Τοπικά

Με τις εξαιρέσεις ο κόσμος προχωρά!

Αν πιστέψει κανείς τα Μέσα Ενημέρωσης, ειδικά τα τηλεοπτικά κανάλια, ίσως και να πεισθεί ότι η νέα γενιά τοποθετεί βόμβες, στήνει οδοφράγματα, ξηλώνει πεζοδρόμια, συμμετέχει σε τηλεοπτικά παιχνίδια για απελπισμένους ή δαπανά τον πολύτιμο χρόνο της στα social media ικανοποιώντας την απαίτηση θαυμασμού από τους άλλους. Στην πορεία αυτής της ενηλικίωσης πράγματι μερικοί θα χαθούν, μερικοί θα περιθωριοποιηθούν τοποθετώντας τον εαυτό τους έξω από το κοινωνικό πλαίσιο. Οι υπόλοιποι – εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων – θα επαναλαμβάνουν τα λάθη ή τα πρότυπα τον γονιών τους.

 

Μα με τις εξαιρέσεις ο κόσμος προχωρά, υποστήριξε ο Μάνος Χατζιδάκις.

Ανοικτές θύρες θα έκρουε βέβαια κάποιος διαπιστώνοντας ότι λαμπρές εξαιρέσεις νέων έχει να επιδείξει το καταπιστευμένο περιβάλλον στο Μουσικό Σχολείο της πόλης μας. Με το κύρος της εικοσάχρονης πορείας του προσηλωμένο απαρέγκλιτα στην Παιδεία και στην Τέχνη της Μουσικής πέτυχε «πάσας τάς τύχας εὐσχημόνως φέρειν» καθώς καταφέρνει μέσω των Δασκάλων του να διακρίνει υψηλές αξίες και ποιότητες αξιολογώντας τα πράγματα και τους καιρούς στα σωστά τους μεγέθη. Και επειδή τα λόγια αποκτούν υπόσταση μόνον όταν συνοδεύονται από έργα καθότι αξία έχει να μιλούν οι πράξεις και όχι να πράττει κάποιος με τα λόγια του, το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων κατάφερε και εν μέσω θέρους να αποσπάσει για πολλοστή φορά βραβεία σε δύο σπουδαίους Διαγωνισμούς.

Πρόκειται για τον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου της Music Arte, στην Αθήνα στις 18 και 19 Ιουνίου 2021, στα Νέα Εκπαιδευτήρια ΜΑΛΛΙΑΡΑ, στον Άλιμο, όπου συμμετείχαν δια ζώσης μαθητές από όλη την Ελλάδα ύστερα από την «μουσική αδράνεια» λόγω της πανδημίας. Η μαθήτρια Εύη Κολοκυθά, η οποία φοιτά στη Β’ Γυμνασίου στο Μουσικό Σχολείο, απέσπασε το Γ’ βραβείο στην κατηγορία Α2 και η μαθήτρια Δήμητρα Κολοκυθά, η οποία φοιτά στην Α’ Λυκείου, κατάφερε να αποσπάσει το Β΄ βραβείο στην κατηγορία Β2. Το Σχολείο συμμετείχε επίσης και σε δεύτερο Διαγωνισμό, στις 3 και 4 Ιουλίου 2021, στην Αθήνα. Οι ταλαντούχες μαθήτριες Μαρία Κοφίνα και Δήμητρα Κολοκυθά, που αποτελούν υψηλής ποιότητας ντουέτο και φοιτούν στην Α΄ Λυκείου απέσπασαν Αριστείο με βαθμολογία 10 παμψηφεί καθώς και τα ενθουσιώδη σχόλια της πολυμελούς κριτικής επιτροπής, στον 35ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Χορωδίας Ορχήστρας Νέων (ΧΟΝ) στην κατηγορία Β-4 χέρια.

Αποτελεί ακράδαντη πεποίθησή μου ότι η απαιτητική μαθητεία δίπλα σε δασκάλα άξια, προικισμένη με ταλέντο, ποιότητα, ωριμότητα, μεταδοτικότητα, δοτικότητα, συνέπεια και πάσης φύσεως διανοητικό εφόδιο αποφέρει καρπούς, αναμφιβόλως. Σε τέτοιους φωτισμένους Δασκάλους ανήκει η εκλεκτή συνάδελφος Μουσικός, Όλγα Ευσταθιάδη, της οποίας η ευγένεια ψυχής και η απουσία αλαζονείας ξεχειλίζουν, αποκαλύπτοντας λεπτεπίλεπτο και ασφαλές γούστο και ήθος με διαμορφωμένα κριτήρια. Άξια θερμών συγχαρητηρίων, επειδή πίστεψε ότι οι μαθήτριές της είναι καλύτερες από ό,τι στ΄ αλήθεια ήταν, θεωρώντας τις άξιες και ικανές να πραγματώσουν κάθε επιτυχία.

Αυτός είναι άλλωστε ο ρόλος μας ως παιδαγωγών: αν δεν πιστέψουμε στο αδύνατον, δεν θα καταφέρουμε να εξαντλήσουμε το δυνατόν στα έσχατά του όρια!

 

Μαρία Αγναντή, Φιλόλογος

 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης