Τοπικά

Νέα χαλάρωση μέτρων μέσα στη βδομάδα. Τι θα γίνει με τη μάσκα

Mε περισσότερους από δύο εκατομμύρια κατοίκους της χώρας να έχουν νοσήσει από κορωνοϊό, οι επιστήμονες διαβλέπουν ότι δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, οι σκληροί δείκτες σταθεροποιούνται σε λιγότερο – από λίγες μέρες πριν – εφιαλτικά επίπεδα.

 

Μέσα στις επόμενες μέρες λέγεται πως η αρμόδια Επιτροπή ειδικών θα αξιολογήσει τα νέα δεδομένα που εικάζεται ότι διαμορφώνονται και θα αποφασίσει την τροποποίηση υπαρχόντων περιορισμών.

Ζωή όπως πριν

Ηδη σε χώρες της Ευρώπης εδραιώνεται η πεποίθηση ότι η μετάλλαξη Ομικρον αποτελεί την εξασθενισμένη παρακαταθήκη της Δέλτα, η οποία αν και μεταδοτικότατη, δυσκολεύεται να προκαλέσει σοβαρή νόσηση σε εμβολιασμένο οργανισμό. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι μέσα στην εβδομάδα θα προχωρήσουν στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας σε μερική άρση των περιορισμών, «ώστε να απαλείψουμε τα μέτρα τελείως, όταν οι συνθήκες μας το επιτρέψουν».

Οι πρώτες αλλαγές

Δεδομένου πως τόσο η κυβέρνηση όσο και οι ειδικοί δηλώνουν θετικοί στην άρση των μέτρων μόνο για τους εμβολιασμένους, ακολουθώντας την ίδια τακτική με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, φαίνεται πως από το επόμενο κιόλας Σαββατοκύριακο θα έχουμε τις πρώτες αλλαγές.

Το πρώτο μέτρο που θα εξεταστεί είναι πλήρης απελευθέρωση των μέτρων σε εμβολιασμένους σε εστίαση και κέντρα διασκέδασης. Όλα δείχνουν πως και οι ειδικοί θα δώσουν το «πράσινο φως» προκειμένου να μην είναι πλέον μόνο καθήμενοι οι πελάτες.

Κανένας έλεγχος

Έτσι εκτός από τον έλεγχο των πιστοποιητικών και φυσικά την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας (μάσκα, αντισηπτικά, αποστάσεις), δεν θα υπάρχει πια κανένας κανόνας στην εστίαση.

Το δεύτερο μέτρο που θα εξεταστεί είναι η αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα, από 10% στο 50%. Παρ΄όλο που το θέμα είχε συζητηθεί και την περασμένη εβδομάδα, τελικά δεν είχε αλλάξει κάτι, ωστόσο το πιθανότερο είναι οι νέες ανακοινώσεις την Τετάρτη να περιλαμβάνουν και την αύξηση χωρητικότητας στα γήπεδα.

Το πρώτο μέτρο που θα εξεταστεί είναι πλήρης απελευθέρωση των μέτρων σε εμβολιασμένους σε εστίαση και κέντρα διασκέδασης. Όλα δείχνουν πως και οι ειδικοί θα δώσουν το «πράσινο φως» προκειμένου να μην είναι πλέον μόνο καθήμενοι οι πελάτες.

Αντίστροφη μέτρηση και για την χρήση μάσκας

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Γκίγκας Μαγιοκρίνης, επισήμανε πως κοντοζυγώνει και η περίοδος όπου οι εμβολιασμένοι θα βγάλουν τις μάσκες τους στους εξωτερικούς χώρους. Ο καθηγητής τόνισε πως «σταδιακά θα περάσουμε στο στάδιο όπου δεν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα έξω, ωστόσο για τους ανεμβολίαστους και όσους είναι ευπαθείς ομάδες  θα πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται το μέτρο.

«Παραμένουμε  αυτή την περίοδο στη σύσταση ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι πολύ σημαντική η χρήση της μάσκας στις ευπαθείς ομάδε. Πάντως ως επιτροπή θα το επανεξετάσουμε το μέτρο της μάσκας» είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τα μέτρα στους εμβολιασμένους, ο κ. Μαγιορκίνης επεσήμανε πως θα πρέπει να αποσυρθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

«Η ανισότητα στα διάφορα νοσοκομεία δεν είναι ένα ελληνικό φαινόμενο και δεν εξαρτάται μόνο από τις δομές, αλλά και από το ανθρώπινο δυναμικό», ανέφερε ο καθηγητής τονίζοντας πως αυτό συμβαίνει παγκοσμίως.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης