Τοπικά

Κώστας Κατσίκης: Το μεγάλο όραμα για τον αθλητισμό στα Τρίκαλα

ΙΣΤΟΡΙΚΑ: « Δεκαετία  ’90 »  Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Τρικκαίων.

 

 

Του Κώστα Κατσίκη

 

  1. Εισαγωγή
  2. ΓΥΡΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
  3. ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ TΑLΕNCE
  4. ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ
  5. ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ Α.Ο. ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ- ΤΡΙΚΑΛΑ
  6. ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
  7. ΕΦHΒΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ Α.Ο. ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ – ΣΤΟ ΕΓΚΕΡ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ
  8. ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ
  9. ΕΠΙΛΟΓΟΣ

 

ΜΑΡΤΙΟΣ 2024

 

 

 

                 Του Κώστα Κατσίκη

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

  1. «Αγωνιστική σώματος αρετή σύγκειται εκ μεγέθους και ισχύος και τάχους (και γαρ ό ταχύς ισχυρός έστι).»

Η αθλητική ικανότης σύγκειται απ’ το ωραίο ανάστημα, τη σωματική δύναμη και την ταχύτητα (επειδή ο ταχύς είναι και δυνατός)                                                   Αριστοτέλης

Από καιρό είχα σκεφτεί να κάνω λόγο για την ύπαρξη και λειτουργία του Αθλητικού οργανισμού  του Δήμου Τρικκαίων, όπου για δύο τετραετίες υπηρέτησα ως υπεύθυνος αιρετός τη δεκαετία του 1990.

Ο Αθλητικός Οργανισμός ως ξεχωριστό Νομικό Πρόσωπο του Δήμου ιδρύθηκε στη δεκαετία του 1980 και βέβαια η Δημοτική αρχή προσπάθησε να βάλει τον θεμέλιο λίθο ίδρυσής του με γνώμονα και στόχο να προσπεράσει τα αρχικά εμπόδια και να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της εποχής. Είναι γνωστό ότι τα πρώτα βήματα κάθε προσπάθειας απαιτούν συγκέντρωση, υπομονή και επιμονή, ώστε να εκπονηθεί και να υλοποιηθεί ένα σωστό πρόγραμμα, ξεπερνώντας τριγμούς, αστοχίες που λόγω απειρίας είναι πιθανό να προκύψουν.

Την δεκαετία του ’90 στη συνέχεια, άνοιξε μια νέα περίοδος για τον Δήμο μας, και όπως είναι φυσικό ΚΑΙ για τον Αθλητικό Οργανισμό του, με την εγκατάσταση βέβαια της νέας Δημοτικής Αρχής. Η κεντρική εξουσία εκτός από τις αλλαγές που επέβαλε, με τον χρόνο, στράφηκε προς την λειτουργία των Αθλητικών Οργανισμών στη χώρα, με στόχο την αναβάθμισή τους, βελτιώνοντας τη Νομική τους μορφή, εκτελώντας δικό τους προϋπολογισμό, με το δικό τους Δ.Σ. και τέλος με την εφαρμογή της μαζικής άθλησης προς όφελος των Δημοτών, ανεξαρτήτου φύλλου και ηλικίας.

Ο μαζικός Αθλητισμός ή Αθλητισμός για όλους εφαρμόζεται πλέον από τους Α.Ο. των Δήμων μέσω προγραμμάτων που καταρτίζονται και στηρίζονται οικονομικά από την Κεντρική Εξουσία, κάτω από την ισχύ κανόνων. Ταυτόχρονα αποβλέπει στην εξασφάλιση της ψυχοσωματικής υγείας, των μαζικώς αθλούμενων Δημοτών, σε προκαθορισμένους ασφαλείς χώρους και καταρτισμένους καθηγητές φυσικής Αγωγής, παρέχοντας υπηρεσίες σε όλους τους αθλούμενους, μεταξύ αυτών και σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Κύριος αντικειμενικός σκοπός των Α.Ο. είναι η άθληση των συμμετεχόντων και όχι ο Πρωταθλητισμός.-

Βασικός συντελεστής προγραμμάτων μαζικής άθλησης των Α.Ο. των Δήμων υπήρξε ο Γ.Γ. του καθύλην Υπουργείου Κασιμάτης, με πρώτο αποδέκτη εφαρμογής τους τον Άγγελο Μοσχονά, Αντιδήμαρχο του Δήμου Αθηναίων και Πρόεδρο του O.N.A., ο οποίος απευθυνόμενος προς όλους τους Δήμους της χώρας, ζήτησε τότε τη στήριξή τους, προκειμένου να διοργανωθεί Τακτικό Συνέδριο, με την παρουσία αιρετών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, ώστε το ζήτημα αυτό να λάβει σάρκα και οστά.

Η προσπάθεια αυτή του Μοσχονά, τελεσφόρησε με την πραγματοποίηση Συνεδρίου στην πόλη του Βόλου, όπου τέθηκαν οι βάσεις και οι κανόνες για την άρτια εφαρμογή των προγραμμάτων, πράγμα το οποίο συνέτεινε στη δημιουργία συνδέσμου μεταξύ των Αθλητικών Οργανισμών, των Δήμων της Χώρας, με την επωνυμία ΠΣΑΟΔ.

Σημειώνουμε ότι στο αιρετό Δ.Σ. του εν λόγω συνδέσμου μετείχε εκπρόσωπος του Α.Ο. του Δήμου Τρικκαίων.

 

 

 

 

 

  1. Ο Γύρος της πόλης: Κάθε χρόνο την περίοδο της Άνοιξης, ο Α.Ο. του Δήμου μας, διοργάνωνε την μαζική αθλητική εκδήλωση με την επωνυμία ΓΥΡΟΣ της ΠΟΛΗΣ, στην οποία συμμετείχαν δημότες όλων των ηλικιών, καθώς και σπουδαστές του ΤΕΦΑΑ και της ΣΜΥ, συμπεριλαμβανομένων και ετεροδημοτών διαμενόντων κυρίως στην πρωτεύουσα.

Την διοργάνωση αυτή επιμελούνταν οι συνεργάτες καθηγητές του Α.Ο. κ. Κ. Σγάρας και Β. Βαριάμης, ενώ συνεργεία για δηλώσεις συμμετοχής λειτουργούσαν ολόκληρο 10ήμερο στα γραφεία του Δήμου, όπου συνήθως ο αριθμός συμμετεχόντων δρομέων  ανέρχονταν σε περίπου 5.000 άτομα, τα οποία στο πέρας του αγώνος ελάμβαναν ειδικό έντυπο δίπλωμα συμμετοχής, ενώ για τους 3 πρώτους νικητές απονέμονταν κύπελα και πλακέτες. Ο γύρος της πόλης αποτελούσε μια χαρούμενη, ζωντανή αθλητική εκδήλωση.

 

  1. Ποδοσφαιρικό Τουρνουα Talence: Ο διακονών ιερέας στην πόλη του Bordaux Γαλλίας, Θεόδωρος Παπανικολάου, καταγόμενος από την Σαρακίνα Τρικάλων, κατά τη διάρκεια επισκέψεως στη γενέτειρά του, προσήλθε στο Δημαρχείο ζητώντας συνάντηση με τον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Κωνσταντίνο Παπαστεργίου.

Ο εν λόγω ιερέας ήταν κομιστής επίσημης προσκλήσεως της Talence  του Μπορντώ, περί συμμετοχής Τρικαλινής εφηβικής ομάδας ποδοσφαίρου στο διεθνές Ποδοσφαιρικό Τουρνουά, το οποίο ετελείτο κατ’ έτος στους ειδικούς γηπεδικούς  χώρους της Talence Μπορντώ.

Κατόπιν αυτών ο κ. Δήμαρχος συγκάλεσε το Δ.Σ. του Α.Ο. προς λήψη απόφασης συμμετοχής μας. Η απόφαση υπήρξε ομόφωνη και θετική, ενώ εξουσιοδοτήθηκαν τα μέλη του Δ.Σ. του Α.Ο. να συγκροτήσουν ποδοσφαιρική ομάδα, με στόχο την προετοιμασία για το τουρνουά της Γαλλίας. Οι προετοιμασίες διήρκησαν αρκετό χρόνο για τους νεαρούς ποδοσφαιριστές, τόσο σε προπονητικό όσο και σε υλικοτεχνικό επίπεδο και περί τα μέσα της Άνοιξης, η ομάδα ήταν έτοιμη προς αναχώρηση, για την τιμητική συμμετοχή στο τουρνουά, κατά τη διάρκεια του οποίου η Τρικαλινή Ομάδα, σημείωσε επιτυχίες και κέρδισε την συμπάθεια των Γάλλων διοργανωτών. Το αεροπορικό ταξίδι από Αθήνα-Παρίσι, ήταν σημαντική εμπειρία για τους περισσότερους από τους νεαρούς ποδοσφαιριστές μας, καθώς και η μονοήμερη ξενάγησή τους στα σημαντικότερα αξιοθέατα του Παρισιού, με πούλμαν και ξεναγό. Στη συνέχεια επιβιβαστήκαμε σε ταχεία αμαξοστοιχία από Παρίσι στο Bordaux, όπου μας υποδέχτηκε ο Έλληνας ξεναγός, κ. Γεώργιος Παπαμαργαρίτης.

Την επόμενη άρχισαν οι αγώνες μεταξύ των 16 ομάδων, οι οποίες συμμετείχαν στο τουρνουά. Οι εμφανίσεις της ομάδας του Α.Ο., του Δήμου Τρικκαίων, υπήρξαν αρκετά καλές καθώς επίσης το ποδοσφαιρικό ποιοτικό επίπεδο ήταν ιδιαίτερα  αναβαθμισμένο.

Η διαμονή μας στην Talence ήταν καλή και άνετη. Ο Δήμος μάλιστα παρέσχε κάθε διευκόλυνση. Μεταξύ άλλων πραγματοποιήθηκε εκδρομή προς τον Ατλαντικό το δε απόγευμα επισκεφτήκαμε το στάδιο του Bordaux, όπου παρακολουθήσαμε τον ποδοσφαιρικό αγώνα των ομάδων Μπορντώ – Μασσαλία.

Η επίσκεψή και η συμμετοχή στο τουρνουά της Talence, άφησε άριστες εντυπώσεις, κυρίως στους εφήβους ποδοσφαιριστές μας, αλλά και στους συνοδούς της αποστολής. Αντίστοιχα η καλή  συμπεριφορά, οδήγησε τους υπευθύνους της διεξαγωγής των αγώνων να μας προσκαλέσουν και την επόμενη χρονιά, και την μεθεπόμενη. Οι επισκέψεις μας δυνάμωσαν τις σχέσεις των Δήμων Τρικκαίων-Talence, αποτέλεσμα, ως γνωστό οι δύο πόλεις να αδελφοποιηθούν,  και η πλατεία στο χώρο της Πράσινης Γωνιάς της πόλης μας να ονομαστεί «πλατεία  TalenceBordaux», προς τιμή αυτής της πόλης.

Θα ήταν παράλειψή μας να μην αναφερθούμε στην προσπάθεια του Δήμου και του Αθλητικού Οργανισμού του, ώστε με τις επισκέψεις στην Talence καταφέραμε να φέρουμε σε επαφή το ΤΕΦΑΑ Τρικάλων με την αντίστοιχο Σχολή Φ.Α. του Bordaux, με στόχο την επιστημονική τους συνεργασία.

 

  1. Διεθνές τουρνουά ποδοσφαίρου στα Τρίκαλα.

΄Εχοντας  της εμπειρία της Talence, κρίναμε ότι θα μπορούσε να διοργανώσει αντίστοιχο τουρνουά ποδοσφαίρου και ο Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου μας. Κατόπιν σοβαρής εξέτασης των πραγμάτων ο Α.Ο. αποφάσισε την διεξαγωγή Διεθνούς ποδοσφαιρικού τουρνουά στα ΤΡΙΚΑΛΑ, όμοιο με εκείνο της Γαλλίας, το οποίο με ενδιαφέρον αγκάλιασε ο Τρικαλινός κόσμος. Οι ξένες ομάδες προσήλθαν στους αγώνες και εισέπραξαν το χειροκρότημα των Τρικαλινών, ενώ οι ίδιοι οι παράγοντες των αποστολών συγχαίρονταν τους διοργανωτές.

Μάλιστα ο επικεφαλής της Ουγγρικής ομάδας της συμμετέχουσας στο τουρνουά των Τρικάλων ανακοίνωσε, ότι ύστερα από ενημέρωση που έγινε στον πρόεδρο του αθλητικού κέντρου της πόλης ΄Εγκερ της Ουγγαρίας κ. Εστερχάζι, γνωστός διεθνής ποδοσφαιριστής  της Ουγγαρίας, μας ανακοίνωσε ότι προσκαλεί τιμητικά την ομάδα του Α.Ο. Τρικάλων στο επικείμενο τουρνουά Ποδοσφαίρου στο ΄Εγκερ της Ουγγαρίας, με παροχή δωρεάν διαμονή και σίτιση, τα οποία και έτυχαν της έγκρισης από το Δ.Σ. του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου μας, εν μέσω ζητωκραυγών και χειροκροτημάτων από τους ποδοσφαιριστές της Τρικαλινής εφηβικής ομάδας.

Επανερχόμενοι, στο τουρνουά των Τρικάλων, άξια αναφοράς είναι η μεγάλη προθυμία των Τρικαλινών χορηγών σε τρόφιμα, ποτά που αφορούσαν την σίτιση των ομάδων, η διάθεση της αίθουσας της ΛΑΦΤ για την παροχή γευμάτων στους φιλοξενούμενους ποδοσφαιριστές και τις αποστολές τους, ομοίως ευγενική ήταν η προσφορά των ξενοδοχείων της πόλης και του ΚΤΕΛ Τρικάλων για την άνετη διαμονή και μετακίνηση τους.

Το κύπελο κατέκτησε η Τρικαλινή ομάδα του Α.Ο. του Δήμου μας εν μέσω επευφημιών των Τρικαλινών φιλάθλων.

 

  1. Πανελλήνιο Συνέδριο του Α.Ο. του Δήμου Τρικκαίων στα Τρίκαλα : Γεγονός είναι ότι εκείνη την εποχή, υπήρχε έντονη η επιθυμία του κόσμου να στραφεί προς την άθληση. Η τοπική αυτοδιοίκηση ανταποκρινόμενη και στη βούληση των πολιτών, έθεσε σε προγραμματισμένες βάσεις τον μαζικό αθλητισμό κάτω από τη σκέπη των Αθλητικών Οργανισμών με την κατασκευή αθλητικών χώρων (βλέπε πάρκο Αγίου Γεωργίου).

Η εγκατάσταση και λειτουργία  του ΤΕΦΑΑ Τρικάλων συνετέλεσε ώστε ύστερα και από επιθυμία των καθηγητών της σχολής, να διοργανωθεί Πανελλήνιο Συνέδριο στην πόλη μας με επίκαιρο θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Αθλητισμός». Οι κ.κ. καθηγητές του ΤΕΦΑΑ  ανέλαβαν τη θεματολογία των εισηγήσεων με συντονιστές τον καθηγητή του ΤΕΦΑΑ Αθηνών κ. Γ. Φαράντο και από την πλευρά του Α.Ο. τον Κώστα Κατσίκη. Στο Συνέδριο μετείχαν προσκεκλημένοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Α.Ο.,  επιστήμονες, καθηγητές φυσικής αγωγής, εκπρόσωποι του Ιατρικού Κλάδου κ.λ.π. και πλήθος πολιτών. Το αποτέλεσμα του επιτυχημένου Συνεδρίου των Τρικάλων, τόσο από πλευράς προσέλευσης όσο και από πλευράς επιστημονικής παρουσίας απετέλεσε ώθηση για τη βελτίωση και ενδυνάμωση της άθλησης και στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μεταξύ των εισηγητών του Συνεδρίου ήσαν οι καθηγητές του ΤΕΦΑΑ Τρικάλων Ροντογιάννης, Αυγερινός, Σακελλαρίου και Μπαγιάτης (Πρόεδρος του ΤΕΦΑΑ μετέπειτα Πρύτανης του Π/μίου  Θεσσαλίας).

Εξ΄ άλλου, ο Τοπικός και Αθηναϊκός Τύπος ενημέρωναν συνεχώς την κοινή γνώμη για το Συνέδριο των Τρικάλων, επιδοκιμάζοντας την ενέργεια του Δήμου και του Αθλητικού Οργανισμού.

Τέλος τόσο η θεματολογία όσο και τα συμπεράσματα τα οποία δημοσιεύτηκαν με το πέρας του Συνεδρίου, αποτέλεσαν στηρίγματα και βάσεις εφαρμογής του μαζικού αθλητισμού στο χώρο της Τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία πλέον κρατά το σκήπτρο της μαζικής άθλησης.

 

  1. Πάρκο του Αγίου Γεωργίου. Στις υποχρεώσεις του Δήμου και αντίστοιχα του Α.Ο., η νέα Δημοτική Αρχή της περιόδου δεκαετίας του ’90, έδειξε ξεχωριστό και σταθερό ενδιαφέρον για το πάρκο του Αγίου Γεωργίου, με πρώτη προταιρεότητα την αναβάθμιση, προς διευκόλυνση των αθλούμενων μαζικά στον χώρο αυτόν συμπολιτών.

Η μεν Τεχνική Υπηρεσία ανέλαβε την κατασκευή Πισίνας αποδυτηρίων και γηπέδου μπάσκετ, η δε Γεωπονική την δενδροφύτευση και τον καλλωπισμό.

Αξιοσημείωτη η προσφορά υπηρεσιών από τον καθηγητή (αείμνηστος πια) Φυσικής Αγωγής του Α.Ο. Βασίλειο Βαριάμη, ο οποίος ως υπεύθυνος των χώρων αυτών, μερίμνησε για την   σχολαστική επίβλεψη της καθαριότητας και της υγιεινής του χώρου, ως επίσης και για την εφαρμογή των προγραμμάτων των λουομένων, στην πισίνα, την λειτουργία της οποίας επιμελείτο ανελλιπώς.

Το Πάρκο του Αγίου Γεωργίου, συνεχίζει την ανοδική του πορεία και σήμερα, προσφέροντας στους συμπολίτες όλα εκείνα τα  μέσα και διευκολύνσεις, για την άθληση μαζικά των επισκεπτόμενων αυτό συμπολιτών.

 

  1. Η εφηβική ομάδα του Α.Ο. Δήμου Τρικκαίων στο ΄Εγκερ Ουγγαρίας.

Ανταποκρινόμενοι με χαρά στην πρόσκληση του Ούγγρου διεθνούς ποδοσφαιριστή Εστερχάζι, η εφηβική ομάδα ποδοσφαίρου του Α.Ο. του Δήμου μας, επισκέφτηκε το ΄Εγκερ, το οποίο είναι μια μεσαιωνική πόλη, στη βόρεια Ουγγαρία και είναι επίσης διάσημη για το τοπικό της μαύρο κρασί, με την ονομασία «το αίμα του ταύρου», καθώς και την ξεχωριστή αρχιτεκτονική της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεύουσα της Ουγγαρίας και σήμερα έχει πληθυσμό 53.000 κατοίκους.

Η αποστολή της ομάδας ύστερα από ταξίδι αρκετών ωρών κατέλυσε στο Έγκερ, σε χώρο ειδικών καταλυμάτων. Η επόμενη ημέρα ήταν η ημέρα έναρξης του ΤΟΥΡΝΟΥΑ. Απ’ αρχής η Τρικαλινή ομάδα έδειξε την υπεροχή της και την δυνατότητά της  να κατακτήσει το κύπελο, το οποίο και επέτυχε κάνοντάς μας πολύ υπερήφανους. Η νίκη αυτή οφείλεται τα μέγιστα στον προπονητή κ. Θανάση Πουλιάνα, ενώ από πλευράς αθλητικής και φυσικής καταστάσεως των ποδοσφαιριστών, στην συνεχή φροντίδα του καθηγητού φυσικής αγωγής κ. Κ. Σγάρα.

Τα μέλη της αποστολής επισκεφτήκαμε τον Δημάρχο της πόλης, ο οποίος μετά από την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων, συνεχάρη την πρωτοβουλία του Δήμου Τρικκαίων για την σύσταση της ομάδας και για την κατάκτηση του κυπέλου. Εξουσιοδοτηθείς ο κ. Δήμαρχος από τον ευρισκόμενο στο εξωτερικό Εστερχάζι, μας μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του και την εκτίμησή του.

Την επόμενη πρωί-πρωί αναχωρήσαμε για την προγραμματισμένη επίσκεψη στην πρωτεύουσα Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, για την περιήγηση της πόλης στα κυριότερα αξιοθέατα, κάτι που είχαμε υποσχεθεί στα μέλη της ομάδας μας.  Στη συνέχεια ξεκίνησε το  βράδυ το ταξίδι της επιστροφής μας. Με το 4ήμερο ταξίδι μας στο ΄Εγκερ, έκλεισε το ετήσιο πρόγραμμα του Α.Ο. για αθλητικές εκδηλώσεις λόγω του θέρους.

 

  1. ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ – Δήμος και Α.Ο. ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ

Στο τέλος της δεκαετίας του ’80, ορισμένα Τμήματα Σχολών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, άρχισαν να ιδρύονται εκτός της έδρας του Πανεπιστημίου (Βόλος) και σε άλλες Θεσσαλικές πόλεις. Στην Καρδίτσα είχε προ πολλού ιδρυθεί η σχολή Νηπιαγωγών, η οποία ενετάγη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ στη συνέχεια ιδρύθηκαν σχολές και στη Λάρισα, κάτι το οποίο δημιούργησε ενόχληση και δυσαρέσκεια στους Τρικαλινούς. Αυτό αποτέλεσε και το έναυσμα για διεκδίκηση σχολής και στον τόπο μας. Άτομα καθώς και εκπρόσωποι φορέων, ξεκίνησαν μια προσπάθεια με σκοπό να οχλήσουν την τοπική κοινή γνώμη ώστε να αρχίσουν αγώνα διεκδίκησης Πανεπιστημιακού επιπέδου στα Τρίκαλα.

Με την πάροδο του χρόνου ωρίμασε η ιδέα για την δημιουργία ΤΕΦΑΑ στον τόπο μας, με το επιχείρημα ότι τα Τρίκαλα χαρακτηρίζονται ως αθλητομάνα πόλη και ότι επίσης υφίστατο αθλητική υποδομή, την συγκεκριμένη περίοδο απαραίτητη για την λειτουργία του ΤΕΦΑΑ.

Με την ανάληψη της Δημοτικής Αρχής με Δήμαρχο τον κ. Κωνσταντίνο Παπαστεργίου, αποφασίστηκε, πως το ζήτημα αυτό με την έκταση που είχε λάβει έπρεπε να εισέλθει σε σταθερό δρόμο, έτσι ώστε οργανωμένα  να χαραχτεί σωστή πορεία.

Στα πλαίσια αυτά ο Δήμαρχος της πόλης με τις ευλογίες και συμπαράσταση του αειμνήστου Μητροπολίτου Μακαριστού Αλεξίου, κάλεσε σε σύσκεψη τους φορείς που είχαν ξεκινήσει  την πορεία διεκδίκησης του ΤΕΦΑΑ, με σκοπό στη δημιουργία επιτροπής αγώνα, υπό την σκέπη ν του Δήμου.

Η επιτροπή αυτή τελούσε υπό την προεδρεία του Μητροπολίτη και ακολουθούσαν ο Δήμαρχος κ. Παπαστεργίου, ο Αντιδήμαρχος και Αντιπρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού κ. Κώστας Κατσίκης, ο εξαιρετικός και αξέχαστος Ελευθέριος Σίμος Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, ο  ανυποχώρητος αρθρογράφος  μέχρι τέλους του αγώνα Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Περικλής Βασιλός, ο Πρόεδρος των Γεωπόνων Βαγγέλης Κλιάφας και ο καθηγητής Λεωνίδας Ρουμελιώτης. Μαζί με αυτά τα πρόσωπα ακολουθούσαν και άλλοι που παρακολουθούσαν και βοηθούσαν το έργο της Επιτροπής, μεταξύ αυτών οι κ.κ. Σιούλας και Σγάρας καθηγητές Φ.Α..

Έκτοτε τα πράγματα μπήκαν σε διάταξη μάχης για να ακολουθήσει και η Καρδίτσα με στόχο την ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολή.

Προϊόντος του χρόνου, το καζάνι άρχισε να βράζει εδώ στα Τρίκαλα με ξεσηκωμούς, πρωτίστως της μαθητιώσας νεολαίας, ενώ ο Α.Ο. του Δήμου μας ενδελεχώς ενημέρωνε τους πολίτες μέσω των ΜΜΕ και ταυτόχρονα εφάρμοζε πρόγραμμα εκδηλώσεων  στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, κυρίως με ημερίδες / διημερίδες, με την παρουσία και συμμετοχή καθηγητών Πανεπιστημίων και των ΤΕΦΑΑ Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Κομοτηνής, στοχεύοντας στην ενημέρωση του Τρικαλινού Λαού, ότι ο αγώνας του για την ίδρυση της σχολής είναι δίκαιος. Ταυτόχρονα ο Α.Ο. εξέδιδε Δελτία Τύπου, ώστε Ραδιοφωνικοί Σταθμοί και T.V.  να ενημερώνουν το κοινό. Εξαιρετική εντύπωση προκάλεσε η καθιστική διαμαρτυρία στην κεντρική γέφυρα της πόλης μας, πρωτοστατούντος του Μητροπολίτου Αλεξίου, καθώς  επίσης αξιωματούχων της πόλης και πλήθος συμπολιτών.

Ο Βόλος με επικεφαλής τον τότε Δήμαρχο κ. Πιτσιώρη, σήκωσε την σημαία της αντίδρασης, με σύνθημα ότι «Το Πανεπιστήμιο δεν διασπάται». Δυστυχώς διατυπώθηκε και εδώ στα Τρίκαλα διαφορετική άποψη από ορισμένους, προτείνοντας δηλαδή ότι απ’ αρχής η επιλογή του ΤΕΦΑΑ δεν ήταν σωστή και ότι έπρεπε να διεκδικήσουμε άλλη σχολή η οποία πρότασή τους, αμέσως απερρίφθη και τελικά απεδείχθει ότι τα πρόσωπα αυτά ομφαλοσκοπούσαν. Ο αγώνας ωστόσο συνεχιζόταν ασταμάτητα  παρά τις αντιδράσεις των Βολιωτών. Μετά ταύτα ο Υπουργός Παιδείας κ. Γεώργιος Σουφλιάς, δέχτηκε την Επιτροπή Αγώνα σε ακρόαση στην Αθήνα, συνοδευόμενη από τους Τοπικούς Βουλευτές  και τους Πρωταθλητές Παπανικολάου και Σακοράφα. ΄Υστερα  από πολύωρη συζήτηση του ζητήματος μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Τρικκαίων, ανοίγοντας στο τέλος τα χαρτιά του, ανακοίνωσε προς όλους, ότι ο Δήμος αποφάσισε να δωρίσει 150 στρέμματα γής στον συνοικισμό Καρυών Τρικάλων για την οικοδόμηση και εγκατάσταση του ΤΕΦΑΑ, πράγμα που εντυπωσίασε τους παριστάμενους της σύσκεψης.

Στη συνέχεια, αμέσως ο Υπουργός έκλεισε την συζήτηση, η επιτροπή αποχώρησε και μετά πάροδο ολίγων ημερών ανακοινώθηκε η υπογραφή του Υπουργικού Διατάγματος περί ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΕΦΑΑ στα Τρίκαλα, δικαιώνοντας τον αγώνα των Τρικαλινών.

Οι Βολιώτες όμως γνώριζαν ότι το παιχνίδι δεν χάθηκε απόλυτα γι’ αυτούς, επιχειρηματολογώντας ότι το Διάταγμα Σουφλιά αφορούσε μόνο στην Ίδρυση Τμήματος Σχολής, ωστόσο  όμως για την λειτουργία της απαιτούνταν  άλλο / νέο Υπουργικό Διάταγμα, ζήτημα που δεν διέλαθε της προσοχής τους, με αποτέλεσμα να συνεχίσουν τον δικό τους αγώνα.

Με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, τον κ. Σουφλιά διαδέχτηκε ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Φατούρος. Ο νέος ένοικος του Υπουργείου Παιδείας, δεν έδειχνε ότι ήταν έτοιμος να υπογράψει το διάταγμα λειτουργίας του Ιδρυθέντος  ΤΕΦΑΑ και αυτό διότι οι Βολιώτες τον οχλούσαν συνεχώς, ιδιαίτερα μέσω του Δημάρχου Πιτσιώρη, που υπήρξε πρώην Υφυπουργός Βιομηχανίας του ΠΑΣΟΚ.

Τα Τρίκαλα έθεσαν σε λειτουργία και ΠΑΛΙ τις μηχανές διεκδίκησης του ΤΕΦΑΑ. Επικεφαλής η Επιτροπή Αγώνα η οποία δεν υστέρησε σε τίποτα σε ότι αφορά τη νέα μεθόδευση του, κυρίως με την αποχή των μαθητών μας από τα μαθήματα. Προ αυτής της καταστάσεως ο κ. Φατούρος κάλεσε την επιτροπή αγώνος στο Υπουργείο, τους Βουλευτές Τρικάλων και βέβαια εκλήθησαν εκ νέου οι Πρωταθλητές μας Παπανικολάου και Σακοράφα. Ο Υπουργός, μας ενημέρωσε ότι ο Βόλος ασκεί πιέσεις και παραμένει ανυποχώρητος. Από αυτή τη σύσκεψη ουδείς απεκόμισε την ιδέα ότι τελικά θα κερδίζαμε και οδηγηθήκαμε στο λεωφορείο για επιστροφή στα Τρίκαλα απογοητευμένοι, πάραυτα όμως δεν καμφτήκαμε αφού είμασταν αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον δικό μας αγώνα για την δική μας πόλη, όπως άλλωστε έκαμαν και οι Βολιώτες.

Μετά πάροδο ελαχίστων ημερών ο κ. Φατούρος μας ανακοίνωσε, ότι τελικά έβαλε την πολυπόθητη ΥΠΟΓΡΑΦΗ του.

Αυτή η απόφαση πράγματι ήταν αναπάντεχη για να μην πούμε απρόβλεπτη εκείνη την περίοδο. Το ερώτημα που αιωρούνταν ήταν το ΠΟΙΟΣ ή ΠΟΙΑ κατάφερε να πείσει τον Υπουργό Φατούρο, ώστε τελικά να ξεπεράσει τον σκόπελο των εμποδίων του Βόλου, ενώ στην ουσία, αυτό παραμένει επτασφράγιστο μυστικό  ως σήμερα.

Απ’ εκεί και εντεύθεν ο Δήμος  και ο Αθλητικός Οργανισμός του, ξεκίνησαν τον δύσκολο δρόμο, της κατ’ αρχήν προσωρινής εγκατάστασης του ΤΕΦΑΑ. Με την σύμφωνη γνώμη της προσωρινής Διοίκησης του ΤΕΦΑΑ, επελέγη ως γνωστόν ο Μύλος Ματσόπουλου  και οι βοηθητικοί χώροι του. Με το χρόνο το ΤΕΦΑΑ λειτούργησε με πρώτο ΕΠΙΣΗΜΟ Πρόεδρο τον κ. Κώστα Μπαγιάτη, καθηγητή και μετέπειτα Πρύτανη Π.Θ., όπως επίσης με τους καθηγητές Γ. Ροντογιάννη, Θ. Αυγερινό, Κ. Σακελλαρίου και κ. Κέλλη, συνεπικουρούμενοι από το απαραίτητο διοικητικό προσωπικό. Η δε συνεργασία με τον δήμο και τον Αθλητικό Οργανισμό υπήρξε άψογη και εποικοδομητική.

Καθημερινά δηλώναμε παρόντες στην διευκόλυνση του αρχικού έργου του νέου Τμήματος ΤΕΦΑΑ στα Τρίκαλα.

Στις μέρες μας πάρα πολλά έχουν αλλάξει στη Σχολή και λειτουργούν διαφορετικά και πλέον εκσυγχρονισμένα. Το σημερινό ΤΕΦΑΑ δεν κάνει πιά τα αρχικά μικρά βηματάκια του αλλά μεγάλα άλματα, ενώ συγκαταλέγεται αδιαμφισβήτητα μεταξύ των καλύτερων 150 σχολών φυσικής αγωγής (ΣΕΦΑΑ) στον κόσμο. Μόνο και μόνο γι’ αυτό εμείς οι παλαιότεροι, αισθανόμαστε περισσή υπερηφάνεια για τους αγώνες που σύσσωμοι δώσαμε, ώστε όχι μόνο το τωρινό πλέον ΣΕΦΑΑ συνεχώς να αναβαθμίζεται, αλλά κυρίως να παραμένει πάντα διακρινόμενο προς όφελος των σπουδαστών του αλλά και του τόπου μας.

                                           ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Στη δεκαετία του ’90 η Κεντρική εξουσία με τα προγράμματα του σχεδίου «αθλητισμός για όλους» άνοιξε τον δρόμο της εφαρμογής τους με στόχο ο Αθλητισμός να περάσει στις τοπικές Κοινωνίες. Ταυτόχρονα οι Δήμοι με τους Αθλητικούς Οργανισμούς έδωσαν την ευκαιρία στους δημότες όλων των ηλικιών, να συμμετάσχουν μαζικά και οργανωμένα, εξασφαλίζοντας την ψυχοσωματική υγεία  των πολιτών και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία.

Στην διάρκεια της περιόδου αυτής ο Αθλητικός Οργανισμός, του Δήμου Τρικκαίων, συμμετέχοντας ενεργά, άφησε το αποτύπωμά του.

Υπήρξε αρχή ιστορικής περιόδου που δίδαξε ότι ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ  δεν είναι πρωταθλητισμός αλλά βασίζεται κατά το πλείστον στη συμμετοχή.

«Η καλή φυσική κατάσταση δεν είναι μόνο ένα από τα πιο συμαντικά κλειδιά για ένα υγιές σώμα, αλλά και η βάση της δυναμικής και δημιουργικής πνευματικής δραστηριότητας».

John F. Kenendy

                                         Τ Ε Λ Ο Σ

Ο κ. Κώστας Κατσίκης, είναι συνταξιούχος, διετέλεσε  Δ/ντής Περιφέρειας Κεντρικής Ελλάδος του Τ.Τ. και ήταν συνδικαλιστής στον κλάδο του σε πανελλήνιο επίπεδο.

Είναι πρώην Δημοτικός σύμβουλος, πρώην Αντιδήμαρχος, Αντιπρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού και μέλος του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Τ. του Δήμου Τρικκαίων, ενώ διετέλεσε επίσης Νομαρχιακός Σύμβουλος στην Ν.Α. Νομού Τρικάλων και πολιτευτής της Ν.Δ.

Ο κ. Κώστας Κατσίκης είναι συνεργάτης μας.-

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης