Τοπικά

ΚΚΕ Τρικάλων: Καταγγέλλει την τραγική κατάσταση του Μουσείου «Δημήτρη και Λέγκως Κατσικογιάννη»

?

Την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Μουσείο «Δημήτρη και Λέγκως Κατσικογιάννη» στα Τρίκαλα αναδεικνύει  με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Τρικάλων του ΚΚΕ.

 

Στο συγκεκριμένο Μουσείο στεγάζονται πάνω από 1.300 έργα του σπουδαίου εικαστικού καλλιτέχνη Δ. Κατσικογιάννη, ο οποίος με την Τέχνη του αποτύπωσε τη σύγχρονη Ιστορία του λαού μας. Κατοχή, Αντίσταση, φυλακές και εξορίες, αγώνες του αγροτικού και λαϊκού κινήματος είναι το περιεχόμενο της Τέχνης του, που στάθηκε πάντα στο πλευρό των καταπιεσμένων. Τα έργα του διαπαιδαγωγούν, εξυψώνοντας και τιμώντας τους χιλιάδες λαϊκούς αγωνιστές, που αντιστάθηκαν στους κατακτητές και την αστική εξουσία, αποτυπώνοντας με τον καλύτερο τρόπο το πορτρέτο του αλύγιστου, μα και τόσο ανθρώπινου ήρωα.

?
?

Επιθυμία του καλλιτέχνη ήταν να κληροδοτήσει το έργο του στον τρικαλινό λαό. «Δεν σκοπεύω να κρεμάσω εκατομμύρια δραχμές στο μουσείο που θα ‘ναι αφιερωμένο στον λαό των Τρικάλων, αλλά μαρτυρίες της βασανισμένης και αγωνιστικής ζωής του λαού μας», έλεγε ο ίδιος. Τελικά, το όνειρό του έγινε πραγματικότητα το 1994 και από το 1998 απέκτησε μόνιμη «κατοικία» στην περιοχή της Αγίας Μονής στα Τρίκαλα.

Όπως καταγγέλλει η ΤΕ Τρικάλων, «αυτό το μεγαλείο τέχνης και λαϊκής Ιστορίας βρίσκεται εδώ και δεκαετίες στην άκρη ενός κτιρίου που στεγάζεται η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης ανάμεσα σε παρκαρισμένα βυτία της Δημοτικής Αποχέτευσης, ανάμεσα σε σωρούς με σωληνώσεις ομβρίων και ακαθάρτων, πίσω από μουχλιασμένους τοίχους και σαπισμένες από τη σκουριά πόρτες… Οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους… Δεν θα επιτρέψουμε η Ιστορία, το μεγαλείο του λαού μας να πάει στον “απόπατο” μιας κατά τ’ άλλα “έξυπνης πόλης”…»

 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης