο να είχαμε κληθεί ήδη για εμβολιασμό. Επειδή όμως αποδεικνύεται ότι οι διαθέσιμες δόσεις θα είναι τελικά ένα μικρό κλάσμα των αρχικώς υπολογισθέντων και παρά το γεγονός ότι υπάρχει τεράστια επιθυμία στον κλάδο για συμμετοχή στον εμβολιασμό, θεωρήσαμε δέον να μην πιέσουμε ώστε να συμπεριληφθούμε στο πρώτο κύμα των εμβολιασμών σεβόμενοι το γεγονός ότι το υγειονομικό προσωπικό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης έναντι του κορωνοϊού, καθώς και οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού  πρέπει να προηγηθούν. Δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι τη σειρά αυτή θα έσπευδαν να πάρουν πιστοί κομματικοί στρατιώτες-για να μην χρησιμοποιήσω άλλη, γνωστή σε όλους, σύνθετη λέξη με δεύτερο συνθετικό συμπαθέστατο τετράποδο.

Το «κατόπιν ενεργειών» μάζεμα της υπόθεσης και οι δικαιολογίες περί «λανθασμένου προγραμματισμού» δυστυχώς δεν πείθουν παρά μόνο όσους, για ίδιους σκοπούς, επιθυμούν να πειστούν. Διότι δεν θέλουμε να φανταστούμε που θα έφτανε το ζήτημα αν δεν κάνανε το λάθος να διαφημίζουν, μέσω φωτογραφιών και επίσημων ανακοινώσεων, την απρέπειά τους- προκαλώντας έτσι την γενική κατακραυγή- και διότι ένας «προγραμματισμός» που θέτει έναν υγιέστατο κρατικό αξιωματούχο πάνω από  έναν ηλικιωμένο με βαριά υποκείμενα νοσήματα δεν είναι λανθασμένος αλλά εσκεμμένα απάνθρωπος.

Για να προλάβω κάθε καλοθελητή σπεύδω να τονίσω πως με την επιστολή μου αυτή δεν έχω κανέναν απολύτως σκοπό και καμία διάθεση να ασκήσω αντιπολίτευση στο κυβερνητικό έργο. Ως εκλεγμένος θεσμικός εκπρόσωπος ενός υγειονομικού φορέα αισθάνομαι την υποχρέωση να στηλιτεύσω πρακτικές και ενέργειες που πάνε κόντρα στη λογική ιδίως όταν αυτές άπτονται του ζητήματος  της δημόσιας υγείας, όπως αντίστοιχα αναγνωρίζουμε και τιμούμε κάθε ενέργεια που είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

Κλείνοντας εύχομαι η νέα χρονιά να φέρει πίσω όλα όσα μας στέρησε η φετινή, να φέρει υγεία και ευτυχία σε όλο τον κόσμο και ειδικά στο πολιτικό προσωπικό της χώρας περισσότερη σωφροσύνη και λιγότερες ανορθογραφίες.

 

Ντουρτούνης Κωνσταντίνος

Πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου Τρικάλων

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης