Τοπικά

Μάθημα δημιουργικής γραφής … στους μαθητές των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά»

Τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου οι μαθητές της γ’ Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά» με πρωτοβουλία της φιλολόγου τους κας Καραβασίλη Ευαγγελίας επισκέφθηκαν τη Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας και παρακολούθησαν δίωρο σεμινάριο δημιουργικής γραφής από τον συγγραφέα-εκπαιδευτικό Διονύσιο Λεϊμονή.

Με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου Δημιουργική Γραφή στην Τάξη, ο κος Λεϊμονής μύησε τους μαθητές αλλά και τους εκπαιδευτικούς που τους συνόδευσαν, κα Νταμπαλή Πόπη και κα Κούκου Ειρήνη, στα μονοπάτια της δημιουργικής γραφής, ώστε να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα τεχνικής και ν’ ανακαλύψουν τη «φωνή» τους.

Κατά τη διάρκεια του δίωρου σεμιναρίου, οι μαθητές με μεγάλη προσήλωση έλαβαν μέρος στη διαδραστική αυτή διαδικασία, καθώς ο κ. Λεϊμονής τους έθετε πρωτότυπα ερωτήματα που σχετίζονταν με τα έργα που είχαν διδαχθεί τη φετινή χρονιά «Του γιοφυριού της Άρτας» και «Ερωφίλη». Αξιοσημείωτο είναι ότι ο συγγραφέας συνόδευε με οπτικοακουστικό υλικό τα κείμενα καθώς και το γεγονός ότι, κατά το χρονικό διάστημα που οι μαθητές συνέθεταν την απάντησή τους, υπήρχε υπόκρουση ορχηστρικής μουσικής.

Μετά το τέλος αυτής της πρωτόγνωρης για τους μαθητές δραστηριότητας έγινε κατανοητό από όλους ότι η λογοτεχνία έχει μια όψη που δεν την είχαν φανταστεί, πριν τη συμμετοχή τους σε αυτό το σεμινάριο. Με λίγα λόγια συνειδητοποίησαν ότι με τη δημιουργική γραφή δεν αναπαριστούν απλώς την πραγματικότητα – την επαναδημιουργούν. Πράγματι, για πρώτη φορά τους δόθηκε η δυνατότητα να παρουσιάσουν μία πρωτότυπη, διαφορετική, πιο βαθιά και ουσιαστική οπτική γωνία θεμάτων που άπτονται με τα δύο κείμενα, επινοώντας ιστορίες και πλοκές που εκφράζουν με παραστατικό και ζωντανό τρόπο ότι ο αναγνώστης ενός κειμένου είναι ενεργητικός και όχι παθητικός δέκτης.

Ευελπιστούμε σε μια περαιτέρω συνέχιση αυτής της απόπειρας, καθώς η δημιουργική γραφή είναι πλέον μια πολύ σημαντική προσέγγιση στο μάθημα της λογοτεχνίας, που προϋποθέτει φαντασία, δημιουργία και βαθιά ενσυναίσθηση του αναγνώστη.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης