Ροή Τοπικά

Μνήμη δικαίου. 50 έτη από την κοίμηση του Τρίκκης & Σταγών Διονυσίου

Μια μέρα σαν αυτή, στις 4 Ιανουαρίου του 1970 εκοιμήθη εν Κυρίω  ο Μητροπολίτης Τρίκκης & Σταγών Διονύσιος, εκ των σπουδαιοτέρων εκκλησιαστικών ανδρών της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το trikalavoice.gr  το 1959 το πηδάλιο της τοπικής Εκκλησίας ανέλαβε ο από Λήμνου Διονύσιος, ο οποίος μπορεί να μην ήταν ο μακροβιότερος, αλλά ίσως υπήρξε ο σημαντικότερος Επίσκοπος της κατά των Τρικκαίων Εκκλησίας, καθώς άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του, σε όλα τα επίπεδα της πνευματικής και Μυστηριακής ζωής.

Στα 11 χρόνια της Αρχιερατίας του η Μητρόπολη Τρίκκης & Σταγών γνώρισε τη μεγαλύτερή της άνθηση, με λειτουργία οικοτροφείων για τις άπορες οικογένειες, ανεγέρσεις Ναών και κυρίως σπουδαία πνευματική εργασία. Στα Τρίκαλα διακόνησαν και κοντά του αναδείχθηκαν αγίες μορφές της Ορθοδοξίας, οι μετέπειτα Μητροπολίτες Λαρίσης Θεολόγος, Κερκύρας Πολύκαρπος, ο  Κορωνείας Παντελεήμων, οι σύγχρονοί μας ο Ηγούμενος της Μονής Βαρλαάμ Μετεώρων Ισίδωρος Τσιατάς, οι μακαριστοί Αρχιμανδρίτες Ευγένιος Θεοδοσιάδης και Γεώργιος Στέφας και πλείστοι άλλοι πνευματικοί πατέρες. Οι Ιερές Μονές των Μετεώρων αναγεννήθηκαν πνευματικά και επανδρώθηκαν από ισχυρές αδελφότητες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αδελφότητες αυτές που έφυγαν στα μετέπειτα χρόνια, του μακαριστού γέροντος Αιμιλιανού του Σιμωνοπετρίτη και του Αλεξίου του Ξενοφωντινού, ουσιαστικά αναγέννησαν και το Άγιον Όρος. Αγαπήθηκε  από τους Τρικαλινούς, καθώς υπήρξε στοργικός πατέρας και αδελφός τους. Ενδεικτικό της αγάπης που είχαν οι Τρικαλινοί για τον Δεσπότη τους ήταν ότι τον συνόδευσαν κατά χιλιάδες, πεζοί, από τον Μητροπολιτικό Ναό των Τρικάλων ως την Ιερά Μονή Βυτουμά, όπου και ετάφη κατ’ επιθυμία του και όπου αναπαύεται σήμερα.

Ο Κυρός Διονύσιος εκοιμήθη στις 2.10 τα ξημερώματα της 4ης Ιανουαρίου 1970 και κηδεύτηκε στις 8 του μηνός.

Προσωπικότητα υψηλού βεληνεκούς και ήθους, στον οποίο προτάθηκε η εκλογή ως Αρχιεπισκόπου, αλλά δεν το απεδέχθη.

Ο Τρίκκης & Σταγών Διονύσιος άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του και δικαίως αναγνωρίζεται ως ένας από τους σπουδαιότερους Ιεράρχες που ανέδειξε η Ελλαδική Εκκλησία.

Αιωνία του η μνήμη. Να έχουμε την ευχή του.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης