Τοπικά

Κώστας Μαράβας : αναπτυξιακό εργαλείο το Γεωπάρκο Πύλης Μετεώρων

Την Δευτέρα 3 Ιουλίου και ώρα 12.00 στο Δημαρχείο Πύλης πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση, για το Γεωπάρκο Πύλης Μετεώρων για την Τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

 

 

Στην σύσκεψη πήραν μέρος ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κωνσταντίνος Μαράβας ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Γιάννης Μπουτίνας , ο Διευθυντής του ΚΕΝΑΚΑΠ κ. Βάιος Κουτής, ο Προέδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύλης κ. Ανδρέας Αδαμόπουλος, ο Πρόεδρος των Επαγγελματιών του Ορεινού όγκου κ. Χρήστος Παπαγιαννάκης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Γεώργιος Τζιορτζιώτης, η Αντιπρόεδρος  του ΟΚΠΑΔ κ. Μαρίνα Πανάγου, η Γεωπόνος κ. Έφη Φωτάκη Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Α. Τ. Τ.Ο.Α. του Δήμου Πύλης, και η κ. Ντίνα Μπέκου Γεωπόνος Αναπληρώτρια Προϊστάμενη του Αυτοτελούς  Τμήματος Προγραμματισμού του  Δήμου Πύλης.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας κατέθεσε σχετικό φάκελο ο οποίος θα εξεταστεί  περί τα τέλη Σεπτεμβρίου και η όλη αυτή προσπάθεια αναγνώρισης του Γεωπάρκου Μετεώρων  –  Πύλης ,υποστηρίζεται από τον Δήμο Μετεώρων και τον Δήμο Πύλης, καθώς και από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων και το Επιμελητήριο Τρικάλων.

Σύντομη ομιλία έκανε ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κωνσταντίνος Μαράβας τονίζοντας, ότι η λειτουργία του Γεωπάρκο θα αποτελέσει σημαντικό μοχλό τοπικής ανάπτυξης , σε συνδυασμό με την φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, με στόχο την προσέλκυση τουρισμού, την βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και την επιστημονική εκπαίδευση του κοινού με περαιτέρω ανάταση της οικονομικής πορείας του Δήμου και των κατοίκων.

Τελειώνοντας ο κ. Μαράβας ανέφερε ότι ο ΟΠΟΠ ως γνώστης σε αρκετά θέματα που αφορούν τους τομείς που συνθέτουν την δημιουργία του Γεωπάρκου, πρέπει να έχει ενεργή συμμετοχή σε όλο το εγχείρημα και τον θέλουμε αρωγό μας.

Στην συνέχεια ο κ. Μπουτίνας στην τοποθέτηση του ανέφερε ότι  Στόχος η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η ανάδειξη νέων αγορών και μία σημαντική αύξηση του τουριστικού προϊόντες στον χρόνο και στον χώρο.

Τέλος ο κ. Κουτής επισήμανε στην ομιλία του ότι, η λειτουργία του Γεωπάρκου αναδεικνύει μια άλλη εναλλακτική μορφή τουρισμού, του βιώσιμου τουρισμού υπαίθρου, η οποία η ποία βασίζεται  στο γεωλογικό  και γεωμορφολογικό χαρακτηρισμό των γεωτόπων τουριστικών προορισμών και στην γεωδιατήρηση και την ερμηνεία αβιοτικού περιβάλλοντος κα έχει ως κίνητρο την εμπειρία, την γνώση και την απόλαυση τα γεωποικιλότητας κα της γεωκληρονομιάς.

Το Γεωπάρκο αποτελεί ένα έργο που αναδεικνύει τους φυσικούς πόρους και την πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλίας γενικότερα, που θα οδηγήσει σε μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με όρους ποιότητας και βιωσιμότητας, και βρίσκεται ένα βήμα πριν  ενταχθεί στο Παγκόσμιο δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.

Να θυμίσουμε πως στις αρχές του καλοκαιριού αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας συμμετείχε στο τέταρτο παγκόσμιο συνέδριο Ελλάδος-Κύπρου που έγινε στην Σητεία της Κρήτης, ενώ στα μέσα Ιουλίου επιτροπή της UNESCO αναμένεται στην περιοχή για αυτοψία.

Το Γεωπάρκο Μετεώρων-Πύλης βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Θεσσαλίας μια έκταση 2409.5 km 2, η ποία περιλαμβάνει τους Δήμους Μετεώρων και Πύλης στα όρια των οποίων περιλαμβάνει εντυπωσιακά γεωλογικά μνημεία και γεώτοπους.

Επίσης διαθέτει πλούσια πολιτιστική κληρονομιά από τις απαρχές της παρουσίας του ανθρώπου στον Ελληνικό χώρο μέχρι σήμερα.

Την Τετάρτη 5 Ιουλίου στις 19.30 στην αίθουσα του Δ.Σ. Πύλης ειδική επιστημονική ομάδα θα παρουσιάσει αναλυτικά όλο το εγχείρημα, ενώ θα υπάρξει γόνιμη συζήτηση μεταξύ αυτής και των συμμετεχόντων φορέων και πολιτών στην ενημερωτική ημερίδα.

 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης