Τοπικά

Με κοροϊδία  απαντά η κυβέρνηση στα δίκαια αιτήματα  των αγροτών

Είναι χρέος όλων μας  να στηρίξουμε τα δίκαια αιτήματα των αγροτών γιατί έτσι στηρίζουμε την ίδια την χώρα. Η παραγωγή συνδέεται στενά με την ανάπτυξη της Περιφέρειας όπου δυστυχώς μειώνεται συνεχώς  ο πληθυσμός της. Η ερήμωση φέρνει υπανάπτυξη και επισιτιστική κρίση. Οι γεωργοί  και κτηνοτρόφοι κρατούν ζωντανό τον πρωτογενή τομέα, δίνουν ζωή στην Περιφέρεια και στηρίζουν την οικονομία παρά τα ανυπέρβλητα εμπόδια στην δική τους κοινωνική και οικονομική ζωή.

 

 

Επιτέλους να συζητηθεί σοβαρά το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και οι τρόποι στήριξης των αγροτών στην νέα εποχή, ιδιαίτερα με την εμφάνιση οξυμένων προβλημάτων όπως  η κλιματική αλλαγή, ο πληθωρισμός της απληστίας, η γήρανση του πληθυσμού και το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα.

Οι αγρότες έφτασαν στα όρια τους…..  Μετά το υψηλότατο  κόστος παραγωγής,  με υπερβολικές αυξήσεις  στα εφόδια, στο ρεύμα, στο πετρέλαιο, την παντελή έλλειψη χρηματοδότησης, τις καθυστερήσεις αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, την πτώση των τιμών των αγροτικών προϊόντων, ήλθαν οι πλημμύρες να δώσουν την χαριστική βολή. Την ίδια περίοδο με την νέα ΚΑΠ, που υπέγραψε η κυβέρνηση της ΝΔ χωρίς ουσιαστικό διάλογο με την ελληνική κοινωνία, ζητείται από τους  αγρότες να καταβάλλουν δυσανάλογο κόστος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Όμως η πράσινη μετάβαση πρέπει να γίνει δίκαια  και όχι στις πλάτες των πιο αδύναμων.

Αυτά τα προβλήματα προϋπάρχουν των αγροτικών κινητοποιήσεων. Η κυβέρνηση με το μόνο που ασχολήθηκε  πέντε χρόνια ήταν οι αλλαγές των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης  και των προέδρων του ΟΠΕΚΕΠΕ μεταφέροντας αλλού την ευθύνη και επιβεβαιώνοντας την παντελή έλλειψη σχεδίου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του αγροτικού τομέα.

Τα  μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης είναι πολύ λίγα και ανακοινώνονται πολύ αργά.

Οι άμεσες ενισχύσεις θα καταβληθούν τον Απρίλιο (και αν) ενώ έπρεπε να καταβληθούν τέλη του 2023. Πως θα επιβιώσουν αυτοί οι άνθρωποι με μειωμένες παραγωγές, πολύ χαμηλές τιμές, και μειωμένες κατά 40% επιδοτήσεις; Τι θα κάνουν οι  πλημμυροπαθείς που καλούνται να επιβιώσουν με τα 6600 ευρώ που σε κάποιους δεν καταβλήθηκαν ούτε αυτά. Πως θα ξανακτίσουν σπίτια, πως θα επισκευάσουν  τα κατεστραμμένα, πώς θα στήσουν τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις τους και  τις αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις;

Η έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα θα ισχύει κατά την θερινή περίοδο. Τους υπόλοιπους μήνες ,θερμοκήπια, φούρνοι για ξήρανση πχ καπνών, κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις δεν καίνε ρεύμα; Δυο χρόνια τώρα με την ενεργειακή κρίση γιατί δεν το έκανε και οδήγησε τους παραγωγούς στην εξαθλίωση;

Εξήγγειλε ότι θα ρυθμίσει το μέγα ζήτημα των χρεών των ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ προς την ΔΕΗ. Τί εμπόδιζε να το κάνει μέχρι τώρα;

Αναφέρθηκε και πάλι στις ενεργειακές κοινότητες, πρόταση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ εδώ και χρόνια πριν ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση επί της αείμνηστης προέδρου μας  Φώφης Γεννηματά. Μόνο που δεν έκανε τίποτα για την αύξηση του δικτύου, όπως προτείναμε μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας,   ώστε να μπορεί να υλοποιηθεί το μέτρο. Και πάλι κοροϊδία.

Εξήγγειλε  ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής για αύξηση της προκαταβολής των 2000 σε 5000 – 10000 χιλιάδες  ευρώ σε όσους το δικαιούνται και κατέθεσαν φάκελο. Πόσους φακέλους έχουν ελέγξει οι υπηρεσίες και έχουν αντιστοιχίσει με τις αιτήσεις στον ΕΛΓΑ;  Γιατί δεν παραμένει ανοιχτό το σύστημα ΕΛΓΑ για διόρθωση αιτήσεων; Τι εμποδίζει να αυξήσουν την προκαταβολή σε 10000 σε όσους το δικαιούνται; Απλά κοροιδεύει.

Ξαναεξήγγειλε ο πρωθυπουργός το ενδιαφέρον του για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, που αποτελεί αυτονόητο καθήκον της κυβέρνησης, όταν μετά από πέντε μήνες δεν καταβλήθηκαν σε όλους τα 6600 της πρώτης αρωγής, δεν καταβλήθηκαν στους δήμους τα χρήματα για την πρώτη αντιμετώπιση των πλημμυροπαθών και δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός και χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση των υποδομών.

Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού δεν απαντούν στα οξυμένα προβλήματα των αγροτών, ο κ. Μητσοτάκης παρακολουθεί αδιάφορα την συσσώρευση τους εδώ και πέντε χρόνια, και απλά με το ξέσπασμα των αγροτικών κινητοποιήσεων βγήκε μπροστά να διαχειριστεί το πολιτικό κόστος. Αυτό όμως αφήνει αδιάφορους τους αγρότες και ολόκληρη την κοινωνία μας. Επιστρέφουμε την κοροϊδία του πρωθυπουργού στηρίζοντας ενεργά τον αγροτικό κόσμο της χώρας ώστε να επιβιώσουν, να μην μεταναστεύσουν και να  παραμείνει όρθια η ελληνική Περιφέρεια.

Λώρεν Κασσοπούλου

Μέλος ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ και Δημ. Σύμβουλος Δ. Τρικκαίων

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης