Τοπικά

Κόκκινα γαρύφαλλα κατέθεσε η ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ στο μνημείο των 5 ΕΠΟΝιτών

?

 Με λίγα κόκκινα γαρύφαλλα και υψωμένες γροθιές ,απέτισε  ελάχιστο φόρο τιμής στους 5 Τρικαλινούς ΕΠΟΝίτες , η αντιπροσωπεία της ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ με επικεφαλής το Γραμματέα της Σ. Σωτηρόπουλο, τη Δευτέρα 18 Απρίλη 2022.

 

 Ακριβώς 78 χρόνια από τη μέρα που στάθηκαν αλύγιστοι μπροστά στην αγχόνη των Γερμανών  Ναζί κατακτητών και καθ’ υπόδειξη των ντόπιων συνεργατών τους. Ακριβώς στον τόπο θυσίας τους , όπου σήμερα δεσπόζει το μνημείο τους, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου των Τρικάλων. Όπου απέναντί του βρίσκεται το ιστορικό κτίριο του ξενοδοχείου «Πανελλήνιον» ,που τότε στεγαζόταν η Γερμανική Ναζιστική Διοίκηση, η «Κομαντατούρ» . Ενώ από το  μπαλκόνι του έχουν εκφωνήσει ιστορικούς λόγους ο Άρης Βελουχιώτης και ο Στρατηγός Στέφανος Σαράφης με την απελευθέρωση.

 Κόκκινα γαρύφαλλα που συμβολίζουν ότι το αίμα της θυσίας τους , όπως και τόσων χιλιάδων  χιλιάδων, δε πήγε χαμένο ,πότισε το σπόρο του αγώνα και καρπίζοντας απέδειξε πως όταν ο λαός το αποφασίσει μπορεί να οργανωθεί , να αντισταθεί , να αντεπιτεθεί και να  νικήσει!

Υψωμένες γροθιές που συμβολίζουν την απόφαση για συνέχιση του ανυπότακτου αγώνα , ώστε ότι έμεινε αδικαίωτο να δικαιωθεί στο μέλλον , γιατί ο αγώνας τους εμπνέει και διδάσκει  τους νέους κομμουνιστές να συνεχίσουν ενάντια  σε κάθε ομάδα ιμπεριαλιστών που ληστεύουν τους λαούς, να συνεχίσουν μαζί με τους λαούς ,  στη “σωστή πλευρά της Ιστορίας”.  

Ο ηρωισμός του ΕΛΑΣ, συνολικότερα του ΕΑΜ και των ΕΑΜικών οργανώσεων, αποδεικνύει πως η δύναμη της εργατικής – λαϊκής οργάνωσης, αυτενέργειας και πάλης για έναν καλύτερο κόσμο είναι αστείρευτη. Η πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών και η δράση του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ αποδεικνύουν ότι ακόμα και ο πιο δυσμενής συσχετισμός δυνάμεων μπορεί να ανατραπεί από την οργανωμένη μαζική δράση του εργατικού – λαϊκού κινήματος.

Η απελευθέρωση του μεγαλύτερου μέρους της Ελλάδας από τον ΕΛΑΣ απέδειξε έμπρακτα τη δυναμική του συνθήματος «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, βαδίζοντας στο δρόμο της ανατροπής». Οι αγωνιστές του μεγάλου αυτού αντιφασιστικού- απελευθερωτικού κινήματος ελευθέρωσαν την πατρίδα μας με αγώνες και θυσίες και όχι με υποταγή, ραγιαδισμό και μοιρολατρία.

Σήμερα, ο δρόμος της ανατροπής είναι η μόνη πραγματική επιλογή που έχει η εργατική τάξη, οι βιοπαλαιστές αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης, η νεολαία και οι γυναίκες των εργατικών – λαϊκών οικογενειών για να σώσουν τη ζωή τους και το μέλλον τους.

Ισχυρό και άφθαρτο το αποτύπωμα  των  5 αλύγιστων ΕΠΟΝιτών-εφεδροελασιτών , Κώστα Σύρμπα, Κώστας Στεργιόπουλου, Γιάννη Μπριάζη, Αποστόλη Τσανάκα και Στέργιου Γάτσα στην ιστορία της ταξικής πάλης και των  λαϊκών αγώνων του τόπου μας.

 

 

Ετικέτες

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης