Ροή Τοπικά

Μήνυμα της προέδρου της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Θεσσαλίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Σε έναν κόσμο που το αυτονόητο γίνεται ζητούμενο, που τα προσωπικά  προβλήματα δεν μας επιτρέπουν να δούμε το κοινό καλό, έρχεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας να μας ταρακουνήσει. Όπως κάθε χρόνο, στις 8 Μαρτίου μας δίνεται το ερέθισμα να σκεφτούμε το πριν, το τώρα και το μετά μιας αξίας που ενώ θα έκανε την ζωή όλων καλύτερη, την αφήσαμε να παραμένει στόχος προς κατάκτηση.

Η ισότητα των φύλων αποτελεί ζητούμενο σε μια εποχή που έχει αποδειχτεί πως θα μπορούσε να αποβεί ωφέλιμη για όλους.

Γεννιέσαι γυναίκα και μαθαίνεις να ζεις με τις δυσκολίες και τα απρόοπτα. Μάχεσαι ενάντια στα στερεότυπα που προσπαθούν να σε εγκλωβίσουν σε ένα λάθος μοντέλο ζωής. Παλεύεις με τις αγκυλώσεις μιας κοινωνίας που κρύβει το πρόβλημα κάτω από τα χαλί, ενώ προσπαθείς να  σπάσεις τις προκαταλήψεις.

Οι κυρίαρχες αντιλήψεις για την κοινωνική θέση των δύο φύλων, τους ρόλους και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, θέλουν τον άνδρα  να είναι δυναμικός, “κουβαλητής” και τη γυναίκα να είναι σύζυγος, μητέρα,  καλή νοικοκυρά. Ακόμα και σήμερα οι γυναίκες βιώνουν σεξιστική συμπεριφορά, σίγουρα έχουν γίνει τεράστια βήματα, αλλά πρέπει να γίνουν και άλλα. Ο αγώνας για την κατάκτηση  της ισότητας συνεχίζεται  αδιάκοπος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Γιαγιάδες, μητέρες, αδελφές, σύζυγοι, κόρες, γυναίκες  που   δίνουν τον αγώνα τους να κερδίσουν την ζωή. Γυναίκες που με τη δύναμη, τις ικανότητες το θάρρος, την ευαισθησία ή τη διορατικότητα τους, μας έχουν εμπνεύσει. Όλοι έχουμε να μοιραστούμε μια ιστορία κάποιας γυναίκας που θαυμάζουμε.

Στην περίοδο της πανδημίας οι ιστορίες αυτές αυξήθηκαν καθώς οι γυναίκες πρωτοστάτησαν στη μάχη κατά του COVID19. Ιατροί, νοσηλεύτριες, πωλήτριες, καθαρίστριες, μητέρες εργαζόμενες με σχολεία κλειστά. καθημερινές «ηρωίδες» της ζωής, κόντρα στην έλλειψη χρόνου, στις αμέτρητες υποχρεώσεις, στην ένταση της καθημερινότητας και στον κίνδυνο.

Τιμούμε στις 8 Μαρτίου τη δύναμη που όλες οι γυναίκες κρύβουν μέσα τους. Την γυναικεία δύναμη που μάχεται να αλλάξει αναχρονιστικές συμπεριφορές και να γκρεμίσει στερεότυπα. Αν θέλουμε η κοινωνία μας να κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός και όχι προς τα πίσω, πρέπει να επιτύχουμε πραγματική ισότητα. Πρέπει να το πάρουμε απόφαση να σπάσουμε τον κύκλο της ανισότητας, όπως αρχίσαμε να σπάμε τον κύκλο της σιωπής με το κίνημα #me too.

Η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα αγωνίζεται μέχρι να κατακτηθεί ο στόχος αυτός. Ένας στόχος  με άμεσο αντίκτυπο στην τωρινή και στις επόμενες γενιές, ώστε να οικοδομηθεί μια πιο ανθεκτική, πιο ισότιμη και πιο δίκαιη κοινωνία. Άλλωστε στο τέλος είμαστε και γινόμαστε αυτό που επιλέγουμε.

 

 

 

                                      Λία Ρογγανάκη

Πρόεδρος Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας                                                                  

των Φύλων  της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Γενικός-Οικογενειακός Ιατρός

 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης