Ροή Τοπικά

Νηστεύετε; Η Ανδριάνα Καλιώρα μας δίνει έναν “οδηγό” για τις επόμενες μέρες

Καθώς μπαίνουμε στη Μεγάλη Εβδομάδα και όλοι περισσότεροι νηστεύουν, έστω και για λίγες μέρες ενόψει Πάσχα, αναζητούμε έναν “οδηγό” διατροφής για τις επόμενες μέρες.

 

 

Το trikalavoice.gr απευθύνθηκε στην Ανδριάνα Καλιώρα, Καθηγήτρια Ανθρώπινης Διατροφής & Τροφίμων του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών και σας δίνει κατευθύνσεις.

“H νηστεία μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για καλύτερη υγεία εφόσον ακολουθείται ένα πλήρες διατροφικό πλάνο με ποικιλία τροφίμων” μας λέει η Ανδριάνα Καλιώρα και εξηγεί: “Η αποχή από τα προϊόντα ζωικής προέλευσης μπορεί να συνδεθεί με καλύτερη υγεία. Μελέτες δείχνουν πως η αποχή από το κρέας συνδέεται με μείωση του κορεσμένου λίπους και συνεπώς μειωμένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, όπως είναι η LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Ακόμη, τα επίπεδα ουρικού οξέος μειώνονται και επιτυγχάνεται μια καλύτερη νεφρική λειτουργία και μια γενικότερη καλύτερη υγεία στο πεπτικό σύστημα”. 

-Με τι μπορούμε να αντικαταστήσουμε αυτές τις τροφές και τι πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβουμε στην καθημερινή μας διατροφή;

Αρχικά, πρέπει να καταναλώνονται τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, ώστε να υπάρχουν στη διατροφή μας όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Συγκεκριμένα, μπορούν να καταναλώνονται όσπρια, ξηροί καρποί, θαλασσινά, ελαιόλαδο και πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Οι σαλάτες και τα φρούτα είναι εξίσου σημαντικά , καθώς αποτελούν βασική πηγή βιταμινών και αντιοξειδωτικών, περιέχουν φυτικές ίνες και είναι χαμηλές σε θερμίδες.

-Διαμαρτύρονται πολλοί ότι αυτή τη περίοδο και ακολουθώντας τη νηστεία παχαίνουν. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ο συνηθέστερος λόγος αύξησης του σωματικού βάρους είναι γιατί τα άτομα χάνουν τον έλεγχο και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες, κυρίως σε υδατάνθρακες (πχ ψωμί, ζυμαρικά). Στη νηστεία, σημαντικές παράμετροι είναι η λιτότητα και το μέτρο.

-Τι μας συμβουλεύετε  να προσέχουμε τις υπόλοιπες μέρες και μέχρι το Πάσχα;

Όπως αναφέραμε, καλό είναι να υπάρχει προσοχή στις ποσότητες και να υπάρχει ποικιλία στα τρόφιμα που καταναλώνονται. Επίσης, πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο «νηστίσιμα» τρόφιμα όπως ο χαλβάς ή ο ταραμάς, καθώς είναι πλούσια σε θερμίδες.

 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης