Ροή Τοπικά

Κορωνοϊός και ψυχική υγεία. Έρευνα με συμμετοχή Τρικαλινού ψυχιάτρου

Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας δημοσιεύτηκαν τα πρώτα στοιχεία μια πολύ σημαντικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της καραντίνας (8-12/4) για τις επιπτώσεις της επιδημίας στην ψυχική υγεία των Ελλήνων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την ερευνητική ομάδα του Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Πέτρου Σκαπινάκη σε συνεργασία με την Ένωση Επαγγελματιών Ψυχιάτρων Ελλάδας (ΕΝΕΨΕ) Πρόεδρος της οποίας είναι ο Τρικαλινός Ψυχίατρος Αχιλλέας Οικονόμου. Στην έρευνα συμμετείχαν 3379 άτομα από όλη την Ελλάδα.

Ο Αχιλλέας Οικονόμου μίλησε ανοιχτά στο trikalavoice.gr για τα αποτελέσματα της έρευνας , τα οποία είναι αποκαλυπτικά.

“Η επιδημία πράγματι προκάλεσε μια σχετικά έντονη συναισθηματική αντίδραση στους πολίτες της χώρας, αλλά από την άλλη κινητοποίησε πρακτικούς και ενεργητικούς μηχανισμούς αντιμετώπισης, που πιθανώς να έπαιξαν έναν επικουρικό, αλλά καθοριστικό ρόλο τους στην καλή έκβαση της κατάστασης στη χώρα μας” αναγνωρίζει και μας εξηγεί:

“Πάνω από ένας στους τέσσερις των συμμετεχόντων δήλωσαν σημαντική / υπερβολική συναισθηματική δυσφορία από την επιδημία. Τα επίπεδα του ήπιου άγχους και της κατάθλιψης ήταν σημαντικά, αλλά η μέτρια συμπτωματολογία ήταν στα πλαίσια της προηγούμενης περιόδου.

Η σημαντικότερη ανησυχία των πολιτών έχει να κάνει με τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας. Το 74% των συμμετεχόντων προέβλεψε σοβαρές οικονομικές συνέπειες. Αυτό το ποσοστό ήταν μεγαλύτερο στους αυτό-απασχολούμενους φτάνοντας το 80%. Το 48%προέβλεψε μεγάλη διάρκεια της επιδημίας.

Το 28% πιστεύει ότι μπορεί να νοσήσει σοβαρά. Η σοβαρότητα της νόσου έδειξε αρνητική σχέση με το εκπαιδευτικό επίπεδο: μόλις το 24% αυτών με μεταπτυχιακή εκπαίδευση θεωρούν πιθανή τη σοβαρή νόσο έναντι 49%των αποφοίτων υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Εκτός από την ίδια τη νόσο, οι πολίτες έδειξαν να ανησυχούν και για την πιθανή στιγματοποίηση, που αυτή πιθανώς να επιφέρει. Συγκεκριμένα, Η αίσθηση του κοινωνικού στιγματισμού σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει είναι αρκετά υψηλή και ιδιαίτερα στους άνδρες.

Η ψυχική υγεία των μαθητών και των φοιτητών φαίνεται να έχει επηρεαστεί περισσότερο, όπως επίσης και εκείνων που απομονώθηκαν λόγω πιθανών συμπτωμάτων, παρόλο που δεν έφεραν τον ιό.

Οι Έλληνες έδειξαν υψηλή αίσθηση προσωπικού ελέγχου της επιδημίας που μπορεί να βοήθησε στο μετριασμό των συνεπειών στην ψυχική υγείας.  Οι κυριότερες στρατηγικές αντιμετώπισης ήταν «ώριμες» και πρακτικές/ενεργητικές. Υπήρξαν μεγάλα ποσοστά αποδοχής της πραγματικότητας και μικρή συχνότητα άρνησης. Ενεργητική αντιμετώπιση και πρακτικός σχεδιασμός υπερίσχυσαν του συναισθηματικού τρόπου αντιμετώπισης. Το χιούμορ ήταν σημαντική στρατηγική.

Η μεγαλύτερη έκθεση στα μέσα και στα κοινωνικά δίκτυα συσχετίστηκε με αύξηση της καταθλιπτικής συμπτωματολογίας (και του άγχους). Άτομα με επιβαρυμένη ψυχική υγεία περιορίστηκαν λιγότερο χρόνο στο σπίτι από ότι άτομα με καλύτερη ψυχική υγεία”.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης