Τοπικά

Μισθός δημοσίου σε κληρικούς, μόνο με πτυχίο

Ριζικές αλλαγές και στην Εκκλησία φέρνει το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας η συζήτηση επί του οποίου ξεκίνησε ήδη στη Βουλή.

 

Από την υπουργό Νίκη Κεραμέως έγινε αναφορά στην κατάργηση των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών Θεσσαλονίκης και Βελάς Ιωαννίνων, μιας και η ίδια χαρακτήρισε προβληματικό το έως τώρα καθεστώς με τις Σχολές αναφέροντας μάλιστα ότι “από τα μη Ιερατικά τμήματα η Εκκλησία της Ελλάδος έχει προσλάβει σε έντεκα χρόνια έναν απόφοιτο. Σε έντεκα χρόνια έναν απόφοιτο”!… 

Η υπουργός ανέφερε ακόμη ότι σήμερα κληρικοί μισθοδοτούμενοι από το δημόσιο μπορεί να είναι και απόφοιτοι πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και το γεγονός αυτό έχει άμεση επίδραση στο προσωπικό της Εκκλησίας και τη σχέση της με την κοινωνία, υπογραμμίζοντας ότι “προχωράμε στην ίδρυση μεταδευτεροβάθμιας δομής εκκλησιαστικής εκπαίδευσης. Σχολεία μαθητείας υποψηφίων κληρικών με διετές πρόγραμμα. Ένα έτος θεωρητική κατάρτιση και ένα έτος πρακτική άσκηση. Με αποκλειστικό στόχο την κατάρτιση ιερέων και την αναβάθμιση του κλήρου. Οι κληρικοί θα μπορούν εφεξής να μισθοδοτηθούν από το δημόσιο μόνο εφόσον κατέχουν πτυχίο Σχολής Μαθητείας υποψηφίων κληρικών ή από Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και όχι αν έχουνε πτυχίο πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπως ισχύει σήμερα. Και το νομοσχέδιο προβλέπει παράλληλα τη συνένωση των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών από τέσσερις σε δύο. Στο ευρύτερο πλαίσιο εξορθολογισμού του Ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας με βάση και τη ζήτηση των υποψηφίων και τις καλύτερες προοπτικές για τους νέους μας”.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης