Τοπικά

“Κορωνοχρέη”: Τρέχει η υποβολή αιτήσεων-Τι λέει ο υποδιοικητής του ΕΦΚΑ Λ. Κρητικός

Αντίστροφη μέτρηση 14 ημερών «τρέχει» από σήμερα για την υποβολή αίτησης στον ΕΦΚΑ για την ένταξη των κορονο-οφειλών των πληττόμενων επιχειρήσεων στη ρύθμιση των 72 δόσεων. Μέχρι πριν λίγες ημέρες μπορούσαν να ενταχθούν στη ρύθμιση οφειλών μόνο οι μη μισθωτοί, δηλαδή ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι. Μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου το ενδιαφέρον των μη μισθωτών ήταν ισχνό, ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες εκτιμάται ότι πάνω από 50.000 οφειλέτες μπήκαν στο σύστημα προκειμένου να κλείσουν τα «ανοιχτά» οικονομικά μέτωπα με το υπερταμείο ασφάλισης.

 

Εν τω μεταξύ, από την περασμένη Παρασκευή έχουν τη δυνατότητα να μπουν στη ρύθμιση και οι εργοδότες, καθώς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών κατάφερε να βεβαιώσει και τις οφειλές των εργοδοτών. Φυσικά, οι οφειλέτες θα πρέπει να κινηθούν με αστραπιαίο ρυθμό μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων και καταβολής της πρώτης δόσης.

Υπενθυμίζεται ότι οι οφειλές ρυθμίζονται σε 36 άτοκες δόσεις ή σε 72 έντοκες δόσεις, με επιτόκιο 2,5% και το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης είναι 50 ευρώ. Η ρύθμιση αφορά χρέη που δημιουργήθηκαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας της Covid-19 εντός της χρονικής περιόδου Φεβρουαρίου 2020 – Ιουνίου 2021, απαιτητών από 1ης.3.2020 έως 31η.7.2021, με την προϋπόθεση να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα και να έχουν διαβιβαστεί στο ΚΕΑΟ.

Μιλώντας στο powergame.gr ο υποδιοικητής Οικονομικών, Εισφορών και ΚΕΑΟ του e- ΕΦΚΑ Ελευθέριος Κρητικός κάνει λόγο για περίπου 2,25 δισ. ευρώ χρέη, τα οποία δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και για περίπου «30.000 ΑΦΜ» που έχουν μπει στη διαδικασία να τα ρυθμίσουν. Ο υποδιοικητής του ΕΦΚΑ καλεί τους ασφαλισμένους να σπεύσουν να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση των 72 δόσεων, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα δοθεί νέα παράταση, αλλά και δεν θα υπάρξει πιο ευνοϊκή ρύθμιση για τις συγκεκριμένες οφειλές.

  1. Ποιο είναι το σύνολο των κορονοχρεών που έχουν δημιουργηθεί προς τα ασφαλιστικά ταμεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Υπολογίζουμε ότι οι εισφορές που δεν καταβλήθηκαν στον Οργανισμό από Εργοδότες, Αυτοαπασχολούμενους και Ελεύθερους Επαγγελματίες (Μη Μισθωτούς) κατά τη διάρκεια της Πανδημίας ανέρχονται σε περίπου 2,25 δισ. ευρώ. Με την επάνοδο πλέον της Οικονομίας στην μετά-Covid εποχή και στην κανονικότητα, αναμένεται οι οφειλέτες να επωφεληθούν των ευεργετικών διατάξεων για ρύθμιση των ποσών σε έως και 72 δόσεις ώστε να μπορέσουν να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι.

  1. Ποιος είναι ο αριθμός των εργοδοτών ή μη μισθωτών που σήμερα έχουν κορονοοφειλές στα ταμεία;

Στην πραγματικότητα, ο τρόπος που παρακολουθούμε τους αρρύθμιστους οφειλέτες μας δεν είναι ως «μοναδικά ΑΦΜ», οπότε και θα μπορούσε να παραχθεί ο συγκεκριμένος αριθμός, αλλά περισσότερο ως ποσά και πλήθος Πράξεων Επιβολής Εισφορών (ΠΕΕ). Όταν προσέρχονται στα ΚΕΑΟ για να ρυθμίσουν, εκεί συγκεντρώνονται οι οφειλές προς ρύθμιση και μπορούμε να τις αντιστοιχίζουμε σε αριθμό ρυθμισμένων οφειλετών.

  1. Πόσοι έχουν ρυθμίσει μέχρι σήμερα τις οφειλές τους μέσω της ρύθμισης των 72 δόσεων;

Εδώ, όπως σας είπα πριν, μπορούμε να μιλάμε πλέον για πλήθη, καθώς, με την πιστοποίηση οφειλέτη στα ΚΕΑΟ, ο δικαιούχος της ρύθμισης, επιλέγει τα ποσά που θα εντάξει στη ρύθμιση και το σύστημα τον αναγνωρίζει ως μοναδικό ΑΦΜ. Ως σήμερα λοιπόν έχουμε  στα συστήματά μας πάνω από 30.000 ΑΦΜ που ρύθμισαν τα χρέη περιόδου Covid.

Η εκτίμησή μας είναι ότι ο αριθμός αυτός θα ενισχύεται καθώς θα πλησιάζουμε την λήξη της προθεσμίας ρύθμισης, η οποία έχει οριοθετηθεί (μετά από ήδη μια παράταση) αυστηρά για τις 28 Φεβρουαρίου.

  1. Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Η ρύθμιση του ν. 4821/2021, «ρύθμιση για κορονοχρέη» (όπως έχει επικρατήσει να λέγεται), αφορά πληττόμενους λόγω της πανδημίας εργοδότες, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες με Α.Φ.Μ. που ανήκουν στους ΚΑΔ που έχουν καθοριστεί με τις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις. Σημειώνω εδώ ότι με την τελευταία Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (YA 2652/2022), εναρμονίστηκαν οι πληττόμενοι ΚΑΔ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τους αντίστοιχους του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να μην υπάρχει σύγχυση ως προς τους δικαιούχους.

  1. Η ρύθμιση καλύπτει το σύνολο των οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας; Ποιες περιόδους αφορά; Εντάσσονται όλες οι οφειλές;

Η ρύθμιση αφορά οφειλές που δημιουργήθηκαν  λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορονοϊού εντός της χρονικής περιόδου Φεβρουαρίου 2020 έως Ιουνίου 2021 με την προϋπόθεση να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και να έχουν διαβιβαστεί στο ΚΕΑΟ.

  1. Ποιες εναλλακτικές έχει όποιος δεν καταφέρει να υπαχθεί στη ρύθμιση των 72 δόσεων και ποιες είναι οι επιπτώσεις για όσους αρνηθούν να ρυθμίσουν μέχρι 28 Φεβρουαρίου;

Οι μη δικαιούχοι καθώς και όσοι δεν επιθυμούν να εντάξουν  οφειλές στη ρύθμιση των 72 δόσεων πρέπει να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις και συγκεκριμένα με την πάγια ρύθμιση οφειλών της παρ. ΙΑ, υποπαρ. ΙΑ. 1 του ν. 4152/2013 (δηλαδή σε 12 δόσεις). Σε περίπτωση μη ρύθμισης, οι οφειλές αναζητούνται με τις διαδικασίες μέτρων που προβλέπονται για τις οφειλές που έχουν διαβιβαστεί στα ΚΕΑΟ.

Καλώ λοιπόν όλους τους ασφαλισμένους να εκμεταλλευτούν την δυνατότητα που τους δίνεται και να ρυθμίσουν το αργότερο ως τις 28 Φεβρουαρίου.  Δεν θα δοθεί άλλη παράταση και δεν πρόκειται να υπάρξει ευνοϊκότερο καθεστώς ρύθμισης για τις συγκεκριμένες οφειλές.

  1. Ποια είναι η εικόνα που έχετε για τον e-ΕΦΚΑ στη μετά-Covid εποχή;

Η καθημερινή σωστή εξυπηρέτηση πάνω από 10 εκατομμύρια πολιτών και επιχειρήσεων (πολύ περισσότερων δηλαδή από οποιοδήποτε άλλο Οργανισμό του Δημοσίου ή του Ιδιωτικού Τομέα) είναι στο επίκεντρο στελεχών, Διοίκησης και Πολιτικής Ηγεσίας.

Η κατάσταση από το 2019 έως σήμερα (σε σχέση με την περίοδο 2017-2019) έχει βελτιωθεί δραστικά (δεκάδες νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, διπλασιασμός στις απονομές συντάξεων, νέο τηλεφωνικό κέντρο 1555 κ.α.). Η μάχη με το κακό παρελθόν κερδίζεται διαρκώς, μέρα με την μέρα. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι για να υλοποιηθεί η ρύθμιση των κορονοχρεών απαιτήθηκε ριζική αναδιάταξη των συστημάτων μας, και για να επιτευχθεί εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, τα στελέχη της Γενικής Δ/νσης Εισφορών σε συνεργασία με τη Διοίκηση εργάστηκαν νυχθημερόν αλλά και Σαββατοκύριακα στοχοπροσηλωμένοι στον κοινό μας στόχο.

Πολιτική Ηγεσία, Διοίκηση και Στελέχη εργαζόμαστε λοιπόν για να είναι ακόμη καλύτερη η επόμενη μέρα και αυτό είναι μια δέσμευση που θα την υλοποιήσουμε μαζί, ιδίως τώρα που η επιστροφή στην κανονικότητα επιβάλλει ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης