Τοπικά

Κλιμάκια της “Νέας Αριστεράς” σε Τρίκαλα και Καρδίτσα

Με επικεφαλής τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, υπεύθυνο πολιτικού σχεδιασμού της Νέας Αριστεράς κλιμάκιο υποψήφιων ευρωβουλευτών του κόμματος επισκέφθηκε την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Στην περιοδεία συμμετείχαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Ζωή Ακριβούλη, Νικήτας Μυλόπουλος και  Έλενα-Όλγα Χρηστίδη.

 

 

Επισκέφθηκαν τον Παλαμά, τον Βλοχό, την Μεταμόρφωση, τις περιοχές που βίωσαν την καταστροφή του Daniel τον Σεπτέμβρη του 2023 όπου συνομίλησαν με κατοίκους επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή των αποζημιώσεων και στις αγροτικές ενισχύσεις μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ.

Στην περιοχή των Τρικάλων συμμετείχαν σε συνάντηση με την Κίνηση για την ανασυγκρότηση της Φαρκαδόνας και τον Δήμαρχο στο Δημαρχείο και στη συνέχεια συναντήθηκαν με την Επιτροπή Πλημμυροπαθών Μεγάλων Καλυβίων.

Συζητώντας για το master plan που έχει καταθέσει η κυβέρνηση μαζί με την Ολλανδική Εταιρεία οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Νέας Αριστεράς τόνισαν ότι  δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής. Και αυτό κυρίως γιατί δεν έχει προκύψει μέσα από καμία διαβούλευση, ένα τόσο κρίσιμο έργο θα έπρεπε να είχε διαβουλευτεί με τους κατοίκους, με την τοπική αυτοδιοίκηση, με τους παραγωγικούς φορείς της.

Ειδικότερα για το  Master Plan ο Νικήτας Μυλόπουλος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων πρόσθεσε ότι, πέρα από το να επαναδιατυπώνει τις γνωστές προτάσεις των τελευταίων 30 χρόνων για τη διαχείριση υδάτων, την αντιπλημμυρική προστασία και την αναδιάρθρωση καλλιεργειών, που έχουν κατατεθεί από εμάς τους επιστήμονες (και ιδίως από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), τις διαστρεβλώνει, με απώτερο σκοπό να υποστηρίξει τις τρείς βασικές επιλογές της Κυβέρνησης που αποτελούν και τις αιχμές της κριτικής μας. Πρώτον την  ιδιωτικοποίηση των νερών, μέσω της δημιουργίας φορέα διαχείρισης των υδάτων της Θεσσαλίας, υπό τη μορφή ΑΕ, που να λειτουργεί με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας με συνέπειες που θα είναι απρόβλεπτες τόσο στο κόστος όσο στο είδος και την ποσότητα της παραγωγής. Δεύτερο τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, χωρίς όμως την έννοια της ολιστικής προσέγγισης του ζητήματος, όπως λέμε εμείς, απ’ όπου θα προκύψει η ασφαλής διόδευση των μελλοντικών πλημμυρών. Και τρίτο την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών με μοναδικό κριτήριο το οικονομικό αποτέλεσμα που παράγεται από την κατανάλωση του αρδευτικού νερού, αδιαφορώντας για τους άλλους συντελεστές όπως το κλίμα, το έδαφος, τις ασθένειες, την εργασία, το γεωργικό εισόδημα, τις επιδοτήσεις κ.λπ. Έτσι προτείνεται με  μοναδική προχειρότητα η αλλαγή του βαμβακιού, χωρίς ανάλυση των εναλλακτικών προτάσεων, κάτι στο οποίο αντέδρασε σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα.

Οι προτάσεις της Νέας Αριστεράς για τη συνέχεια, χωρίζονται

  • στα άμεσα μέτρα με την επιτάχυνση των αποζημιώσεων και ενισχύσεων για να μπορέσουν οι πληγέντες πληθυσμοί να ξαναμπούν σε μια κανονικότητα
  • στα μεσοπρόθεσμα μέτρα πολιτικής με την ολοκληρωμένη θωράκιση με έργα και υποδομές για να καταστούν ανθεκτικά τα τοπικά οικοσυστήματα, παράλληλα με τον σχεδιασμό και τη σταδιακή δρομολόγηση του νέου παραγωγικού και καταναλωτικού υποδείγματος ανά περιοχή με τρόπο συμμετοχικό και δημοκρατικό, και
  • στον στρατηγικό σχεδιασμό με την παραγωγική ανασυγκρότηση των περιοχών, τη δημιουργία νέων θεσμών έγκαιρης διάγνωσης, παρακολούθησης και προστασίας των τοπικών οικοσυστημάτων σε σχέση με την βιωσιμότητα, την ευαλωτότητα και την ανθεκτικότητα στις φυσικές καταστροφές.

Μέσα από αυτό το σχέδιο θα προκύψει η προστασία και η αναγέννηση του τόπου και των ανθρώπων του και όχι με την παραγωγή φόβου και τα παιχνίδια «ομόφωνης μετεγκατάστασης» πλημμυροπαθών, χωρίς δεδομένα και χωρίς κανένα εχέγγυο. Το στοίχημα είναι, μέσα από τα υπάρχοντα (και όχι μόνο) ευρωπαϊκά πρωτόκολλα και την επιστημονική γνώση να διεκδικηθούν τα νέα εργαλεία και οι  νέες στρατηγικές που θα μας βγάλουν από την παρούσα κρίση. Και για αυτό θα παλέψουμε!

Ετικέτες

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης