Τοπικά

Κρητικός: Προϋπολογισμός e-ΕΦΚΑ- ταχεία επιστροφή της Οικονομίας στην κανονικότητα

Ο e-ΕΦΚΑ είναι ένα μέρος της καθημερινότητας όλων μας, χωρίς ακόμη να έχουμε κατορθώσει να αφομοιώσουμε στο μυαλό μας το πραγματικά τεράστιο μέγεθός του.

Με τη συγχώνευση των Ασφαλιστικών Ταμείων Αγροτών (τ. ΟΓΑ), Μισθωτών (τ. ΙΚΑ), Μη Μισθωτών (τ. ΟΑΕΕ, τ. ΕΤΑΑ και τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), Δημοσίου, Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (τ. ΕΤΕΑΕΠ), ο e-ΕΦΚΑ είναι από κάθε άποψη ο μεγαλύτερος Οργανισμός της Χώρας, ιδίως σε εύρος καθημερινής εξυπηρέτησης αιτημάτων.

Όπως χαρακτηριστικά είχα αναφέρει σε ένα φόρουμ, «για να προσεγγίσει κάποιος το μέγεθος του e-ΕΦΚΑ, αρκεί να αντιληφθεί ότι πριν καν φύγει το νεογέννητο από το μαιευτήριο βγάζει ΑΜΚΑ και αποκτάει δικαιώματα ασφάλισης (και πολύ μετά ΑΦΜ ή δελτίο Ταυτότητας)∙ αλλά, επίσης, ακόμη και όταν έρχεται το τέλος της ζωής (όπου καταργείται το ΑΦΜ και το δελτίο ταυτότητας του θανόντος), ο Οργανισμός εξακολουθεί να παρέχει υπηρεσίες αποδίδοντας τα έξοδα κηδείας, ως επίσης και συντάξεις χηρείας. Αν συνυπολογίσουμε και τα νομικά πρόσωπα, τότε ο e-ΕΦΚΑ έχει ένα ενεργό «πελατολόγιο» που υπερβαίνει κατά πολύ τα 10 εκατομμύρια, πολύ περισσότερο δηλαδή από οποιοδήποτε άλλο Οργανισμό του Δημοσίου ή του Ιδιωτικού Τομέα, πολύ περισσότερο από κάθε Τράπεζα, εταιρεία κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας, από εταιρείες παροχής και διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας.».

Το μέγεθος του e-ΕΦΚΑ αποτυπώνεται αναπόδραστα και στη διαμόρφωση του Ενοποιημένου Προϋπολογισμού του, όπου τα 44,594 δισεκατομμύρια ευρώ προϋπολογισθέντα Έσοδα και τα 44,298 δισεκατομμύρια ευρώ προϋπολογισθέντα Έξοδα καθιστούν την υλοποίησή τους την δεύτερη μεγαλύτερη στον Ελλαδικό χώρο, μετά μόνο από την εκτέλεση του Προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης.

Είχα την τιμή αυτή την εβδομάδα μαζί με το Διοικητή του Οργανισμού Παναγιώτη Δουφεξή να υποστηρίξω στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού τον Προϋπολογισμό του 2022.

Ο Προϋπολογισμός του 2022, με τα 296 εκατομμύρια ευρώ προϋπολογισμένο ταμειακό πλεόνασμα και τα 325 εκατομμύρια ευρώ προϋπολογισμένο δημοσιονομικό πλεόνασμα, σηματοδοτούν την αλλαγή σελίδας για το 2022 και την μετάβαση της Χώρας μας στην μετα-COVID εποχή.

Με βάση τις αναλύσεις μας, εισερχόμαστε σε μια χρονιά χωρίς lock-down, όπου αναμένουμε τα Έσοδα του Οργανισμού να επηρεαστούν θετικά από την διατήρηση του momentum ανάπτυξης της Χώρας και της έτι περαιτέρω αποκλιμάκωσης της Ανεργίας.

Από την άλλη, η Διοίκηση του Οργανισμού έχει προϋπολογίσει στο σκέλος των δαπανών την υλοποίηση της κοινής δέσμευσης με την Ηγεσία του Υπουργείου για μηδενισμό των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτημάτων έως τον Ιούνιο του 2022, ως επίσης και τη διαρκή προσπάθεια για μετασχηματισμό του e-ΕΦΚΑ σε Οργανισμό που σέβεται και υπηρετεί τον πολίτη, ακριβώς σύμφωνα με τη στοχοθεσία που έχει θέσει ο αρμόδιος Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης. Τα δύο αυτά κρίσιμα στοιχεία αποτυπώνονται στην ενσωμάτωση δαπανών τόσο για την κάλυψη του συνόλου των συνταξιοδοτικών παροχών όσο και για προγραμματισμένες προσλήψεις, αλλά και για την ενίσχυση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Μέρος του έργου του Οργανισμού είναι η είσπραξη και απόδοση εσόδων για άλλους δύο ευμεγέθεις Οργανισμούς (τον ΕΟΠΥΥ και τον ΟΑΕΔ), ενώ, μόλις φέτος, το 2021 ανέλαβε και την υποχρέωση είσπραξης και απόδοσης εσόδων και για το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, το ΤΕΚΑ.

Κατά συνέπεια, μετά την ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών Ταμείων και την συνείσπραξη όλων των ανωτέρω εισφορών, η εύρυθμη οικονομική λειτουργία του e-ΕΦΚΑ έχει ιδιαίτερη σημασία για την εύρυθμη οικονομική λειτουργία ολόκληρης της Χώρας.

Συμπερασματικά, ο Προϋπολογισμός του e-ΕΦΚΑ για το 2022, χωρίς να υπερβάλλει στις εκτιμήσεις του, ενσωματώνει την πρόβλεψη για ταχεία επιστροφή στην κανονικότητα, στη ραγδαία ανοδική τάση δηλαδή που είχε διαμορφωθεί το Φεβρουάριο το 2020.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2022 λοιπόν, για τον e-ΕΦΚΑ και για το σύνολο της Ελληνικής Οικονομίας.

* Ο Ελευθέριος Κρητικός είναι Υποδιοικητής Οικονομικών, Εισφορών και ΚΕΑΟ στον e-ΕΦΚΑ

(Αναδημοσίευση από protothema.gr)

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης