Τοπικά

Μετέωρα και “ανάπτυξη”

Του Άρη Μερεντίτη

Δυνάμει του α. 1 Ν. 2351/1995 (ΦΕΚ 225/Α/1-11-1995), η περιοχή των Μετεώρων αναγνωρίστηκε ως ιερή. Η αναγνώριση αποσκοπούσε (σύμφωνα με τη ρητή διάταξη του Νόμου) στην προστασία των μνημείων της περιοχής και των κειμηλίων που βρίσκονται σ΄ αυτά, καθώς και στη διασφάλιση του ιδιαίτερου θρησκευτικού της χαρακτήρα. Με την παρ. 2 του α. 2 προβλέφθηκε ότι η άσκηση επαγγελματικών δραστηριοτήτων, η κατασκήνωση, η διανυκτέρευση, η εκτέλεση καλλιτεχνικών παραστάσεων ή εκδηλώσεων, καθώς και η εκτέλεση ασκήσεων ή επιδείξεων ανεμοπτερισμού στην περιοχή αυτή, υποβάλλεται ως προς το είδος, τον τόπο, τον χρόνο και την διάρκειά τους σε περιορισμούς. Οι περιορισμοί αυτοί θα εξειδικεύονταν με προεδρικό διάταγμα.

Κατόπιν όλων αυτών, είναι υπό διαμόρφωση και οδεύει σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας για έγκριση το σχέδιο προεδρικού διατάγματος. Όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα και αν δεν υπάρξει αλλαγή, στα Μετέωρα εφεξής θα απαγορεύονται:

1) τα αιωρόπτερα και τα αλεξίπτωτα πλαγιάς

2) η πτήση αερόστατων

3) η πτήση drones

4) η κινηματογράφηση, βιντεοσκόπηση και οι πάσης φύσεως εναέριες λήψεις πάνω από τις μονές

5) η αναρρίχηση, η ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο, το wing suit, η σχοινοβασία

6) η άσκηση οποιασδήποτε εμπορικής δραστηριότητας (ακόμα και η εμπορία ειδών λαϊκής τέχνης ή ενθυμίων), καθώς και πολλά άλλα.

Το σχέδιο περιορίζει πολλαπλά τα δικαιώματα των πολιτών στη δημόσια γη και ουσιαστικά ακυρώνει τον χαρακτήρα των Μετεώρων ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Είναι προφανές ότι με το προωθούμενο Π.Δ. η περιοχή των Μετεώρων θα καταστεί άβατο. Η μοναδική ουσιαστικά επιτρεπόμενη δραστηριότητα θα είναι η επίσκεψη στις μονές. Οι επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση της περιοχής θα είναι πολύ δυσάρεστες.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας οφείλει καταρχήν να αντιδράσει.

Ομοίως οφείλουν να πάρουν θέση όλοι οι φορείς της περιοχής.

Η πραγματική προστασία των μνημείων δεν επιτυγχάνεται με το να αποκόπτονται αυτά από τις κοινωνίες αλλά με το να ενσωματώνονται σ’ αυτές και να καθίστανται σημεία ζωής και ποικιλότροπης ανάπτυξης.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης