Τοπικά

Μάσκα παντού-Ακυρώνονται οι δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις: Ολα τα νέα μέτρα

Επαναφορά της υποχρεωτικότητας της μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους από αύριο στις 6 το πρωί, ακύρωση δημόσιων εορταστικών εκδηλώσεων διπλή ή ενισχυμένη μάσκα στα σούπερ μάρκετ, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης. Από 3 Ιανουαρίου και μετά και νέο πλαίσιο μέτρων με έμφαση τη διασκέδαση.

«Η Ομικρον βρίσκεται και στη χώρα μας» ανέφερε εισαγωγικά ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε ότι στο σκέλος της μεταδοτικότητας η νέα μετάλλαξη είναι πολύ υψηλή αν και υπάρχουν ενδείξεις για χαμηλότερη νοσηρότητα.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Πλεύρης, με βάση τις εισηγήσεις τις επιτροπής, τα μέτρα θα εφαρμοσθούν σε δύο στάδια:

  • Το πρώτο τίθεται σε ισχύ από αύριο Παρασκευή 24ης Δεκεμβρίου έως και τις 2 Ιανουαρίου.
  • Το δεύτερο θα τεθεί σε ισχύ από τα ξημερώματα της 3ης Ιανουρίου 2022 και μετά, κατόπιν εισήγησης της επιστημονικής επιτροπής, που θα επαναξιολογήσει τα δεδομένα σε συνεδρίασή της την Δευτέρα 27ης Δεκεμβρίου.

Από αύριο Παρασκευή στις 6 το πρωί: 

  • Η μάσκα γίνεται υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Το μέτρο αφορά και τους κλειστούς χώρους όπως γυμναστήρια και εστιατόρια (κατά την είσοδο και όπου αλλού είναι εφικτό).
  • Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα σούπερ μάρκετ, καθίσταται υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή η μάσκα υψηλής προστασίας (KN-95)
  • Ακυρώνονται όλες οι δημόσιες ψυχαγωγικές εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και των εορτών που είχαν προγραμματίσει η Δήμοι.
  • Οι επισκέπτες που εισέρχονται στην Ελλάδα πέραν των ήδη υφιστάμενων προβλέψεων (PCR 72 ή Rapid 24 ωρών) θα υποχρεούνται με ισχυρή σύσταση να επαναλάβουν το τεστ την 2η και την 4η ημέρα από την είσοδό τους στη χώρα.
  • Απευθύνεται ισχυρή σύσταση για self test όσο δυνατόν περισσότερο είναι δυνατόν πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση. Ειδικά οι νεότεροι, όπως είπε ο κ. Πλεύρης, θα πρέπει να προσέξουν τις επαφές τους με ευπαθή άτομα και ηλικιωμένους τις επόμενες μέρες από την έξοδο τους.

Από Δευτέρα 3ης Ιανουαρίου 2022

Τα μέτρα που θα ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου και μετά θα εστιάζουν κυρίως στη διασκέδαση -η επιτροπή εξετάζει διάφορα σενάρια για το ωράριο – τις αθλητικές εκδηλώσεις, το σκέλος της τηλεργασίας και δραστηριότητες που δεν είναι ανάγκες.

Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι δεν θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα τύπου lockdown και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει αναγκαιότητα επαναφοράς του SMS.

Σχολεία

Επίσης τόνισε ότι τα μέτρα δεν θα αφορούν στα σχολεία τα οποία, όπως είπε, θα ανοίξουν κανονικά, αλλά μόνο την ψυχαγωγία, τη διασκέδαση και την τηλεργασία.

Εκκλησία, θέατρα, σινεμά

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο υπουργός Υγείας είπε ότι η μάσκα παραμένει υποχρεωτική και στην εκκλησία και στα θέατρα και τα σινεμά, ενώ εντείνονται οι έλεγχοι των μέτρων.

Αναφερόμενους στους ελέγχους που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες, ο κ. Πλεύρης είπε ότι, αναλογικά, θα είναι όσοι έχουν γίνει σε όλον τον προηγούμενο χρόνο.

«Εάν δούμε ότι δεν υπάρχει τήρηση των μέτρων, η επιτροπή προφανώς μπορεί να συστήσει επιπλέον μέτρα», προσέθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι πολύ σημαντική η τήρηση των μέτρων, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες με νεότερα.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης