Τοπικά

Κώστας Μαράβας: Περισσότερο φως με λιγότερα έξοδα

Αυτό  απολαμβάνουν εδώ και λίγους μήνες οι δημότες του δήμου Πύλης, με την ολοκλήρωση του έργου «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΜΕ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΩΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ LED & THN ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΛΑΜΠΤΗΡΩΝ LED ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΛΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ».

 

 

Κινούμενος μεθοδικά εν μέσω πανδημίας ο δήμαρχος Πύλης Κώστας Μαράβας ζήτησε από τις υπηρεσίες του δήμου Πύλης να συντάξουν μελέτη αντικατάστασης των υπαίθριων φωτιστικών, οδών και κοινοχρήστων χώρων,  από ενεργοβόρους λαμπτήρες παλαιάς τεχνολογίας, με σύγχρονους LED.

Η αντικατάσταση των 6782 φωτιστικών σωμάτων, ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021 από την ελληνική εταιρεία  DASTERI SYSTEMS που ανέλαβε το έργο και παραδόθηκε στους πολίτες πριν από λίγο διάστημα.

Με αποπληρωμή της Αναδόχου Εταιρίας σε βάθος 8ετίας. Με ποσό που θα προέλθει από το ενεργειακό όφελος και τον μηδενισμό του κόστους συντήρησης που προκύπτει για τον Δήμο.

Πέραν αυτού, στην διάρκεια της 10ετούς εγγυημένης λειτουργίας όλου του φωτιστικού εξοπλισμού, θα παραμείνει ένα σημαντικό οικονομικό όφελος (πλέον του 50% της συνολικής αξίας της επένδυσης) στο ταμείο του Δήμου.

 

Το συνολικό Κόστος της επένδυσης ανήλθε 2.434.400,24.

 

Με τεχνολογία LED εκσυγχρονίστηκε, το δίκτυο δημοτικού φωτισμού στον Δ. Πύλης

Η φιλοσοφία του έργου χαρακτηρίζεται από «μέγιστο οικολογικό πρόσημο» και «ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα», αφού τα νέα φωτιστικά σώματα καταναλώνουν τρεις φορές λιγότερη ενέργεια. Η μικρότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας έχει σαν αποτέλεσμα την εντυπωσιακή μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από του εκλυόμενους ρύπους στο εντυπωσιακό ποσοστό  65,49%.

Εντυπωσιακή όμως είναι και η «οικονομική ανάσα» για το σύνολο των δημοτών. Υπολογίζεται το ετήσιο όφελος από τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, στο ποσό των € 260.000 . Έτσι, λόγω της 10ετούς διάρκειας ζωής των λαμπτήρων LED, το συνολικό όφελος φτάνει στα € 2.600.000 .

Όμως, λόγω της μεγάλης διάρκειας ζωής των νέων φωτιστικών,  επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση πολύτιμων πόρων από τη μέχρι τώρα συνεχή αλλαγή λαμπτήρων, τις εργατοώρες αντικατάστασης, τα έξοδα των μεταφορικών μέσων (καύσιμα – φθορές) και του ηλεκτρολογικού υλικού. Εξοικονομείται ένα επιπλέον ποσό που υπολογίζεται στις € 120.000 ετήσια. Έτσι, δημιουργείται συνολικά μια ετήσια μείωση της δαπάνης φωτισμού € 380.000, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο.

Εξαιρετική σημασία έχει και  το αισθητικό αποτέλεσμα, αφού αποδίδουν περισσότερο και καλύτερο φως, εξυπηρετώντας καλύτερα το δημότη.

Τέλος,  έχει γίνει και προεγκατάσταση ασύρματης διασύνδεσης μεταξύ των «έξυπνων» φωτιστικών, με σκοπό την μελλοντική χρήση συστήματος διαχείρισης φωτισμού.

Ο Δήμαρχος Πύλης Κώστα Μαράβας, με αφορμή την ολοκλήρωση του έργου, δήλωσε σχετικά.. «η εξοικονόμηση πόρων, η περιβαλλοντική στάση και η ποιοτική αναβάθμιση στον τρόπο ζωής  των δημοτών μας, συναντιούνται σ’ αυτό το μεγάλο έργο. Αλλάξαμε τα παλιά ενεργοβόρα φωτιστικά με νέα σύγχρονα «έξυπνα» τεχνολογίας LED, σε 6.782 στύλους, σε όλο το δήμο Πύλης.  Απαλλάσσουμε το δήμο από ετήσια επιβάρυνση που υπολογίζεται σε € 380.000 . Ένα μεγάλο ποσό που μεσοπρόθεσμα μπορούμε να κατευθύνουμε σε άλλη ή άλλες δράσεις, για το καλό όλων των δημοτών μας. Είμαστε από τους λίγους μικρούς δήμους πανελλαδικά που υλοποιήσαμε ένα τόσο σημαντικό και διαχρονικά επωφελές  έργο. Αποδεικνύουμε για άλλη μια φορά, πως  για εμάς είναι πρώτη προτεραιότητα και βασική επιλογή,  οι συνδημότες μας να απολαμβάνουν αυτά τα οφέλη.

Δημιουργήσαμε έναν ισχυρό δήμο  κοντά στο δημότη.

 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης