Τοπικά

Κ. Αγοραστός: Ήρθε η ώρα να σπάσει ο φαύλος κύκλος της ανάπτυξης στην Ελλάδα

Του περιφερειάρχη Θεσσαλίας

Κώστα Αγοραστού

Αναθεωρητική εποχή
Η εποχή που ζούμε είναι αναθεωρητική και υποκρύπτει αναδυόμενους κινδύνους: τουρκική προκλητικότητα, μεταναστευτικό, το μέτωπο της οικονομίας. Η βόμβα της γήρανσης του πληθυσμού και της υπογεννητικότητας έχει ήδη πυροδοτηθεί και απειλεί τις εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό και την οικονομία. Η κρισιμότητα της κατάστασης και η ιστορικότητα της στιγμής, απαιτεί ενεργητικές πολιτικές και ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Χρειάζεται ουσιαστική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η οποία δεν θα περιορίζεται  σε δηλώσεις στήριξης και συμπάθειας. Υπάρχουν ενθαρρυντικά μηνύματα, αλλά  οι προκλήσεις παραμένουν. Το έλλειμμα επενδύσεων είναι η νέα απειλή για την οικονομία. Η επιστροφή σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης δεν μπορεί να είναι αποσπασματική ούτε να έχει τα στοιχεία του εντυπωσιασμού, γιατί κανένα μέτρο δεν πρόκειται να αποδώσει. Υπάρχει τεράστια υστέρηση στις μη επιχειρηματικές επενδύσεις, καθώς ο προϋπολογισμός των δημοσίων επενδύσεων είναι χαμηλός  και οι επενδύσεις των νοικοκυριών, μικρές.

Το κράτος πρέπει να αλλάξει συθέμελα
Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση, για  να συγχρονιστούμε με την εποχή μας και τα σύγχρονα ευρωπαϊκά  κράτη. Μετά από δύσκολες εποχές, η χώρα πήρε ριζοσπαστικές αποφάσεις και χρειάζονται εξίσου ριζοσπαστικές αλλαγές και ριζοσπαστικά μέτρα προκειμένου να επανέλθει η κοινωνία σε κανονικότητα και  στη φυσική της ισορροπία. Παραγωγική «επανάσταση», ώστε η χώρα να συγχρονιστεί με την παραγωγική ικανότητα της εποχής της, μετεξέλιξη της περιφερειακής αυτοδιοίκησης σε περιφερειακή διακυβέρνηση ώστε να μειωθεί η κακονομία, η πολυνομία και η γραφειοκρατία, αλλά και μετάβαση στην Ψηφιακή Περιφέρεια ώστε να παρέχονται υπηρεσίες γρηγορότερες, ασφαλέστερες ποιοτικότερες και με το λιγότερο δυνατό κόστος είναι οι μεγάλες προκλήσεις της νέας εποχής. 

Να καταπολεμήσουμε την Κρατική Δουλοκτησία
Κάθε φορά, από όποια θέση και όποιον ρόλο, έρχεται κανείς σε επικοινωνία με τις κρατικές λειτουργίες, ένα και μόνο είναι το συμπέρασμα: πρόκειται για κρατική δουλοκτησία. Πρέπει να ονομάσουμε τα πράγματα όπως είναι, αν θέλουμε να έχουμε μια ελπίδα να τα αλλάξουμε. Το κράτος και η δουλοκτητική φύση του υπήρξε το εργαλείο οικονομικού, κοινωνικού και πολιτικού ελέγχου εις βάρος των ανθρώπων. Η μετάβαση σε ένα κράτος που θα είναι προσανατολισμένο στα δικαιώματα και τις ελευθερίες, προϋποθέτει μια πολιτισμική επανάσταση μέσα στο κράτος. Δεν αρκεί η αλλαγή της διοικητικής λειτουργίας, των διατάξεων και των ρυθμίσεων. Χρειάζεται μια αλλαγή βάθους και ποιότητας στις στάσεις, τις συμπεριφορές και τις συνειδήσεις. Μόνο αυτό θα θεμελιώσει μια ποιοτικά νέα σχέση.
Και θα οδηγήσει στην αναγκαία ριζική, τολμηρή αποκέντρωση. Η Περιφερειακή Διακυβέρνηση είναι το όχημα που θα μας οδηγήσει με ταχύτητα στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο, προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας.

Επενδυτικό περιβάλλον
Και βέβαια η  ελληνική οικονομία αυτήν τη στιγμή χρειάζεται μια επενδυτική έκρηξη και γρήγορες  κινήσεις σε όλα τα μέτωπα με στόχο τη δημιουργία ενός σταθερού και ελκυστικού πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων. 
Η επιχειρηματικότητα όπως την αντιλαμβάνομαι είναι μια σύνθετη διαδικασία που προϋποθέτει σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές, ισχυρές συμμαχίες με τα Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα αλλά και σαφείς επιχειρηματικές κατευθύνσεις από πλευράς της εκάστοτε κυβέρνησης σε ότι αφορά στη φορολογία, την ασφάλιση και τις διαδικασίες αδειοδότησης, πρόκρισης και επιλογής των επενδύσεων. 

Παραγωγική «επανάσταση»
Χρειαζόμαστε επειγόντως μια «παραγωγική επανάσταση» σε συνδυασμό με μια «αντίσταση ποιότητας».   Η ανανέωση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας,  αποτελεί κοινωνική επιταγή. Η πατρίδα μας χρειάζεται να παράξει, να αυξήσει τον εθνικό πλούτο, ώστε να μπορεί στη συνέχεια να διανείμει κοινωνικό μέρισμα, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Αν δεν παράξεις δεν μπορείς να έχεις μοντέλο κοινωνικής δικαιοσύνης. Η παραγωγή είναι συνώνυμο της κοινωνικής  ευημερίας και προϋπόθεση για να αποκτήσει η χώρα οικονομική ανεξαρτησία και να επέλθει ισορροπία και κανονικότητα στην κοινωνία. Αυτός είναι εθνικός στόχος και πρέπει να είναι η βασική προτεραιότητα όλων μας, καθημερινά. Στην προσπάθεια για εθνική αναγέννηση είμαστε συνοδοιπόροι. Είμαστε όλοι στην ίδια εθνική κατεύθυνση.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη
Απαιτείται καλή ποιότητα θεσμών γιατί η αυξημένη κοινωνική ανισότητα σε συνθήκες κακής ποιότητας θεσμών, υπονομεύει την κοινωνική συνοχή και εντείνει τις κοινωνικές αντιπαραθέσεις οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα. Για μια χώρα όπως η Ελλάδα, η οικονομική ανάπτυξη προϋποθέτει ένα σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον, καλούς θεσμούς κοινωνικής οργάνωσης, συνεργασία με το κοινωνικό κεφάλαιο, αποδοτικό και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα, ένα μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που δεν θα στρεβλώνει τα κίνητρα και θα είναι αναπτυξιακό, σύγχρονο σύστημα εκπαίδευσης, αποτελεσματικό σύστημα υγείας, ανταγωνιστικές  υποδομές,  κίνητρα για την αύξηση της αποταμίευσης και των επενδύσεων όπως επίσης και για την διαμόρφωση ενός εξωστρεφούς εξαγωγικού προτύπου εγχώριας παραγωγής. 

Πότε και πώς πρέπει να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις
Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι ριζικές, ολοκληρωτικές. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να υλοποιούνται άμεσα χωρίς καμία χρονοτριβή γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος της αναστροφής των μεταρρυθμιστικών πράξεων, είτε λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης είτε λόγω μεταρρυθμιστικής κόπωσης όπως και ο κίνδυνος της χρονικής ασυνέπειες ειδικά σε χώρες που χαρακτηρίζονται από θεσμικό αναλφαβητισμό, μεγάλη κοινωνική και οικονομική ανομοιογένεια και χαμηλή ποιότητα κοινωνικού κεφαλαίου. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Γιατί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με ισχυρή λαϊκή εντολή, έχει τη δυνατότητα και τη θέληση να κάνει μεταρρυθμίσεις, δίνοντας δυνατότητες ταχείας ανάπτυξης για την ευημερία της χώρας.

(το παραπάνω άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ)

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης