Τοπικά

Με… τηλεγνωριμία η πρώτη μέρα στο σχολείο για τους μαθητές των Τρικάλων. Αντιδράσεις εκπαιδευτικών

Η χθεσινή απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για τηλεκπαίδευση το επόμενο τριήμερο στον ν. Τρικάλων προκάλεσε αφενός απορίες, πως και τι θα γίνει αφού τα παιδιά δεν έχουν πάει καν για τον Αγιασμό και δεν έχουν πάρει βιβλία.

 

 

Οι γονείς ενημερώθηκαν χθες βράδυ ότι σήμερα θα κάνουν… τηλεγνωριμία τα παιδιά μέσω webex. Σε όλα αυτά αντιδρούν δάσκαλοι και καθηγητές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας:

“Λόγω του νέου κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει τη Θεσσαλία τις επόμενες ημέρες, το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ενημερώνει ότι οι δημοτικές αρχές της Περιφέρειας, ύστερα από την συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, θα αναστείλουν έως και την Τετάρτη 27/9 τη λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται από αύριο το πρωί μέσω τηλεκπαίδευσης. Εξαιρούνται τα σχολεία των Δήμων/Περιοχών Παλαμά, Φαρκαδόνας, Μεγάλων Καλυβίων, Φαλάνης, εργατικών κατοικιών Γιάννουλης, Αρμενίου και Κυψέλης όπου οι συνθήκες δεν συμβάλλουν, προς το παρόν, στην ψηφιακή επικοινωνία μαθητών και εκπαιδευτικών. Αναφορικά με τις περιοχές που εξαιρούνται, υπογραμμίζουμε ότι η αξιολόγηση των συνθηκών που επικρατούν στη Θεσσαλία θα είναι συνεχής και θα ανανεώνεται διαρκώς.

Οι έκτακτες περιστάσεις απαιτούν ευέλικτες αποφάσεις, με γνώμονα την ασφάλεια της σχολικής κοινότητας. Η τιτάνια προσπάθεια που έγινε τις προηγούμενες ημέρες από το Υπουργείο Παιδείας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους της περιοχής ώστε να αποκατασταθούν γρήγορα οι ζημιές στα σχολικά συγκροτήματα που επλήγησαν, θα συνεχιστεί με την ίδια ένταση. Μόλις αποφασιστεί ότι οι συνθήκες ευνοούν το πλήρες και ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα επιστρέψουν απρόσκοπτα στις σχολικές αίθουσες.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας βρίσκεται στη Θεσσαλία και θα παραμείνει εκεί για την άμεση επίλυση των προβλημάτων”.

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του Συλλόγου Δασκάλων και νηπιαγωγών ν. Τρικάλων

Συναδέλφισσες-οι

Με σημερινή του ανακοίνωση το Υ.ΠΑΙ.Θ. αποφάσισε χωρίς να λάβει υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες στις οποίες έχουν περιέλθει οι κάτοικοι της περιφερειακής ενότητας Τρικάλων μετά την πρόσφατη κακοκαιρία, να πραγματοποιηθεί από τη Δευτέρα 25/9/2023 έως και την Τετάρτη 27/9/ 23 τηλεκπαίδευση σε όλες τις σχολικές μονάδες της Θεσσαλίας.

Την απόφαση αυτή μάλιστα  κοινοποίησαν οι δήμαρχοι των 4 δήμων της περιφερειακής ενότητας Τρικάλων στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής μας χωρίς να έχουν την αρμοδιότητα, με βάση την κείμενη νομοθεσία, να υποδεικνύουν τον τρόπο της διδακτικής λειτουργίας των σχολικών μονάδων!

Το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΠΕ Τρικάλων εκφράζει αφενός μεν την αγωνία των εκατοντάδων μελών του συλλόγου για το τι μέλλει γενέσθαι με τα σχολεία, αν έχει προχωρήσει η σχετική απολύμανση και καθαριότητα των σχολικών μονάδων που επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία, αν έχει ληφθεί η μέριμνα για τους μαθητές και τις μαθήτριες νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων καθώς και η μεταφορά τους από και προς τις σχολικές μονάδες που θα φιλοξενηθούν για κάποιο χρονικό διάστημα, όπως επίσης αν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα από μέρους των δημοτικών αρχών για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Η πρόθεση της κυβέρνησης και η απόφαση να πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση πριν ακόμα τα σχολεία πραγματοποιήσουν τον καθιερωμένο αγιασμό, πριν ακόμη διανεμηθούν τα βιβλία στους μαθητές και στις μαθήτριες και πριν ακόμη διαπιστωθεί η δυνατότητα σύνδεσης των σχολικών μονάδων στο διαδίκτυο τις μέρες που θα διαρκούν οι βροχοπτώσεις κατά την πρόγνωση των μετεωρολόγων, έρχεται σε αντίθεση με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας των Τρικάλων και κατοίκων των τοπικών κοινοτήτων της περιοχής που αυτή τη στιγμή παλεύουν  να σώσουν ότι μπορούν από τις περιουσίες τους και πολλοί από αυτούς δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα για να ζήσουν, πόσο μάλλον υπολογιστή ή ταμπλέτα για να προχωρήσουν στην υλοποίηση της τηλεκπαίδευσης.

Παράλληλα το Υ.ΠΑΙ.Θ. φαίνεται να μην έχει λάβει υπόψη την απόφαση της πολιτικής προστασίας και το σχετικό μήνυμα που εστάλη στους κατοίκους της περιφερειακής ενότητας Τρικάλων με το οποίο συνιστάται «…η αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων από αύριο το πρωί και για τα επόμενα 2 εικοσιτετράωρα».

Προτείνουμε στην ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων δίνοντας τον απαραίτητο χρόνο σε γονείς και μαθητές και οι «ευέλικτες αποφάσεις» που επικαλείται ο Γενικός Γραμματέας δεν αρμόζουν στη συγκεκριμένη περίσταση καθώς οι πλημμυροπαθείς γονείς και οι υπόλοιποι μαθητές δεν έχουν ανάγκη από την τηλεκπαίδευση αυτή τη στιγμή, αλλά περισσότερο από μια δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία η οποία θα τους εμψυχώσει και θα επουλώσει, στο μέτρο του δυνατού, τα τραύματα που έχει επιφέρει η πρόσφατη κακοκαιρία σε γονείς και μαθητές της περιοχής.

Καλούμε έστω και την ύστατη στιγμή να ανακληθεί η απόφαση για τηλεκπαίδευση και να επικρατήσει η κοινή λογική που συνδέεται με  την ασφάλεια των εκπαιδευτικών καθώς η μετακίνηση τους στις σχολικές μονάδες για την πραγματοποίηση της τηλεκπαίδευσης, ιδιαίτερα για όσους θα πρέπει να διανύσουν αρκετά χιλιόμετρα, με τις πλημμύρες που αναμένονται τα επόμενα 2 εικοσιτετράωρα, θα είναι άκρως επικίνδυνη.

Ανακοίνωση της ΕΛΜΕΤ

Την ώρα που χιλιάδες εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες  προσπαθούν να συνέλθουν από τις καταστροφικές πλημμύρες, το ΥΠΑΙΘΑ δίνει την αδιανόητη οδηγία να ξεκινήσουν τηλεκπαίδευση από Δευτέρα.

Η εκπαιδευτική κοινότητα της Θεσσαλίας, μετά τις καταστροφές, έχει μείνει χωρίς εξοπλισμό, χωρίς ίντερνετ,  χωρίς βιβλία ή ακόμα και χωρίς σπίτι, αλλά το ΥΠΑΙΘ αδιαφορεί και προτάσσει την γνωστή επικοινωνιακή φούσκα της τηλεκπαίδευσης για να επιδείξει μία δήθεν επαναφορά της «κανονικότητας». Ακόμη κι αν κάποιοι/ες εκπαιδευτικοί κατάφερναν να συνδεθούν είναι δεδομένο ότι αποκλείονται χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες.

Στην πρόσφατη συνάντηση με τον Γεν. Γραμματέα το ΔΣ της ΟΛΜΕ ξεκαθάρισε ότι δε θα δεχτεί σε καμία περίπτωση να προσφύγει το ΥΠΑΙΘΑ σε τηλεκπαίδευση, όπως αναφερόταν σε διάφορα δημοσιεύματα. Ο κ. Κατσαρός δεσμεύτηκε ότι δεν θα γίνει τηλεκπαίδευση καθώς όπως ο ίδιος είπε «θα ήταν ανώφελο». Η ανικανότητα διαχείρισης όμως, κάνει το ΥΠΑΙΘΑ να αναδιπλωθεί και να θεωρεί την τηλεκπαίδευση σε τέτοιες συνθήκες «ωφέλιμη».

Το ΔΣ της ΕΛΜΕΤ υπενθυμίζουμε στους/στις συναδέλφους/ισσες ότι σύμφωνα με την απόφαση της ΓΣ των Προέδρων (16-10-21)  η τηλεκπαίδευση πρέπει να διενεργείται αποκλειστικά από τον χώρο των σχολείων με εξοπλισμό που θα παράσχει η υπηρεσία. Εφόσον δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στα σχολεία για οποιοδήποτε λόγο και η υπηρεσία δεν έχει παράσχει τις απαραίτητες συνθήκες και εξοπλισμό, κανείς και καμία δεν υποχρεούται να κάνει τηλεκπαίδευση.

 

Οι ζωές των πλημμυροπαθών συναδέλφων και μαθητών/τριών μας

δεν θα γίνουν αντικείμενα επικοινωνιακής διαχείρισης.

Δεν υπάρχει καμία «κανονικότητα»!

Απαιτούμε να αποσυρθεί τώρα η απαράδεκτη απόφαση του Υπουργείου για τηλεκπαίδευση!

 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης